14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTrimiteri în judecată în dosarul „Mită la bac“

Trimiteri în judecată în dosarul „Mită la bac“

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor profesori din judeţ, prinşi cu mită la prima sesiune a examenului de bacalaureat. Au fost trimişi în judecată: Claudiu Ion Perescu, director al Liceului Tehnologic Bustuchin, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, Elena Popescu, director adjunct al Liceului Tehnologic Bustuchin, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, Vasile Udroiu, profesor de istorie şi director adjunct al Liceului Energetic numărul 1 Târgu Jiu, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Va mai fi judecat şi omul de afaceri Nicolaie Creţu, administrator al unei societăţi comerciale din Târgu Jiu, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită.

Au acceptat bani
şi alte foloase

Potrivit procurorilor, inculpaţii Ion Perescu şi Elena Popescu, în calitate de preşedinte, respectiv membru în comisia de evaluare naţională din sesiunea iunie – iulie 2014 la Liceul Tehnologic Bustuchin, uzând de autoritatea pe care o aveau asupra celorlalţi membri ai comisiei de examen, în calitate de director şi director adjunct la acelaşi liceu, au acceptat strângerea de bani de la elevi înainte de susţinerea examenului. Profesorii au beneficiat şi ei de aceste sume folosite sub formă de protocol şi ulterior au rezolvat o parte din subiecte la limba şi literatura română sau au determinat ca la matematică alt profesor să le rezolve şi să fie dictate elevilor în cursul examenului. În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Vasile Udroiu, director adjunct al Liceului Energetic numărul 1 Târgu Jiu, acesta, la sesiunea de bacalaureat iunie – iulie 2014, a fost desemnat membru al comisiei de examen la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu. Cadrul didactic avea o relaţie apropiată cu afaceristul Nicolaie Creţu, deţinătorul unor societăţi comerciale şi al restaurantului „Rebecca“. Profitând de faptul că toate banchetele elevilor de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ şi Liceul Energetic s-au desfăşurat la restaurantul pe care îl deţine, Creţu a intervenit pentru a-şi favoriza fiii să obţină note mai mari sau să promoveze examenul de bacalaureat desfăşurat în perioada iunie – iulie 2014.

Au făcut semne
pe lucrări         

Ca modalitate de fraudare a examenului, atât la limba română, cât şi la matematică, Creţu D. şi Creţu C., cei  doi fii ai inculpatului Nicolaie Creţu, au fost învăţaţi să facă anumite semne pe lucrări pentru a fi identificate şi în situaţia în care n-ar fi reuşit să rezolve subiectele, lucrările să poată fi înlocuite după examen, astfel cum s-a întâmplat la proba scrisă la limba română. Potrivit procurorilor, Vasile Udroiu a recunoscut că i-a învăţat pe cei doi elevi ce semne să facă pe lucrările de la matematică. Întrucât cei doi fii ai afaceristului nu au finalizat lucrările la proba scrisă la limba română, profesorul Udroiu le-a înlocuit, ulterior, după examen, situaţie în care a fost contrafăcută semnătura profesorilor supraveghetori. Anchetatorii au stabilit că lucrările la limba română ale celor doi fii ai omului de afaceri au fost scoase din centrul de examen prin intermediul acestuia şi le-au fost date să fie refăcute, iar foaia suplimentară din mijloc a fost completată de cei doi elevi în afara examenului, fiind contrafăcute semnăturile profesorilor supraveghetori I.O. şi P.I. Lucrările refăcute au fost introduse ulterior la centrul de evaluare de la Liceul Tehnologic, unde s-au corectat.

La matematică
au copiat şi au luat 10

La proba de matematică, cei doi elevi au fost lăsaţi să copieze rezolvarea subiectelor. De asemenea, toţi elevii care au susţinut examenul la matematică în aceeaşi sală cu cei doi fii ai afaceristului au obţinut note cuprinse între 9 şi 10, cu excepţia unei singure note de 8, situaţie în care unii elevi care au avut media generală 6 în clasele IX- XII, fiind în aceeaşi clasă cu fraţii Creţu, la bacalaureat, au luat nota 10 la matematică.
„Inculpatul Udroiu Vasile, în calitate de membru al comisiei de examen şi care trebuia să vegheze ca probele să se desfăşoare în condiţii de legalitate, a făcut intervenţii pe lângă profesorii supraveghetori să-i lase pe cei doi fii gemeni ai inculpatului Creţu Nicolaie să copieze, iar pentru identificarea lucrărilor le-a solicitat să facă semne pe acestea. Din probatoriul administrat a rezultat, de asemenea, că în cele trei zile în care s-au desfăşurat probele la examenul de bacalaureat, restaurantul deţinut de Creţu a asigurat masa de prânz membrilor comisiei de examen de la Colegiul Naţional «Ecaterina Teodoroiu», unde fiii săi susţineau examenul de bacalaureat, fără a percepe bani de la cei care au consumat. De asemenea, acelaşi inculpat a asigurat şi protocolul în sala în care comisia de examen se întrunea, deşi metodologia de organizare a examenului de bacalaureat interzice acest lucru. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj. De asemenea, a fost menţinută măsura controlului judiciar în ceea ce îi priveşte pe Udroiu şi afaceristul Nicu Creţu, precum şi anularea lucrărilor la limba română ale celor doi fii ai omului de afaceri târgujian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS