21.2 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrăzile din Craiova, ciuruite din ce în ce mai mult. Firmele şi regiile uită să le refacă

Străzile din Craiova, ciuruite din ce în ce mai mult. Firmele şi regiile uită să le refacă

Străzile din Craiova au fost ciuruite, în ultimii ani, de diverse lucrări ale firmelor sau regiilor care introduc utilităţi sau fac reparaţii la nivelul reţelelor de utilităţi şi care uită să le mai readucă la starea iniţială, chiar dacă legea le obligă să facă acest lucru. Refacerea străzilor care se sparg pentru diverse lucrări se face de mântuială, iar locuitorii rămân cu disconfortul. Aşa se face că anumite străzi din oraş, unde existau condiţii de circulaţie bune, sunt acum pline de gropi şi de denivelări. Numărul amenzilor pentru nerefacerea acestor străzi a crescut de mai bine de cinci ori în ultimii doi ani.

Multe firme şi regii din Craiova nu dau doi lei pe legea care le obligă să refacă străzile sau trotuarele pe care le sparg pentru a introduce sau repara diverse utilităţi, fie că vorbim despre apă, canalizare sau gaze. Dincolo de lege, aceste firme şi regii nu iau în calcul nici neplăcerile pe care le provoacă locuitorilor din zonele în care au intervenţii. Refac săpăturile în bătaie de joc, iar în anumite cazuri lasă gropile „la dospit“ multă vreme. Poliţia Locală Craiova a început să fie mult mai activă vizavi de aceste încălcări ale legii referitoare la refacerea străzilor, iar amenzile s-au înmulţit foarte mult în anul 2023 faţă de 2022.

De cinci ori mai multe amenzi în 2023 comparativ cu 2022

Gazeta de Sud a întrebat Poliţia Locală a Municipiului Craiova, instituţie care se ocupă cu sancţionarea firmelor care nu refac străzile în termen legal, despre situaţia amenzilor date pentru neaducerea străzilor sau trotuarelor la starea iniţială, după anumite intervenţii. Potrivit răspunsului oferit de reprezentanţii instituţiei, numărul amenzilor a crescut fabulos anul trecut. „Pentru neaducerea la starea inițială a carosabilului/trotuarului afectat de lucrări au fost aplicate următoarele sancțiuni contravenționale: În anul 2022, 94 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 132.500 de lei. De asemenea, în anul 2023 au fost date 515 sancțiuni contravenționale, în valoare de 568.500 de lei“, a precizat Poliţia Locală Craiova.
Cu alte cuvinte, numărul amenzilor date pentru nerefacerea străzilor a crescut de mai bine de cinci ori.

Ce firme şi regii şi-au bătut joc de străzile din Craiova

Poliţia Locală ne-a transmis şi numele firmelor şi regiilor care au primit sancţiuni pentru că nu au refăcut la timp străzile pe care au făcut săpături şi au „uitat“ să le aducă la starea iniţială.

„Persoanele juridice sancționate pentru neaducerea la starea inițială a carosabilului/trotuarului afectat de lucrări în cursul anilor 2022 și 2023 sunt următoarele: S.C. PRIMASERV S.R.L., S.C. THERMAL PIPES SOLUTIONS S.R.L., S.C. INSTPRO S.R.L., S.C. BUGARU TRANS S.R.L., S.C. KOFALM S.R.L., S.C. ELCO S.R.L., COMPANIA DE APĂ OLTENIA S.A., S.C. CMV QUALITY INSTAL S.R.L., DISTRIBUȚIE ENERGIE OLTENIA, ADREM INVEST, TERMO URBAN CRAIOVA, S.C. INSTAL ILLIAS S.R.L., S.C. I.R.I.G.C IMPEX S.R.L., S.C. REPLICA INSTAL S.R.L., S.C. NUOVO CCI EUROTRANS S.R.L., S.C. DIVERSINST, ENGIE ROMÂNIA S.A., S.C. ERPIA S.A., ELECTROCENTRALE CRAIOVA S.A., DISTRIGAZ SUD- REȚELE, S.C. ELECTRICA EPC S.R.L., S.C. LEU INSTAL S.R.L., SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A., ORANGE ROMÂNIA, IPROEX ENERGY MANAGEMENT, LUDEMA GROUP și CAMUSAT ROM TELECOMUNICAȚII S.R.L“, se arată în răspunsul instituţiei.

CAO, campioană la amenzi

Aşadar, pe lista persoanelor juridice care îşi bat joc de străzile din oraş se află şi regii din subordinea primăriei. În timp ce municipalitatea se laudă cu asfaltarea foarte multor străzi din oraş, toate persoanele juridice specificate pe lista celor sancţionate nu fac altceva decât să saboteze confortul unei circulaţii decente în Craiova. Însă, de departe campioana amenzilor la acest capitol este Compania de Apă Oltenia, regie care se ocupă de intervenţii la reţeaua de apă şi canalizare din oraş.

Potrivit datelor furnizate de Poliţia Locală, numai în 2022 şi 2023, regia a fost „premiată“ cu sute de amenzi pentru că nu a refăcut cum ar fi trebuit străzile pe care a făcut săpături. „Pentru neaducerea la starea inițială a carosabilului/trotuarului afectat de lucrări, în perioada solicitată (n.r. – 2022 şi 2023), Companiei de Apă Oltenia S.A. i-au fost aplicate 437 sancțiuni contravenționale. Poliția Locală a Municipiului Craiova deține evidența sancțiunilor contravenționale aplicate de polițiștii locali pe acte normative (legi, hotărâri de guvern, ordonanțe, hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Craiova, etc), neexistând la nivelul instituției o evidență separată a străzilor pe care au fost constatate faptele contravenționale. Termenul de executare a lucrării de refacere a carosabilului/trotuarului afectat de lucrări este precizat în autorizația de intervenție/autorizația de spargere stradă“, ne-a mai transmis instituţia din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS