16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTeatrul „Anton Pann“, sac fără fund

Teatrul „Anton Pann“, sac fără fund

O parte din bugetul judeţului Vâlcea e „înghiţit“, de patru ani, de construcţia Teatrului „Anton Pann“, care se ridică în Râmnicu Vâlcea. Valoarea investiţiei s-a dublat, comparativ cu cea iniţială, ajungând, cu fondurile alocate luna trecută, la 14,2 milioane de lei.

În Râmnicu Vâlcea a început, în urmă cu patru ani, construirea unui teatru. Consilierii judeţeni au hotărât, în 2004, ca imobilul cinematografului „Modern“ din municipiu să fie amenajat, extins, modernizat şi transformat în Teatrul „Anton Pann“. Conform proiectului CJ Vâlcea, Teatrul „Anton Pann“ costa 7,9 milioane de lei, numai că imobilul nu a fost finalizat cu această sumă. Până la sfârşitul lunii septembrie 2008, în teatru s-au investit 9,2 milioane de lei, bani din bugetul CJ şi de la guvern, dar şi această sumă a fost insuficientă. Pentru a continua lucrările, consilierii judeţeni au aprobat alte cinci milioane de lei, dar nici cu aceşti bani construcţia nu e gata. „Cea mai recentă analiză care s-a făcut ne arată că teatrul va fi finalizat cu 18,74 milioane de lei, sumă din care 2,9 milioane de lei reprezintă TVA. Suma s-a dublat, pentru că pe parcurs s-au făcut foarte multe lucrări suplimentare, care nu au fost prevăzute în proiect“, a declarat Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea.

 

Costuri suplimentare

 

Şeful judeţului susţine că s-a refăcut structura de rezistenţă a fostului cinematograf, s-a demolat toată partea din faţă a clădirii şi s-a reconstruit. S-au făcut lucrări în plus şi la fundaţie din cauza creşterii nivelului pânzei freatice.

„Din proiectul iniţial reiese că teatrul nu a fost proiectat, în urmă cu patru ani, ca unul de unul de oraş european, cum vrem noi“, a spus Ion Câlea. Tot acesta a precizat că multe lucrări, cum ar fi realizarea instalaţiilor de iluminat interioare, tehnica de scenă şi instalaţiile de sonorizare, nu au fost prinse în proiectul iniţial.

„Finisajele care erau trecute în proiect nu sunt de calitate superioară şi nici geamul termopan şi am hotărât ca ele să fie înlocuite cu alte materiale“, a declarat Ion Câlea. Acesta a precizat că a crescut foarte mult costul investiţiei pentru că unele materiale de construcţie s-au scumpit şi de zece ori în ultimi patru ani.

 

Termene depăşite din lipsă de finanţare

 

Termenul de finalizare a lucrării a fost prelungit până pe 19 ianuarie 2010, iar firmele care ridică teatrul sunt SC Conexvil SRL şi SC Imsat SRL Râmnicu Vâlcea.

„Au fost depăşite foarte multe termene de finalizare a construcţiei. Ultimul a fost anul trecut. Ele nu au putut fi respectate din lipsă de finanţare. Noi vrem ca la 1 martie 2009 să fie gata. Suntem în grafic cu lucrările şi vrem ca până ninge să închidem construcţia ca să se poată lucra în interior la instalaţii“, a declarat Romulus Bulacu, vicepreşedintele CJ Vâlcea, responsabilul cu supravegherea lucrărilor. Conducerea CJ Vâlcea a mai făcut un proiect de hotărâre pe care l-a trimis deja la guvern, prin care încearcă să obţină alocarea a încă 2,6 milioane de lei, fonduri cu care să continue lucrările la teatru.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS