15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSă creştem speranţa!

Să creştem speranţa!

Şase saloane au devenit casă, pe rând, pentru o sută de copii bolnavi de cancer. Avem nevoie de voi, pentru ca acest loc să devină primitor şi cu adevărat vindecător! „Ajută un copil, salvează un zbor!“.
 
Etajul zece, Clinica de oncopediatrie. Ne întoarcem pe acelaşi coridor întunecat de la ultimul etaj al Spitalului de Urgenţă din Craiova. E aproape pustiu. Lipseşte Ben, lipseşte Ionela, lipsesc Vlăduţ şi Dragoş, şi Octavian, şi Radu, şi gemenii Alexandru şi Andrei. Sunt acasă. Se refac după curele de citostatice. În septembrie se vor întoarce, la „casa din spital“, pentru o nouă etapă de tratament. Până atunci, însă, doar cinci copii mai sunt internaţi în Clinica de oncologie pediatrică. E Marta, de şase anişori, diagnosticată recent cu limfom Hodgkin şi aflată acum la a doua cură de citostatice; e micuţa Maria Alexandra, de numai trei ani, căreia i-a fost descoperită anemia Minkowski-Chauffard pe când avea doar patru luni; şi e Georgiana, care are 16 ani şi osteosarcom stâng humerus, amputaţie de membru superior stâng. Tot aici „locuieşte“ acum temporar Flavius, de şapte ani şi jumătate, diagnosticat cu purpură trombocitopenică imunologică şi care a păşit pentru prima dată într-un spital. Şi mai este Mihai, un copilaş abandonat la naştere de părinţi, aflat acum în plasament la o asistentă maternală. Are opt ani şi anemie Fanconi.
Ei şi încă aproape o sută de alţi copii diagnosticaţi cu diferite forme de cancer vin constant, la perioade regulate, să se trateze în Clinica de oncopediatrie. Pentru ei, cele şase saloane de la etajul zece au devenit a doua casă. Din păcate, nu foarte primitoare.   

Sistemul sanitar românesc sau indiferenţa

Se cunosc problemele grave din sistemul sanitar. Lipsesc medicamentele, aparatura, se pun la dispoziţia bolnavilor spaţii insalubre, din care lipseşte cu desăvârşire strictul necesar într-o societate civilizată, totul este de mântuială, inclusiv meseria medicilor complet dezinteresaţi din lipsă de apreciere financiară. Poate nu vedem aceste lucruri, trecem pe lângă ele, le ignorăm, preocupaţi doar de probleme personale. Se întâmplă însă ca, uneori, să aflăm de cineva cunoscut, poate chiar drag şi apropiat, că trebuie să se confrunte cu realitatea bolii şi, implicit, a spitalului. Abia atunci ne dăm seama ce înseamnă aceste cuvinte în limba română.
Un astfel de loc este Secţia de oncopediatrie din Spitalul de Urgenţă Craiova. Nu, nu este un loc de unde să lipsească personalul medical profesionist. De fapt, este singura motivaţie pentru care această secţie mai există şi pentru care aici încă se vindecă oameni. Este însă un loc din care lipseşte căldura, lipseşte lumina, lipseşte aparatura, lipsesc lucruri importante sau mărunte care ar putea schimba viaţa copiilor care „locuiesc“ aici săptămâni sau luni.      
„Ne confruntăm cu problema curăţeniei, a igienei locului, în primul rând“, a spus doctoriţa Stancu, medic primar specialist şi şefa Secţiei de oncopediatrie. „Fiind poziţionată la etajul zece al spitalului, în perioada iernii, din cauza diferenţei mari de temperatură, pe secţie se creează condens care ulterior se transformă în mucegai. Iar vara, din cauza plafonului din saloane, aerul este atât de cald, încât atmosfera devine irespirabilă. Nu mai vorbesc despre mobilier, care este acelaşi de 30 de ani, în vreme ce aparatura oncologică primară, cum ar fi pompele pentru perfuzii ce ar da posibilitatea copilului să nu stea ţintuit la pat ore întregi, lipseşte cu desăvârşire“.

Lucrările au început

În cele şase saloane de la etajul zece se află în prezent în tratament aproximativ 100 de copii. Aceştia vin aici – în funcţie de programările bine organizate de dr. Stancu, pentru a nu se supraaglomera secţia – să-şi efectueze citostaticele sau tratamentul de întreţinere. Nu îi este deloc uşor nici unui micuţ, sfâşiat de ace, de perfuzii şi pastile amare, să caute alinare în patul şi noptiera ruginite, în saltelele îngălbenite şi pereţii mucegăiţi şi crăpaţi.  
„Clădirea are nevoie de izolaţie modernă, de zugrăvire, de schimbarea instalaţiilor sanitare, de jaluzele, de mobilier, aparate de aer condiţionat şi alte electrocasnice necesare pentru confortul copiilor şi creşterea eficienţei actului medical“, mai spune şefa de secţie. „Un mediu decent inspiră încredere şi optimism. Copiii au nevoie de culoare, de un mediu curat, de condiţii care să-i ajute să treacă mai uşor peste teamă şi durere“, completează dr. Stancu. „Asociaţia OncoHope, sprijinită de GdS, a iniţiat acum câteva luni un proiect de strângere de fonduri pentru amenajarea secţiei. Conducerea spitalului ne-a sprijinit cu organizarea activităţii şi participarea cu mâna de lucru. Lucrările de amenajare au început deja. Dar sunt mult mai multe de făcut“, încheie medicul specialist.  
De vreo două săptămâni, patru saloane de la etajul zece au fost închise pentru renovări. Există o echipă de muncitori a spitalului care se ocupă cu izolarea termică, amenajarea, zugrăvirea. Dar lucrările întârzie şi asta nu miră pe nimeni – prea solicitaţi şi cu alte angajamente, muncitorii nu sunt plătiţi la zi, ci la lucrare, aşa încât timpul este, pentru ei, infinit. De asemenea, acţiunea de strângere de fonduri nu a dat rezultatele scontate. S-au strâns doar 7.000 de lei, bani care acoperă doar costul acestor lucrări de amenajare. Restul – mobilier, aparatură medicală, jaluzele, aparate de aer condiţionat etc. sunt încă un vis frumos.

Mesajul OncoHope

În această primăvară, Asociaţia OncoHope a lansat campania  „Ajută un copil, salvează un zbor!“, campanie de ajutorare a copiilor din Secţia de oncopediatrie a Spitalului de Urgenţă Craiova.
„De la înfiinţare şi până în prezent, scopul nostru a fost acela de a ajuta bolnavii de cancer, în general şi în particular“, spune o membră a Asociaţiei OncoHope. „Am ajutat individual copiii cu situaţie socială dificilă şi ne-am propus modernizarea Secţiei de oncologie pediatrică a Spitalului de Urgenţă Craiova. Ni s-a alăturat în această campanie Gazeta de Sud şi au răspuns apelului nostru, donând sume importante, firmele TopEdge, Polystart şi Asociaţia OncoHope. O familie din Craiova care doreşte să rămână anonimă a donat o pompă de perfuzie modernă care ajută mult în performanţa actului medical. Din păcate, banii strânşi nu ne ajută decât parţial în intenţia noastră de a oferi copiilor condiţii mai bune de mediu şi de tratament“, spune reprezentanta asociaţiei, cerându-şi parcă scuze pentru neimplicarea şi a altor firme în realizarea unui gest atât de frumos faţă de micuţii internaţi în această secţie.
Ne alăturăm din nou asociaţiei şi vă chemăm să dăm împreună o şansă în plus copiilor bolnavi de cancer. Multe lucruri ar putea fi schimbate, doar să îndrăznim să acţionăm, să renunţăm la comoditate, să ne dorim să facem ceva pentru semeni de-ai noştri care se află în situaţii dificile.
„Când societatea se află în impas, aşa cum este azi, atitudinea noastră individuală o poate ajuta să se schimbe, să se îmbunătăţească. Dacă fiecare vom ierta mai mult, vom dărui mai mult, vom crede mai mult, într-o zi şi societatea va fi alta. OncoHope vă cheamă, ÎMPREUNĂ să creştem  SPERANŢA!“, face din nou Asociaţia OncoHope un apel la craioveni şi la cei care pot schimba ceva.

Cont pentru donaţii

Cei care vor să ajute copiii bolnavi de cancer din zona Olteniei o pot face donând bani în contul deschis la Banca Comercială, sucursala judeţeană Craiova.
Cont Lei: RO140134112492920001RNCB

Sau la telefoanele: 0745582181 – Asociaţia OncoHope
                               0251413100 – Gazeta de Sud
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII