22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPopulaţia plăteşte lipsa de reformă din ultimii ani

Populaţia plăteşte lipsa de reformă din ultimii ani

Preşedintele Traian Băsescu a lansat ieri critici dure la adresa fostului guvern, acuzând că deteriorarea situaţiei economice din ultimii doi ani nu permite acum României să ia măsurile anticriză pe care le adoptă majoritatea statelor UE.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în plenul parlamentului, că România are de suportat în prezent efectele crizei economice, ca urmare a „lipsei de prudenţă bugetară" din ultimii doi ani a guvernului Tăriceanu, şi a acuzat fostul executiv că nu a folosit şansa intrării României în UE şi contextul internaţional favorabil pentru a realiza reformele. „Lipsa de reforme din ultimii doi ani o plăteşte populaţia acum", a avertizat Băsescu.

Şeful statului a criticat fosta guvernare, dar şi vechiul legislativ, arătând că prezenta criză de încredere este rezultatul atitudinii dominante de la nivelul parlamentului şi guvernului din 2008 în ceea ce priveşte abordarea cheltuielilor economice. „Acesta este motivul pentru care, în condiţiile deteriorării situaţiei economice, România nu poate lua măsurile de stimulare pe care le iau majoritatea partenerilor noştri din UE. Noi nu putem creşte cheltuielile publice atât cât ar trebui şi nici nu putem crea condiţii pentru reducerea rapidă a ratelor dobânzilor. România plăteşte şi costul politizării, şi al nereformării administraţiei publice. În ultimii ani, sectorul public a crescut excesiv şi a devenit o povară. Din cele aproximativ 300.000 de locuri de muncă nou-create din ultimii patru ani, mai mult de jumătate, 160.000, sunt în sectorul public. Veniturile salariale din acest sector au crescut de la aproximativ 5% din PIB în 2004, la 8% în 2008. În cifre absolute, creşterea este şi mai impresionantă, aproape cinci miliarde de euro pe an fiind plătiţi în plus pentru salariile din sectorul public", a acuzat Băsescu.

Şeful statului a mai învinuit vechea guvernare pentru creşterea dependenţei societăţii faţă de stat, „în loc să ajute la construirea unei societăţi cu o clasă de mijloc din ce în ce mai numeroasă, mai bogată şi independentă". Preşedintele a reluat criticile cu privire la deficitul bugetar de 5,2% din PIB înregistrat în 2008 şi a apreciat că economia României a rezistat „cu greu acestui abuz". În plus, Băsescu a vorbit despre „atitudinea greu de etichetat" a guvernului Tăriceanu care, „înaintea şi în timpul campaniei electorale de anul trecut, a risipit trei miliarde de euro din Fondul Naţional de Dezvoltare, bani proveniţi din privatizarea Băncii Comerciale Române". „Acesta este rezultatul propagandei triumfaliste a guvernării netransparente, a unei proaste guvernări pe care românii trebuie să o plătească acum", a spus Băsescu de la tribuna parlamentului.

Preşedintele a mai declarat că moneda naţională s-a depreciat în ultimul an cu aproape 40%, fapt ce afectează cele 500.000 de familii cu credite mari în valută: „Creditele pentru sectorul privat au fost mai puţine şi mai scumpe din cauza risipei din sectorul de stat. Dacă vom continua pe acest drum, nu vom îndeplini condiţiile care să ne permită adoptarea monedei euro, în contextul în care moneda unică europeană şi-a dovedit utilitatea în actuala criză economică".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII