15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova, supradoză de promisiuni

Primăria Craiova, supradoză de promisiuni

http://www.youtube.com/watch?v=W27gJMKo-RU

\n

Craiovenii au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la dezbaterea publică a bugetului pe 2014. Printre altele, oamenii se plâng că au puţin timp la dispoziţie să studieze pe ce cheltuiesc aleşii banii. Pensionarii au cea mai multă iniţiativă. Ei cer autobuze noi şi gratuităţi pe RAT. Primarul Olguţa Vasilescu le-a mai servit participanţilor o doză de promisiuni.

Primăria Craiova a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, dezbaterea publică pe proiectul de buget al municipiului în 2014. Potrivit proiectului, veniturile totale prognozate pentru acest an se ridică la 149,1 milioane de euro, cu 21,3 milioane de euro mai mult decât anul trecut. Primăria speră să strângă din impozite şi taxe 27,6 milioane de euro, cu 3,5 milioane de euro mai mult decât îşi programase în 2013. Proiecţiile pentru veniturile din impozitul pe venit sunt de 36,2 milioane de euro, iar cele din TVA – 37 de milioane de euro. Trebuie spus că proiecţia veniturilor se face în baza încasărilor din 2013, iar o mare parte din creşterea bugetară de anul acesta se datorează subvenţiilor de la bugetul de stat şi UE. Este vorba despre sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate pentru proiectele europene (zece milioane de euro), completate de veniturile de la bugetul de stat pentru cofinanţarea acestor proiecte (patru milioane de euro). Sumele alocate de la bugetul de stat pentru salariile din învăţământ câştigate în instanţă au crescut de la două la 4,5 milioane de euro.
Cheltuielile sunt prognozate să crească cu peste 25 de milioane de euro, deficitul bugetar pentru 2014 fiind prognozat la 3,7 milioane de euro. Vor scădea cheltuielile destinate ajutoarelor pentru încălzire (550.000 de euro) şi salubrităţii (900.000 de euro). Vor creşte cheltuielile pentru autorităţile publice (990.000 de euro), ordine publică şi siguranţă (330.000 de euro), sănătate (440.000 de euro) şi cultură, recreere şi religie (10,3 milioane de euro). Toate unităţile de cultură vor avea bugete mai mari. În plus, anul acesta va intra în schemă şi Asociaţia „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“, care va primi o alocare de 250.000 de euro. În schimb, bugetul alocat întreţinerii parcurilor şi grădinilor publice va scădea cu peste 300.000 de euro.

Autobuzele RAT, promisiunea neonorată

Participanţii la dezbaterea publică, în majoritate pensionari, au ridicat probleme specifice. Spre exemplu, aceştia se întreabă când va achiziţiona RAT Craiova cele 50 de autobuze noi promise încă de anul trecut. „Vreau să ştiu sigur dacă anul acesta luăm autobuze. Fiindcă m-a minţit Solomon, o spun răspicat şi nu vreau să vă spun acelaşi lucru şi dumneavoastră, că mai aveţi doi ani de mandat. Aştept să circul şi eu cu un autobuz cumpărat de dumneavoastră, în mandatul dumneavoastră“, a spus Marian Trifan, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“, din Craiova. Potrivit primarului Lia Olguţa Vasilescu, autobuzele ar trebui să fie achiziţionate până în luna mai.
Mai mulţi craioveni prezenţi la dezbatere au cerut gratuităţi pe autobuzele RAT pentru pensionarii cu vârsta peste 70 de ani. „Prin indexare, pensia a 12.000 de pensionari a depăşit zece milioane de lei. Ca să faceţi un bine celor care au vârsta peste 70 de ani, şi care sunt în număr de 5.000, vă propun ca şi aceştia să beneficieze de reducere totală“, a cerut Marian Trifan. Acelaşi lucru l-a susţinut şi Ion Pănescu, dar şi Theodor Roşu, care a compus şi o epigramă: „V-am votat, v-aţi aranjat/Însă noi ce-am câştigat?/Nici gratuitatea RAT!“. „Am cerut să se tipărească nişte bilete, să scriem în diagonală pensionari, elevi, studenţi, cu 50% subvenţia acordată. Cum îl cumpărăm, îl şi folosim. Vreau neapărat să prindem gratuitatea la toţi pensionarii“, a mai spus acesta. De asemenea, participanţii au mai cerut spaţiu pentru un club al pensionarilor, unde aceştia să poată socializa. „L-am rugat şi pe Solomon înainte de a pleca, l-am rugat şi pe Bulucea înainte de a pleca şi vă rog şi pe dumneavoastră înainte de a pleca: sunt 70.000 de pensionari în Craiova şi vă rog să umblaţi pentru o sumă de bani ca să amenajaţi un club al pensionarilor. (…) Acum vine vremea rea şi până în aprilie pensionarii nu au unde să mai joace o tablă, un şah, să socializeze, pentru că sunt oameni singuri“, a afirmat Marian Trifan. Spre dezamăgirea sa, primarul a replicat că nu sunt spaţii disponibile în Craiova. Nici în ceea ce priveşte parcările dintre blocuri, aceştia nu au avut mai mult succes. „Vrem ca şi la blocurile noastre să existe parcări cu marcaj. Consider că este o discriminare faţă de parcările de pe bulevarde, unde sunt marcate şi toţi plătim acea taxă de parcare de 40 de lei. Dacă nu se poate, iniţiaţi un proiect de hotărâre prin care să ne daţi dreptul nouă, cetăţenilor, să ne facem marcajul respectiv, fiindcă există o sumă de scandaluri, de dispute pe parcări“, a cerut Marian Trifan. „Costă prea mult. Cred că rezolvarea situaţiei este să scoatem taxa de parcare şi să punem pe fiecare să îşi plătească locul pentru parcare. Dar aici va ieşi o întreagă nebunie pentru că, în momentul în care vă duceţi la piaţă şi nu aveţi loc, va trebui să punem taxă de parcare. (…) Şi am zis că e mai bine să nu intrăm în asta“, a replicat Olguţa Vasilescu.

Primăria stă prost
la transparenţă

Unii dintre cei prezenţi au fost deranjaţi că proiectul de buget nu stă în atenţia craiovenilor atât cât cere legea. „Nu s-a respectat Legea transparenţei, bugetul trebuia afişat cu 30 de zile înainte de dezbatere. Eu am aflat ieri (joi – n.r.) despre acest buget şi nu am avut timp să-l studiez în profunzime. Citindu-l aşa, în mare, consider că a participat şi Pristanda (aluzie la personajul Ghiţă Pristanda, din piesa «O scrisoare pierdută» – de I.L. Caragiale) la el, pentru că se numără din nou steagurile“, a spus Vasile Rac. Potrivit Legii nr. 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, primăria este obligată să publice un anunţ la această acţiune pe site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului şi să-l transmită la mass-media centrale sau locale, după caz (art. 7, alin. 1). Anunţul trebuie adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autorităţile publice (art. 7, alin. 2). În replică, Olguţa Vasilescu a spus că Legea bugetului de stat a fost promulgată cu întârziere. „Dacă am fi stat mai mult cu bugetul, am fi păţit ca anul trecut, în sensul că am fi aprobat bugetul undeva prin martie-aprilie, ar fi demarat licitaţiile şi nu am fi avut timp să cheltuim banii. De aceea, am preferat să facem acest lucru. Ceea ce nu este o infracţiune, vreau să vă spun“, a afirmat primarul. În condiţiile date, orice craiovean avizat poate anula în instanţă hotărârea de aprobare a bugetului pe 2014.
Printre subiectele abordate s-au mai numărat construirea unui nou corp de clădire la Spitalul Municipal „Filantropia“, concesionarea serviciului de iluminat public, dar şi realizarea unui studiu de fezabilitate (SF) pentru trecerea în subteran a reţelelor aeriene. De asemenea, primăria vrea să amenajeze spaţiul de sub pasajul suprateran din Valea Vlăicii. „Zona aceea este goală, dă impresia de pustiu. Ne-am uitat peste tot în lume să vedem ce se întâmplă în astfel de pasaje: în SUA sunt terenuri de baschet, coşuri de baschet cu plase, ca să nu sară mingea în stradă. În alte părţi sunt tot felul de biblioteci“, a spus primarul Olguţa Vasilescu. Din nou, primarul a promis locuinţele (1.200) de pe strada Caracal, pentru care trebuie să asigure utilităţi: „Va veni un investitor care va face pe propria cheltuială aceste locuinţe, dar obligaţia noastră este de a face reţelele, de a introduce utilităţile şi am văzut aceste lucruri deja“. În fine, Olguţa a acceptat că a găsit foarte multe proiecte din timpul administraţiei Antonie Solomon: „Mi se spune tot timpul: da, dar faci proiectele lui Solomon. Vreau să vă spun că sunt mii de proiecte pe care le-am găsit, din 2007, 2009. Nimeni nu s-a mai aplecat, deşi era o prioritate, cel puţin din punctul meu de vedere, şi le reactualizăm ca să putem să intrăm cu ele în execuţie“.

Olguţa promite din nou: două autostrăzi şi un stadion

Primarul Olguţa Vasilescu a făcut noi promisiuni, cu toate că nu le-a onorat nici pe cele din campania electorală. Pe lista noilor promisiuni intră două autostrăzi (Craiova – Calafat şi Craiova – Piteşti) şi un stadion de fotbal de 30.000 de locuri, în valoare de 50 de milioane de euro. „Vă spun că se face autostradă Craiova – Calafat. Nu doar că se reabilitează cu cele cinci milioane de lei care s-au primit la sfârşitul anului trecut, dar este deja prinsă pe fonduri europene o autostradă Craiova – Calafat. Evident, şi Craiova – Piteşti, pentru care va fi semnat contractul de concesiune în luna martie. Cel puţin aceasta este promisiunea pe care a făcut-o premierul pentru Craiova. Două lucruri am cerut: stadionul şi autostrada. Restul le facem noi singuri, că ne descurcăm“, a afirmat primarul. În ceea ce priveşte stadionul, povestea este ştiută: iniţial, autorităţile promiseseră că el va fi construit prin CNI, prin fonduri UE – valoarea fiind de 120 de milioane de euro. Între timp, promisiunile s-au mai nuanţat, în sensul că primăria va construi din fonduri proprii o pistă de atletism şi un stadion mic, de 5.000 de locuri: „Nouă ne revine să construim un stadion pentru sporturile de vară şi pista de atletism. 1,5 milioane de euro este partea noastră de cofinanţare, la proiectul mare de modernizare a complexului sportiv“. Partea CNI se află, în prezent, în stadiul de promisiune. Conform anunţului primăriei, craiovenii pot face propuneri şi sugestii la proiectul de buget până pe 29 ianuarie. Pe 30 ianuarie, proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local (CL) Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS