14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„California Dreamin’ (nesfârşit)“, pe micul ecran

„California Dreamin’ (nesfârşit)“, pe micul ecran

„California Dreamin’ (nesfârşit)“, primul şi, din păcate, ultimul lungmetraj al regizorului Cristian Nemescu, „unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată despre modul în care este văzută America“ după cum scria Washington Post, va rula duminică, 27 septembrie, de la ora 21.00, la ProCinema.
„După ce am terminat facultatea, am început să mă gândesc la tot felul de tipuri de personaje. Odată, am fost în satul Mihai Bravu, iar entuziasmul fetelor de-acolo la vederea soldaţilor americani m-a inspirat foarte mult. Aveam mai multe idei, care însă nu se legau în nici un fel, până în momentul când am auzit despre povestea lui Doiaru. Atunci totul s-a limpezit, iar povestea s-a transformat într-un scenariu“, spunea Cristian Nemescu despre geneza filmului „California Dreamin’ (nesfârşit)“.
Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Ion Sapdaru, Alexandru Mărgineanu şi Armand Assante fac parte din distribuţia acestei pelicule care a câştigat, printre altele, premiul „Un Certain Regard“ la Festivalul de Film de la Cannes.     

Povestea unei pelicule

Cooptarea unei vedete de talia lui Assante a fost considerată de Nemescu un adevărat noroc. Regizorul filmului „California Dreamin’ (nesfârşit)“ se gândea că pentru rolul lui Jones ar fi potrivit un actor străin, iar în acea perioadă s-a întâmplat ca Assante să fie în România, pentru a face prospecţii pentru un film pe care voia să-l producă. Assante a fost sedus de scenariu, dar şi de Cristian Nemescu şi a acceptat imediat. Actorul american a fost impresionat de caracterul universal al poveştii din film, dar şi de sensurile profunde ale experienţelor pe care le trăiesc personajele.
Scenariul este inspirat dintr-o întâmplare adevărată. După 53 de ani de aşteptare, americanii sosesc în sfârşit în România. Căpitanul Jones (Armand Assante) este desemnat să escorteze un tren încărcat cu echipament militar, care trebuie să ajungă la Kosovo. Numai că, într-un mic sat din Câmpia Dunării, trenul este oprit de Doiaru (Răzvan Vasilescu), şef de gară şi baron local, care, într-un exces de zel, nu-i dă voie căpitanului Jones să continue misiunea NATO, pentru că nu avea actele în regulă, deşi această misiune primise „undă verde“ (însă doar verbal) din partea guvernului.
Personaje încă marcate de drama celui de-al doilea război mondial, chefuri câmpeneşti, idile cu americani, corupţie, birocraţie, dar şi ospitalitate pur românească toate fac parte din peisajul autohton descris de Nemescu în „California Dreamin’ (nesfârşit)“. Însă, regizorul n-a apucat să monteze varianta finală a filmului. După accidentul de maşină care i-a fost fatal lui Nemescu, producătorul şi echipa au decis ca pelicula să rămână în stadiul în care era atunci când regizorul şi-a pierdut viaţa.
„Am fost foarte mişcat de ceremonia de la Cannes. În primul rând, de puterea emoţională a filmului, dar şi de reacţia publicului. Am fost mişcat de această victorie a lui Cristi, dar şi de faptul că el ar fi trebuit să fie acolo. Au fost nişte momente foarte intense, foarte puternice. Nu cred că o să le uit vreodată“, a spus Armand Assante despre triumful postum al lui Cristian Nemescu la Festivalul de Film de la Cannes.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII