13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProgramul naţional de aruncat banii pe fereastră

Programul naţional de aruncat banii pe fereastră

Ministerul Sănătăţii are bani de risipit pe un nou program naţional de evaluare, după ce a aruncat la gunoi rezultatele programului lui Nicolăescu.

Ministerul Sănătăţii va cheltui cinci milioane de euro pentru a afla ceea ce se ştie deja: că românii sunt pe locul al treilea în Europa la mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare. Programul de depistare a bolilor cardiovasculare va începe la 1 octombrie şi se va desfăşura prin intermediul a 3.500 dintre cele 12.000 de cabinete de medici de familie. Medicii de familie implicaţi vor fi aleşi de Ministerul Sănătăţii, iar evaluarea se va face sub coordonarea specialiştilor din cadrul Spitalului Universitar Bucureşti şi ai Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara.
„Medicul de familie va selecta din lista de pacienţi toţi subiecţii peste 40 de ani, care nu suferă de diabet sau de o boală cardiovasculară, dar prezintă factori de risc pentru îmbolnăvire. Acestor potenţiali pacienţi medicul de familie le va calcula riscul de îmbolnăvire pentru următorii zece ani, după criterii clar stabilite de comisia de specialitate a MS. Dacă riscul de îmbolnăvire este mare, persoana va fi trimisă la medicul specialist pentru diagnostic şi tratament. Dacă însă riscul este mic, medicul de familie va trece la un program de prevenţie printr-un tip de comportament“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

600 de milioane de lei, pe apa sâmbetei

În urmă cu doi ani, alt program de evaluare a sănătăţii, marca Eugen Nicolăescu, era lansat cu mare tam-tam. Programul – prin care 60% din populaţie şi-a făcut analizele – a costat 631.604.957 de lei şi a fost considerat un mare succes, până s-a schimbat guvernul. Ulterior, Ministerul Sănătăţii condus de Ion Bazac a făcut o evaluare a programului Nicolăescu, pe care l-a catalogat un mare eşec. „Evaluarea a fost realizată atipic, pe toată populaţia, şi nu pe eşantioane reprezentative, aşa cum presupun regulile de bază ale statisticii şi standardele ştiinţifice“, se arată în raportul comisiei ministeriale. Acelaşi raport arăta că, din totalul costurilor, circa 20 de milioane de euro au fost cheltuieli administrative, cu tipărirea taloanelor, expedierea poştală, rambursarea, introducerea şi înregistrarea persoanelor evaluate în baza de date etc., iar zece milioane de euro – pentru achiziţionarea de laptopuri medicilor de familie, special pentru acel program.
Ion Bazac are, la rândul său planuri mari. În loc de un program de evaluare, va desfăşura începând din această toamnă trei: pentru depistarea bolilor cardiovasculare, prevenirea cancerului de col uterin şi prevenirea cancerului de sân. Am fi dorit să vă oferim mai multe date despre aceste trei programe, însă nici unul din reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Dolj – respectiv ai Direcţiei de Sănătate Publică Dolj – nu avea mai mult habar despre ele decât s-a publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII