12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCea de-a 47-a Sesiune Naţională de Rapoarte Arheologice are loc la Craiova

Cea de-a 47-a Sesiune Naţională de Rapoarte Arheologice are loc la Craiova

Ministerul Culturii – Direcţia Patrimoniu Cultural, Consiliul Judeţean Dolj – Muzeul Olteniei Craiova, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Dolj şi Departamentul de Istorie şi Relaţii Internaţionale al Universităţii din Craiova organizează cea de-a 47-a ediţie a Sesiunii Naţionale de Rapoarte Arheologice la Craiova, în perioada 27 – 30 mai.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Olteniei, la această importantă sesiune, desfăşurată în premieră în Bănie, şi-au anunţat prezenţa aproximativ 150 arheologi de la majoritatea muzeelor, universităţilor şi institutelor de cercetare de profil din România. Deschiderea oficială va avea loc la Sala Albastră a Universităţii din Craiova, astăzi, la ora 18:00, în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor organizatoare.

Pe parcursul a două zile, 28 şi 29 mai, specialiştii îşi vor prezenta rezultatele cercetărilor arheologice desfăşurate în diverse situri din ţară, pe parcursul anului 2012. Comunicările vor fi structurate pe cinci secţiuni principale – Preistorie, Epoca Fierului, Epoca Greco-Romană, Civilizaţia Medievală şi Arheologia Preventivă.

În data de 29 mai, la ora 18:00, la sala de conferinţă de la Secţia Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei va avea loc o masă rotundă cu o temă actuală – „Arheologia Preventivă în România” – în care va fi prezentată comunicarea intitulată „Consideraţii pe marginea Raportului de risc cu privire la proiectele de infrastructură elaborat de Banca Mondială cu privire la Arheologie”.

Majoritatea comunicărilor se referă la rezultatele cercetărilor arheologice desfăşurate pentru mari proiecte de infrastructură din România, unele aflate în desfăşurare, altele finalizate, cum ar fi tronsoane ale Autostrăzii Nădlac – Sibiu, tronsoane ale Autostrăzii 2 Cernavodă – Medgidia, Varianta Ocolitoare a Municipiului Alexandria. De asemenea, importante şi cunoscute situri arheologice din România, care sunt şi obiective turistice, vor face obiectul prezentărilor cum ar fi Histria, Callatis, Sarmizegetusa, Noviodunum, Tibiscum, Drobeta, Cioroiu Nou, Apulum, Porolissum, Capidava, monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi, Potaissa, Pietroasele, Buridava etc.

Situri din Oltenia prezentate în cadrul sesiunii de comunicare

Oltenia este reprezentată la această importantă sesiune prin rapoartele de cercetare ale arheologilor de la Muzeul Olteniei Craiova, cu rezultatele din trei situri, Cioroiu Nou, Desa şi Răcari, Universitatea din Craiova – Departamentul de Istorie şi Relaţii Internaţionale, cu rezultatele din două situri, Sucidava – Corabia (judeţul Olt) şi Desa, Muzeul Judeţean Aurelian Sacerdoţeanu din Râmnicu Vâlcea, cu rezultatele cercetărilor de la Ocniţa – Buridava, Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu din Târgu Jiu, cu rezultatele din situl Biserica Sfinţii Voievozi de la Ţânţăreni şi Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, cu ultimele informaţii ale cercetărilor din Amfiteatrul roman de la Drobeta.

Pentru Muzeul Olteniei Craiova, această sesiune de comunicări ştiinţifice este o bună ocazie de a-şi populariza nu numai rezultatele propriu-zise ale cercetărilor arheologice desfăşurate la Desa, Răcari şi Cioroiu Nou ci şi de a sublinia eforturile financiare făcute de Consiliul Judeţean Dolj, în ultimii ani, în a transforma monumentele arheologice cercetate, în obiective turistice, ca un exemplu de bună practică şi pentru alte autorităţi locale sau centrale.

În ultima zi a sesiunii, pe 30 mai, va fi organizată o excursie documentară la obiective culturale din judeţul Dolj, cel mai important dintre acestea fiind monumentul arheologic vizitabil de la Cioroiu Nou.       

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS