13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: ÎPS Irineu a slujit la Biserica „Sfântul Dimitrie” din Filiaşi

Dolj: ÎPS Irineu a slujit la Biserica „Sfântul Dimitrie” din Filiaşi

\n

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie ieri, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din oraşul Filiaşi, judeţul Dolj. Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Olteniei, cu acestă ocazie, la finalul slujbei, preotul paroh Ştefan Hantea, a primit rangul de iconom pentru activitatea desfăşurată în parohie. Au fost acordate de asemenea mai multe gramate arhiereşti de mulţumire credincioşilor implicaţi în activitatea Bisericii „Sfântul Dimitrie”. Piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Dimitrie” a fost pusă în anul 1923, fiind sfinţită în anul 1965 de către fostul Mitropolit al Olteniei, ÎPS Firmilian.

Sfântul Grigorie Teologul, cinstit la Seminarul Teologic din Craiova

Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a îmbrăcat de asemenea haine de sărbătoare, cu prilejul sărbătoririi sfântului ocrotitor. Astfel, sâmbătă, 25 ianuarie, IPS Părinte Irineu a poposit aici pentru a lua parte la activităţile festive, închinate Sfântului Grigorie. Prăznuirea a fost deschisă prin Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Mitropolitul Olteniei, înconjurat de soborul părinţilor profesori, în paraclisul şcolii. În cuvântul de învăţătură al Arhipăstorului Mitropoliei Olteniei s-au cuprins învăţături legate de viaţa şi exemplul Sfântului Grigorie Teologul. „Acest centru eclesial al Sfintei noastre Arhiepiscopii se bucură de ocrotirea şi prezenţa acestor Sfinţi Ierarhi ai Bisericii. Ei, pe lângă faptul că au lăsat în istorie urme nemuritoare şi vii în istoria Bisericii noastre Dreptmăritoare, ne sunt şi ocrotitori înaintea lui Dumnezeu. Prin rugăciune şi prin viaţă curată, Sfântul Grigorie s-a afirmat încă din tinereţe, pe când era în casa părintească, apoi în şcoală, la universitatea din Atena, şi mai apoi în activitatea pastorală şi arhierească. Mlădiţa cea bună a dat rod bogat în Biserica lui Hristos. S-a arătat ca un pământ roditor care aduce «roade bune la vremea sa», aşa cum spune Psalmistul. El s-a arătat următor Sfântului Atanasie cel Mare, care l-a călăuzit ca o lumină strălucitoare în tot ceea ce făcea şi împlinea. Cu înţelepciunea dată de Dumnezeu, cu viaţa sa curată, cu sufletul său neîntinat, el a putut să desluşească din învăţătura Sfintei Scripturi adevărurile fundamentale ale Bisericii pe care le-a aşezat mai apoi în sfintele dogme”, a spus IPS Părinte Irineu.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba parastasului pentru profesorii şi ostenitorii Seminarului Teologic din Craiova, trecuţi la cele veşnice în decursul anilor. Manifestările au continuat cu tradiţionala serbare închinată Sfântului Grigorie, în cadrul căreia au fost prezentate poezii, scenete, cântări corale şi bizantine, în interpretarea elevilor seminarişti. Tot în cadrul manifestărilor au fost anunţaţi câştigătorii Consursului de creaţie şi interpretare „Sfântul Grigorie Teologul – dascălul nostru de suflet”, organizat în data de 18 ianuarie, la Mofleni. A fost prezentat de asemenea şi noul număr al Revistei „Vocaţio”, editată de colectivul de profesori şi de elevi seminarişi, cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu.

La final, profesorii coordonatori şi seminariştii craioveni au fost felicitaţi şi binecuvântaţi de IPS Părinte Mitropolit Irineu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS