15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalViitura va ajunge în Mehedinţi pe 15 iunie

Viitura va ajunge în Mehedinţi pe 15 iunie

Chiar dacă, până acum, judeţul Mehedinţi a fost ferit de inundaţii care să producă pagube, riscul nu a trecut, iar specialiştii spun că, după 15 iunie, este aşteptată o viitură pe Dunăre şi este posibil să fie afectate localităţile riverane fluviului, situate în aval de Barajul de la Porţile de Fier II. Este vorba de Gruia, Pristol, Gârla Mare, Vrata şi Salcia, unde de fiecare dată când apele Dunării depăşesc cota de inundaţie acoperă sute de hectare de terenuri agricole şi chiar locuinţele celor care trăiesc aproape de malul Dunării.
Cea mai expusă zonă, unde au loc inundaţii de fiecare dată când Dunărea iese din matcă, este satul Cozia din comuna Pristol. La inundaţiile din 2006, mai mulţi localnici au rămas fără agoniseală, iar acum le este teamă că vor pierde din nou totul. În plus, zeci de hectare de terenuri agricole au fost inundate. După dezastrul din 2006, autorităţile au promis că vor face la Cozia un dig de protecţie, însă acesta nu a fost ridicat nici până astăzi. Acum, autorităţile se lovesc din nou de neputinţa de a-i ajuta pe oameni.
Prefectul Nicolae Drăghiea a declarat că Dunărea este monitorizată în permanenţă, aşteptându-se o viitură pe fluviu în dreptul judeţului Mehedinţi pe 15 iunie.
„În partea centrală a Europei sunt inundaţii mari şi se aşteaptă ca în maximum cinci zile acea viitură să ajungă şi în judeţul Mehedinţi. Monitorizăm respectarea obligaţiilor pe care le avem prin tratatele internaţionale pentru a deversa apa şi debitul de apă care intră la Baziaş în Hidrocentrala Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II. Nu credem că sunt probleme în acest moment. Digurile pe Dunăre au fost controlate şi luna trecută, când s-au înregistrat debite de aproape 12.000 mc/s, ceea ce nu cred că se va mai întâmpla în această vară. De asemenea, în aval de localitatea Gruia, unde se deversează apa de la Porţile de Fier II, există pericolul inundării unor zone, dar şi în comuna Pristol, satul Cozia”, a declarat prefectul de Mehedinţi.
Centrul Operaţional Judeţean împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă monitorizează evoluţia fenomenului. Primăriile vizate spun că s-au luat măsuri de atenuare a efectelor inundaţiilor în cazul în care apele Dunării se vor revărsa. În următoarele două zile se va lua în calcul şi golirea lacului de acumulare din Orşova.

Cod portocaliu de inundaţii pe râul Motru

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, se prelungeşte codul galben de inundaţii pe râul Motru, până mâine, la ora 18.00, iar din această noapte, de la ora 00.00, şi până mâine, la ora 18.00, va intra în vigoare avertizarea hidrologică de cod portocaliu pentru bazinul hidrografic al râului Motru, care vizează scurgeri de apă de pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie pe râul Motru şi afluenţii acestuia.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta“ al judeţului Mehedinţi a înştiinţat comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din zona de inundabilitate a râului Motru, pentru a lua măsurile ce se impun în intervalul menţionat.
„Având în vedere faptul că se vor intensifica precipitaţiile, ISU Drobeta a luat măsura de a înştiinţa comitele locale aflate în zonele inundabile ale râului Motru, iar măsurile care se iau în astfel de cazuri sunt: obligativitatea înfiinţării continuităţii la sediile tuturor primăriilor din zonele vulnerabile; avertizarea locuitorilor, cu prioritate a celor din zonele cele mai expuse la inundaţii; participarea la acţiunile de protecţie şi de apărare împotriva inundaţilor, cu utilajele şi echipamentele din dotarea proprie; stabilirea locurilor de refugiu, a traseelor de evacuare şi a zonelor de acordare a primului ajutor pentru cei surprinşi de viituri; crearea condiţiilor necesare asigurării populaţiei sinistrate cu apă potabilă, alimente şi materiale de cazarmament de strictă necesitate. Totodată, ISU «Drobeta» a înştiinţat şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi va monitoriza evoluţia fenomenelor hidrometeorologice produse la nivelul zonei de competenţă. Pompierii mehedinţeni sunt pregătiţi să intervină în sprijinul cetăţenilor din zonele ce riscă a fi afectate, dar şi al autorităţilor locale“, a declarat Ramona Nistor, purtător de cuvânt la ISU Drobeta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS