10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJumătate din şcoli, fără autorizaţie sanitară

Jumătate din şcoli, fără autorizaţie sanitară

Elevii şi preşcolarii din judeţul Dolj vor învăţa de la toamnă în aceleaşi condiţii mizere ca şi până acum. Mai puţin de jumătate din şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Majoritatea sunt din mediul rural.

Mai puţin de jumătate din spaţiile de învăţământ din judeţul Dolj nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Doar 351 din cele 835 de unităţi de învăţământ au autorizaţie sanitară de funcţionare, în condiţiile în care a rămas mai puţin de o lună până la începerea anului şcolar. Anul trecut au avut autorizaţie sanitară de funcţionare 443 de unităţi de învăţământ.
Potrivit dr. Ludmila Prunariu, director coordonatoare adjunctă a DSP Dolj, explicaţia o constituie nerespectarea condiţiilor necesare pentru obţinerea autorizaţiei.
„Autorizaţia sanitară de funcţionare este solicitată de proprietarul clădirii în fiecare an şcolar şi este valabilă un an de la data eliberării. Sunt unităţi care nu posedă autorizaţie sanitară deoarece sunt amenajate în clădiri care iniţial au avut altă destinaţie şi nu au putut fi modificate conform normelor sanitare, neasigurându-se cubajul de aer corespunzător sau circuitele funcţionale, care au grupuri sanitare insuficiente sau în care lucrările de modernizare ori renovare sunt în plină desfăşurare. De asemenea, există situaţia particulară a grădiniţelor care au fost mutate în urma retrocedărilor şi vechea autorizaţie nu mai este valabilă“, a declarat dr. Ludmila Prunariu.

Au început controalele

Astfel de situaţii au fost constatate de angajaţii Compartimentului de igienă şcolară din cadrul DSP Dolj care, începând cu 15 august, au început controalele în unităţile şcolare din Dolj pentru a vedea stadiul pregătirilor pentru noul an şcolar. Până acum au fost verificate 53 de unităţi de învăţământ, dintre care 24 de şcoli generale, 22 de grădiniţe, cinci licee şi două creşe din Craiova şi din mediul rural, şi s-a constatat că la ţară interesul pentru crearea unor condiţii decente pentru elevi şi preşcolari lasă de dorit. „În mediul rural, puţine unităţi au fost igienizate complet în vacanţa de vară, în majoritatea lor efectuându-se doar igienizări parţiale. De asemenea, mai există unităţi şcolare care aşteaptă fondurile necesare igienizărilor“, susţine dr. Prunariu.
Mai trebuie spus că, la mai puţin de o lună de începerea noului an şcolar, în mediul rural doar o treime din şcolile generale şi 32 dintre cele 297 de grădiniţe au autorizaţie sanitară de funcţionare. Principalele motive pentru neacordarea autorizaţiei sanitare rămân, ca şi în anii trecuţi, lipsa apei potabile şi a unor grupuri sanitare corespunzătoare. În Ohaba şi Mogoşeşti, şcolile nu au sursă proprie de apă, la Muieruşu şi la Liceul Teoretic Melineşti nu se asigură distribuţia în regim curent a apei de la puţul forat până în localul şcolii şi la grupurile sanitare. La Ohaba, în loc de grupuri sanitare există latrine în fundul curţii şi sunt degradate, iar la Bodăieştii de Sus şi Bodăieştii de Jos există fosă septică betonată, dar numărul WC-urilor este insuficient, motiv pentru care nu există compartimente separate pentru fete şi băieţi.
Deşi ar trebui închise, aceste unităţi şcolare continuă să funcţioneze pentru ca sute de copii să nu fie privaţi de dreptul la învăţătură. Pe de altă parte, cei care ar trebui să aibă grijă de întreţinerea spaţiilor de învăţământ nu o fac, bazându-se pe faptul că autorităţile sanitare nu vor lăsa copiii fără şcoală.

Condiţii 

Autorizaţia sanitară de funcţionare se eliberează în urma evaluării condiţiilor de mediu şi a factorilor de risc pentru sănătatea copiilor şi tinerilor din unităţile de învăţământ, de către medicii specialişti. Controalele privesc amplasarea şi construcţia unităţilor în funcţie de specificul colectivităţii şi vârsta copiilor, respectarea condiţiilor igienico-sanitare de amenajare, condiţiile de microclimat, iluminat, salubritate, potabilitate a apei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU