17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjActe adiţionale pentru disponibilizări

Acte adiţionale pentru disponibilizări

Sindicatele şi administraţia din cadrul Complexurilor Energetice (CE) de la Rovinari, Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) au semnat acte adiţionale la contractele colective de muncă, prin care este posibilă aplicarea programului de disponibilizări.

Sindicaliştii din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie şi administraţiile Complexurilor Energetice de la Rovinari, Turceni şi de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia au mai făcut un pas important pentru punerea în practică a programului de disponibilizări şi reducere de cheltuieli. Astfel, la contractele colective de muncă din cele trei unităţi din industria minieră şi energetică a judeţului Gorj au fost semnate, de către liderii de sindicat şi directori, acte adiţionale care prevăd condiţiile de trimitere a salariaţilor în concedii de aşteptare. Este vorba de angajaţii care mai au doi ani până să iasă normal la pensie. Totodată, actele adiţionale reglementează modul în care vor fi realizate la nivelul fiecărei unităţi programele de disponibilizări colective, cu sau fără acordarea de salarii compensatorii. Noile acte adiţionale vizează câteva sute de ortaci care în perioada imediat următoare fie vor fi trimişi în concedii de aşteptare, fie vor fi disponibilizaţi colectiv.

Mai puţine facilităţi la SNLO

Actualul act adiţional semnat între sindicaliştii şi administraţia din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia prevede ca sute de salariaţi să fie trimişi în concedii de aşteptare, cu plata lunară a unei indemnizaţii, până când vor îndeplini condiţiile pentru a putea fi pensionaţi normal. Conform documentului semnat de sindicate şi administraţie, la nivelul Societăţii Lignitului concedierile colective vor fi realizate numai la cererea angajaţilor. Actul adiţional mai prevede că zilele de sâmbătă şi duminică nu vor mai fi plătite dublu, ci doar cu 50% mai mult. Au mai fost acceptate reduceri la diurne, echipamente de lucru, biletele de odihnă şi tratament.
Una dintre cele mai importante prevederi ale actului adiţional se referă la transportul salariaţilor la locul de muncă. Potrivit noii înţelegeri dintre sindicate şi administraţie, angajaţii vor fi nevoiţi să suporte jumătate din costurile deplasării la locul de muncă.

Angajaţii cu firme, primii vizaţi

Tiberiu Trotea, directorul Complexului Energetic de la Rovinari, a declarat că a semnat actul adiţional la sfârşitul săptămânii trecute, alături de sindicate, însă momentan nu pot fi făcute publice detaliile legate de programul de disponibilizări sau concedieri colective. „A fost semnat actul adiţional şi nu putem să comunicăm mai mult, decât că primul act adiţional se referă la concediile de aşteptare şi la aproximativ 30 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi colectiv. Nu putem să oferim prea multe informaţii pe această temă, întrucât marţi (mâine-n.r.) ne vom reîntâlni cu sindicatele pentru a semna al doilea act adiţional, care se referă la reducerile de cheltuieli cu munca vie“, a precizat directorul general al Complexului Energetic de la Rovinari.
Surse din cadrul unităţii au precizat însă că, în ceea ce priveşte programul de disponibilizări, conducerea Complexului Energetic de la Rovinari a solicitat deja la Registrul Comerţului date referitoare la salariaţii care deţin firme şi mai au venituri din alte activităţi. În urma datelor primite, a rezultat că aproximativ 50 de angajaţi ai CE Rovinari deţin societăţi comerciale şi o parte dintre aceştia s-ar putea regăsi pe lista celor care vor fi incluşi în programul de concedieri colective. De asemenea, există şi foarte multe cazuri de familii (soţ, soţie, copii, veri) angajate în cadrul Complexului Energetic Rovinari, care ar putea intra în atenţia Direcţiei de Resurse Umane.

Se caută cadrul legal pentru concediile de aşteptare

Interesant este că, în timp ce sindicatele şi administraţia din complexurile energetice şi SNLO vorbesc despre trimiterea unei părţi a angajaţilor în concedii de aşteptare, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj mai caută cadrul legal pentru a putea înregistra actele adiţionale proaspăt semnate la contractele colective de muncă deja existente.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU