10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTeatrul „Colibri“, de şapte ani fără teatru

Teatrul „Colibri“, de şapte ani fără teatru

Luna ianuarie este cea care reaminteşte colectivului Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri“ de o aniversare mai puţin plăcută. Anul acesta se împlinesc şapte ani de când trupa joacă pe unde apucă, neavând o sală de spectacole a ei.

Anul 2006 a început prost pentru trupa Teatrului „Colibri“: de la 1 ianuarie 2006 a fost dată afară în urma retrocedării imobilului de vizavi de Universitate. De atunci, au trecut ani buni de promisiuni, amânări, cereri, hârtii şi multe altele. Acum, birourile, atelierele și decorurile se află într-un imobil de pe strada Împăratul Traian, nr. 28-30. Condiţiile sunt improprii, sala de repetiţii de la subsol fiind mică, iar în hala în care se ţin decoruri şi, uneori, se mai fac repetiţii este frig, mai ales pentru perioada aceasta a anului.

Trei premii în 2012

Anul 2012 însă n-a trecut fără lucruri care merită să fie notate: trei premii la festivalurile naţionale de specialitate, unde piesa „Inimă de piatră“ a primit două premii pentru interpretarea actriţei Oana Stancu (la Teatrul „Ţăndărică“ din Bucureşti şi la Teatrul PUCK din Cluj-Napoca) şi unul pentru calitatea muzicală a spectacolului (Teatrul PUCK din Cluj-Napoca).
Promisiunile unui sediu au inclus cinematograful Modern, care ar fi urmat să treacă, la un moment dat, în subordinea Primăriei Craiova, fostul cinematograf „Jean Negulescu“ sau o clădire veche de pe strada Olteţ, care ar putea fi cuprinsă într-un proiect pe fonduri europene, însă de-abia în anul 2014. „Am încercat şi posibilitatea de a lua clădirea cu sala de spectacole a Liceului Energetic, dar nu sunt de acord Ministerul Învăţământului şi directorul şcolii. Încă mai avem speranţe pentru cinematograful Modern, dar nu ştiu ce părere are noul ministru“, a spus directoarea teatrului, Doina Berceanu. Aceasta a completat cu faptul că a făcut mai multe adrese (zece în perioada 2007-2011) către Primăria Craiova, Consiliul Local sau Ministerul Culturii. Ultimele două, pe anul 2012, i-au fost adresate, din nou, primăriei, cu propunerea de a lua în considerare cumpărarea fostului cinematograf „Jean Negulescu“. Acolo ar putea să se mute cu totul, clădirea având mai multe niveluri. „Numai sala costă 350.000 de euro. Am putea avea acolo şi birourile, şi atelierele, şi sala. Per total, clădirea costă 600.000 de euro“, a completat Doina Berceanu. Toate aceste adrese au primit însă răspuns negativ, iar „Colibri“ joacă, de mai mulţi ani, la Teatrul Liric „Elena Teodorini“, unde plătește aproximativ 300 de lei pe spectacol, cu tot cu chirie, maşinişti, sunetişti şi ceilalţi oameni care contribuie la buna desfăşurare a piesei. „Din bilete încasăm cam 400 de lei pe spectacol, aşa că e în regulă“, a adăugat directoarea.

„Prinţul Broască“, premieră în februarie

În ciuda acestora, anul 2013 începe să prindă contur. Trupa repetă de zor pentru spectacolul „Prinţul Broască“, a cărui premieră va avea loc pe 2 februarie, la ora 12.00, la Teatrul Liric „Elena Teodorini“. Regia este semnată de Todor Valov, iar scenografia îi aparţine Stefkăi Kyuvlieva, ambii din Bulgaria. Todor Valov se află la a treia colaborare cu teatrul de păpuşi craiovean, iar la acest spectacol au mai contribuit şi câțiva constructori din Bulgaria, care au făcut concepţia păpuşilor. Ele au fost realizate, însă, în atelierele Teatrului „Colibri“. Publicul îi va putea vedea pe scenă pe Cosmin Dolea, Oana Stancu, Adriana Ioncu şi Alis Ianoş dând viaţă unei noi poveşti. Regizorul Todor Valov spune că este una despre „importanţa, responsabilitatea şi consecinţele promisiunilor personale, un spectacol amuzant, vivace, comic, în stilul operei bufe, totul acompaniat de muzica clasică şi vitală a lui W.A. Mozart“.
Prichindeii şi oameni de toate vârstele sunt aşteptaţi să afle, încă, poveştile copilăriei, spuse de actori talentaţi pe care nu i-a ţinut în loc lipsa unui teatru propriu. „Este şi o tristeţe a deplasărilor continue, care par că nu mai au sfârşit, şi o bucurie că putem face performanţă. Toate spectacolele sunt în regim de deplasare. În ciuda acestor provocări, echipa a reacţionat foarte bine“, a conchis Doina Berceanu. Rămâne de văzut când craiovenii vor merge să vadă o piesă, oficial, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS