19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCotigă vrea iar director

Cotigă vrea iar director

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe hotărârea sa de condamnare pentru şantaj, că Silviu Cotigă a pornit un nou proces, cerând Curţii de Apel Craiova să-l pună înapoi şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj.

Fostul director al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Silviu Viorel Cotigă, nu renunţă aşa de uşor la scaun. Cu toate că este judecat pentru şantaj, având deja o hotărâre de condamnare în buzunar, el vrea înapoi în fruntea ITM, unde le-ar fi şef celor doi inspectori care au depus mărturie împotriva sa în dosarul penal. Anul trecut, chiar a reuşit, cu sprijinul instanţei de contencios administrativ de la Curtea de Apel Craiova.

Control la ordin

Reamintim că Silviu Cotigă a fost trimis în judecată de procurorii DNA Craiova, pentru că l-ar fi şantajat pe patronul unui service auto din Craiova. În vara anului 2006, autoutilitara Fiat Ducato a SC VISILCO GENCOM SRL Craiova – patronată de Mihaela Despina Cotigă, soţia inspectorului-şef de la ITM, şi administrată de fiul soţilor Cotigă – s-a defectat. Pentru reparaţii, maşina a fost dusă la service-ul auto al SC ABARTH SRL Craiova, administrat de Constantin Luţă. După aproximativ o săptămână, ea a fost reparată, însă firma familiei Cotigă a achitat doar 2.000 de lei din totalul de 3.350, cât era valoarea totală a lucrării.
Insistenţele şefului service-ului de a recupera suma restantă au avut însă un efect neaşteptat: Silviu Cotigă i-a trimis pe cap, în control, pe inspectorii Adrian Mugurel Tătaru Abagiu şi Dan Narcis Purcărescu. În momentul în care Luţă le-a spus despre diferendul dintre el şi familia Cotigă, inspectorii au întrerupt controlul, dându-şi seama că e ceva necurat la mijloc, şi i-au sugerat să vină a doua zi la sediul ITM, pentru a lămuri diferendul chiar cu şeful instituţiei.
În ziua următoare, Luţă s-a prezentat la ITM Dolj, unde inspectorul Tătaru l-a condus în biroul inspectorului-şef. Prima reacţie a lui Cotigă a fost să-l dea afară, apoi l-a primit şi, de faţă cu subalternul lui, i-a reproşat că reparaţia microbuzului a fost prea scumpă, apoi „a proferat către partea vătămată ameninţarea că o va muta din oraş“, au consemnat procurorii anticorupţie.
Pe 15 iulie 2010, Judecătoria Craiova l-a găsit pe Cotigă vinovat pentru şantaj, condamnându-l la trei ani de închisoare cu suspendare. Atât inculpatul, cât şi procurorii au făcut apel, ce se va judeca la Tribunalul Dolj.

Suspendare „de drept“ suspendată de judecători

Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, în forma sa actuală republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 365 din 29.05.2007, prevede – în cadrul art. 94 alin.1 litera m) – că raportul de serviciu al funcţionarilor publici „se suspendă de drept“ în cazul în care faţă de funcţionarul public „s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h)“. Mai precis, funcţionarul public este suspendat „de drept“, în baza legii, în cazul în care a fost trimis în judecată de procurori „pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice“.
Cum Cotigă era acuzat de săvârşirea unei infracţiuni legate de serviciu, ministrul muncii l-a suspendat din funcţie, prin ordin, la sfârşitul anului 2008, pe toată durata procesului, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în dosarul de şantaj.
Dar Cotigă nu s-a împăcat cu ideea. A acţionat ministerul în judecată la Curtea de Apel Craiova şi, culmea, chiar a primit din partea judecătorilor un soi de suspendare a…legii! Concret, instanţa a dispus suspendarea executării Ordinului nr. 1138 din 30 decembrie 2008 emis de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, până la soluţionarea definivită şi irevocabilă a cererii privind anularea actului sus menţionat.

Un nou proces, aceeaşi instanţă

În urma acestei hotărâri, Cotigă chiar a fost repus în funcţie, prin ordin de ministru, pe 18 iunie 2010, redevenind şef al celor doi inspectori care depuseseră mărturie împotriva sa. Se pare însă că cineva, la minister, şi-a dat seama de stupiditatea situaţiei. Aşa se face că în aceeaşi zi a sosit la ITM Dolj încă un ordin de ministru – purtând nr. 472 / 18.06.2010 – prin care se constata din nou că Silviu Cotigă este suspendat de drept din funcţie, până la finalizarea dosarului penal.
Iar fostul şef al ITM a apelat din nou la justiţie, mai precis la judecătorii Curţii de Apel Craiova, care-i mai dăduseră odată dreptate. Luni, 20 septembrie, când are termen acest dosar, Cotigă vrea să-i convingă pe magistraţi să suspende şi acest nou ordin de ministru, susţinând atât faptul că măsura ar fi fost una „politică“, dar şi că nu are surse de venit.
Potrivit unor surse judiciare, nici angajaţii ministerului n-au stat cu mâinile în sân, ci ar fi aflat că totuşi Cotigă şi-ar fi găsit ceva de lucru. Nu însă cu carte de muncă, pentru a nu apărea în evidenţele ITM…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII