11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMai mulţi afacerişti moldoveni apropiaţi comuniştilor şi-au scos averile din ţară

Mai mulţi afacerişti moldoveni apropiaţi comuniştilor şi-au scos averile din ţară

Mai mulţi oameni de afaceri moldoveni, care s-au aflat timp de opt ani sub protecţia Partidului Comuniştilor, şi-au scos peste hotare averile, estimate la aproximativ 700 de milioane de dolari, bani retraşi din rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei, scrie Jurnal de Chişinău.

 Potrivit fostului ministru de finanţe Mihai Manole, afaceriştii protejaţi de comunişti şi-au pus averile la păstrare în străinătate încă înaintea alegerilor din 5 aprilie 2009. „Eu cred că acestea nu au fost cazuri singulare. Pur şi simplu acum s-au constatat aceste fapte. Este vorba de mijloace valutare, iar cifra pusă recent în discuţie este de 700 de milioane de dolari, care au fost convertiţi. Aceşti bani au fost fie depozitaţi în conturi bancare în afara ţării, fie investiţi în diferite genuri de activitate peste hotarele Republicii Moldova“, a afirmat Manole. El este de părere că agenţii economici au făcut acest lucru pentru că nu pot demonstra legalitatea acestor bani. „Transferul capitalului apare atunci când există riscuri politice. Transferuri s-au făcut atât până la evenimentele din 5 aprilie, cât şi după această dată. Multe persoane au fost eliberate din funcţie din unele structuri din domeniu. Putem să ne imaginăm ce se întâmpla în acest business“, a mai spus Manole.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a lansat un apel către Bănca Naţională şi Departamentul Vamal să nu permită scoaterea ilegală din ţară a capitalului sau a bunurilor. „Avem informaţii că instituţiile statului nu-şi îndeplinesc angajamentele conform prevederilor legale. Mesajul nostru trebuie să trezească atitudini calme, şi nu panică, pentru că sunt foarte mulţi funcţionari aflaţi în prezent în expectativă. Ei au ales să aştepte să vadă cum se vor desfăşura procesele politice pentru a-şi îndeplini sau nu atribuţiile funcţionale. Nu este un secret pentru nimeni că, în aceşti opt ani, procesele economice au fost monopolizate, iar cei care au făcut afaceri sunt în mare parte afiliaţi puterii. În ultima perioadă, se vede o tendinţă de a scoate aceste resurse în afara ţării pentru a fi securizate şi acest lucru trebuie curmat“, a spus Vlad Filat.

Unde se regăsesc aceşti bani?

Expertul în economie Veaceslav Ioniţă a spus că, dacă Banca Naţională a Moldovei (BNM) a reuşit timp de câteva luni să vândă 700 de milioane de dolari, întrebarea care apare este unde se regăsesc aceşti bani, pentru că sistemul este închis. Răspunsul este: banii s-au cumpărat şi au fost scoşi din ţară. Economistul spune că este prea suspectă operaţiunea de extragere în această perioadă, iar şi mai suspect ar fi dacă BNM a acoperit aceste operaţiuni de extragere de capital. Este de menţionat faptul că banii au fost retraşi lunile trecute, înainte de alegeri. Ioniţă se întreabă cine a scos acest capital şi dacă BNM era în cunoştinţă de cauză. Nu este exclus, pentru asigurarea retragerii capitalului, să fi existat o înţelegere între BNM şi persoanele care au extras mijloacele financiare din ţară.
Veaceslav Ioniţă spune că o adevărată problemă o constituie sistemul diabolic creat de partidul de guvernământ, sistem care a permis monopolizarea economiei de câteva grupuri de oameni de afaceri apropiaţi puterii. În urma utilizării acestui sistem, aceştia obţineau supraprofituri. Banii însă nu erau investiţi în economia ţării, ci erau depuşi în conturi sau investiţi peste hotare.

„Joc“ valutar

Fostul ministru de finanţe Mihai Manole a ţinut să menţioneze că „specificul economiei Republicii Moldova constă în politica privind cursul valutar, care trebuie să fie corectă, cauzată de remitenţele de peste hotare. Valuta vine de peste hotarele ţării şi nu este creată în ţară, prin exporturi. De aceea, cineva a făcut averi mari în urma acestui «joc»“. Cu privire la remitenţe, Veaceslav Ioniţă a spus că aprecierea valutei de anul trecut a fost mai puternică decât impozitele pe venit. Conform legislaţiei, veniturile din remitenţe nu se impozitează, dar au fost plătite practic triplu. În Republica Moldova, cota medie ponderată a impozitului pe venit este de 7%, iar cei cu valută au plătit 18%. Beneficiarii remitenţelor au simţit asta, dar au fost furaţi fără ca ei să fie de acord.
În opinia fostului ministru de finanţe, banii scoşi din ţară ar putea fi recuperaţi doar dacă autorităţile ar reuşi să demonstreze ilegalitatea acestor transferuri. „Dacă totul este dovedit, confirmat şi justificat legal, atunci ar putea fi desfăşurate nişte negocieri. Evident, aceste acţiuni nu trebuie să se transforme într-o răfuială politică. Dacă a fost încălcată legea, trebuie luate măsuri pentru a întoarce banii în ţară“, a spus el.
Contactată de Jurnal de Chişinău, directoarea adjunctă a Departamentului operaţiuni valutare şi relaţii externe, Lucia Hadârcă, a declarat că BNM, începând cu luna octombrie 2008, a instituit un sistem de monitorizare zilnică a fluxurilor şi refluxurilor de valută efectuate prin intermediul băncilor din Republica Moldova. „Pe moment, ieşiri masive de valută din ţară nu se atestă şi toate operaţiunile externe se fac numai cu autorizaţia BNM“, a spus ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII