15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024

Scurte ştirti

Turneul Stradivarius 2012 vine şi în Craiova
Turneul Stradivarius 2012, proiect gândit şi pus în aplicare de violonistul Alexandru Tomescu, care are în custodie vioara Stradivarius Elder-Voicu, va trece şi prin Craiova. Evenimentul va avea loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ pe 16 mai şi va fi o îmbinare între muzică şi teatru. Dacă anul trecut au fost „Capriciile“ lui Paganini, anul acesta va fi vorba de „Obsesiile“ celor şase sonate ale lui Eugène Ysaÿe. Alexandru Tomescu va fi însoţit pe scenă de actorii Ana Pepine şi Paul Cimpoeru, care vor transpune prin teatrul non-verbal poveştile celor şase sonate. Biletele sunt împărţite pe două categorii şi costă 30, respectiv 50 de lei.

Prima ediţie Bizarre Bazaar, în Bănie
Târgul de handmade (obiecte lucrate manual) „Bizarre Bazaar“ îşi va deschide prima ediţie în English Parkul din Craiova. Evenimentul se va desfăşura în perioada 10-12 aprilie şi se adresează tuturor artiştilor de profil. Astfel, se încearcă promovarea acestei arte şi crearea unui eveniment nou şi de bun gust pentru Bănie. Târgul este organizat în parteneriat cu Primăria Craiova, Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă, Consiliul Judeţean – Muzeul Olteniei şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport.

Teatrul Excelsior va primi numele lui Ion Lucian
Teatrul Excelsior va fi redenumit „Ion Lucian“, după numele marelui actor decedat sâmbăta trecută, care a fondat instituţia de spectacole, informează Mediafax. Decizia i-a aparţinut primarului Capitalei, Sorin Oprescu, care, după o discuţie cu văduva actorului, Paula, a mărturisit că „dorim să o facem legal şi să marcăm aşa cum trebuie evenimentul, nu peste noapte“, adăugând că va aştepta terminarea stagiunii curente pentru a face demersurile necesare. „Am o mulţumire că am reuşit să îi redau teatrul“, a completat Sorin Oprescu, referindu-se la faptul că a inaugurat anul trecut, alături de Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior.

Festivalul „Sergiu Celibidache“, la prima ediţie
Prima ediţie a Festivalului „Sergiu Celibidache“ va avea loc anul acesta, în perioada 3 mai-7 iunie la Bucureşti, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la naşterea marelui dirijor. Acest festival, desfăşurat sub înaltul patronaj al preşedintelui României, este felul prin care Fundaţia Celibidache, în parteneriat cu Primăria Municipiul Bucureşti, înţelege să se alăture celorlalte ţări care îl sărbătoresc pe dirijor, anul 2012 fiind şi Aniversarea UNESCO „Sergiu Celibidache“. În cadrul acestui festival vor avea loc masterclassuri, expoziţii de fotografie, lansări de carte şi concerte. Totodată, va putea fi ascultată, în premieră mondială, compoziţia „Haz de necaz“ a lui Sergiu Celibidache. Prin acest eveniment, România se va impune într-un mod unic pe harta culturală mondială.

Epava Titanicului, protejată de UNESCO
Epava Titanicului, naufragiat acum 100 de ani după ce a lovit un iceberg în Oceanul Atlantic, beneficiază acum de protecţia Convenţiei UNESCO privind patrimoniul cultural subacvatic, anunţă Agerpres. Cele 41 de state care au ratificat Convenţia „pot interzice distrugerea, jefuirea, vânzarea şi dispersarea obiectelor găsite la faţa locului. Ele pot lua toate măsurile de care dispun pentru a proteja epava şi pentru a se asigura că rămăşiţele umane sunt tratate cu demnitate“, a precizat UNESCO. Titanicul s-a scufundat în 1912, în largul insulei Newfoundland, în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton la New York. Naufragiul vasului de croazieră s-a soldat cu peste 1.500 de morţi din cei 2.200 de pasageri care se aflau la bord.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS