13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGuvernul se aşteaptă la o adâncire a recesiunii

Guvernul se aşteaptă la o adâncire a recesiunii

Reculul economic va continua în 2010. Anul acesta va fi plin de incertitudini şi riscuri majore şi nici condiţiile climatice nu par să încurajeze agricultura.

Guvernul estimează o adâncire puternică a recesiunii economice, dacă România va fi afectată de secetă sau inundaţii şi se va confrunta cu creşteri de preţuri externe la petrol sau gaze, iar contracţia va continua în prima parte din 2010, ulterior tendinţa fiind crescătoare, dar aproape de zero.
Executivul arată, în proiectul revizuit al Programului de convergenţă, că anul 2009 prezintă, în continuare, incertitudini şi riscuri majore, având în vedere că economia trece printr-o criză gravă care afectează diferit fiecare stat, inclusiv România.
O reacţie negativă mult mai puternică a economiei mondiale la problemele sectorului financiar ar putea avea, în opinia autorităţilor, un impact negativ şi asupra economiei româneşti, prin reducerea pieţelor de export pentru produsele româneşti.

Condiţiile climatice nefavorabile ar putea aduce secetă
sau inundaţii

De asemenea, pe plan intern există riscul unor condiţii climatice nefavorabile pentru agricultură, precum seceta sau inundaţiile, ceea ce ar diminua oferta de produse agroalimentare, reducând autoconsumul şi crescând importurile pentru a acoperi cererea.
„Dacă aceste riscuri vor fi însoţite şi de altele legate de preţurile internaţionale ale petrolului şi gazelor naturale sau ale produselor alimentare, este posibil ca economia românească să se adâncească mai puternic în recesiune. Această evoluţie este, desigur, şi consecinţa impactului asupra ofertei interne a reducerii cererii, ca urmare a dificultăţilor de angajare pe piaţa muncii şi a reducerii veniturilor“, se arată în document.
Pentru 2009, prognoza macroeconomică ia în calcul faptul că tendinţa de contracţie a activităţii economice se va manifesta pe întreaga durată a anului, cererea internă urmând să se diminueze puternic, cu o scădere de 4,1% a consumului privat şi de 6,5% a formării brute de capital fix. Consumul guvernamental se va diminua cu 11%, în condiţiile acţiunilor de ajustare a deficitului bugetar.
Corespunzător scăderii ofertei interne, este de aşteptat ca dezechilibrele externe să se adâncească, deficitul comercial să se majoreze, iar deficitul de cont curent, în loc să se micşoreze ca pondere în PIB, eventual să-şi menţină ponderea la un nivel comparabil cu cel din 2008.

Împrumutul de la FMI ne-a adus o creştere economică negativă
de 4%

Rectificarea bugetară realizată de executiv în urma acordului de finanţare externă încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană este fundamentată pe o creştere economică negativă de 4%, comparativ cu un plus de 2,5% în bugetul iniţial.
Autorităţile au convenit, la sfârşitul lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară, pentru 12,95 miliarde de euro, şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD, în valoare de 19,95 miliarde de euro.
Consiliul Executiv al FMI a aprobat, pe 4 mai, acordul cu România, iar finanţarea de la Comisia Europeană a primit o zi mai târziu avizul Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare. Primii bani de la FMI – cinci miliarde de euro – au intrat deja la rezerva BNR.
Prima tranşă a împrumutului de la Comisia Europeană, de 1,5 miliarde de euro, va fi virată cel târziu la începutul lunii iulie, iar a doua, de un miliard de euro, va veni spre finalul anului.
În urma acestui acord, autorităţile au revizuit Programul de Convergenţă pentru perioada 2008-2011, elaborat în luna ianuarie, documentul urmând să fie aprobat de guvern şi transmis Comisiei Europene.

În a doua jumătate a lui 2010 am putea vedea o evoluţie economică pozitivă

Pentru 2010, prognoza prevede o continuare a restrângerii activităţii economice în prima parte a anului, după care economia va reveni la o evoluţie economică pozitivă, ceea ce va face posibilă o creştere reală a PIB pe întregul an de 0,1%. În condiţiile consolidării situaţiei la nivel global şi depăşirii momentului critic al crizei economice şi financiare, guvernul se aşteaptă la o accelerare a creşterii economice în 2011, până la 2,4%. „Aceste ritmuri iau în considerare ipoteza că mediul economic intern şi internaţional se va îmbunătăţi, piaţa financiară se va stabiliza, iar măsurile de stimulare vor încuraja investiţiile şi consumul privat“, se atenţionează în document.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU