14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu dă de pământ cu modificarea Legii 10

Băsescu dă de pământ cu modificarea Legii 10

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis ieri parlamentului modificările la Legea nr. 10, prin care parlamentarii au decis că imobilele naţionalizate şi vândute de stat nu mai sunt retrocedate, urmând să fie acordate despăgubiri. Şeful statului a declarat ieri că actul normativ adoptat de legislativ la sfârşitul sesiunii parlamentare februarie-iunie este neconstituţional.

El a adăugat că, prin modificările aduse Legii nr. 10, se face o a doua naţionalizare, încălcând drepturile foştilor proprietari, deposedaţi de regimul comunist. „Se încearcă servirea intereselor unei clientele politice care a dobândit proprietăţi pe Legile nr. 112 şi 10“, a mai comentat Băsescu. „Legea reprezintă o nouă naţionalizare pentru că ea anulează implicit calitatea de proprietar a celor care au fost deposedaţi abuziv de proprietăţile lor de către comunism. Legea nu e constituţională“, a mai spus preşedintele, adăugând că actul normativ este o ocazie de obţinere de venituri necuvenite pentru cei care au dobândit prin cumpărare imobile prin Legea nr. 112. Legea presupune că vor fi despăgubiţi la preţ de piaţă de către stat şi este defavorabilă, servind o clientelă. „Ai dat pe imobil 15.000 de dolari, iar acum statul te despăgubeşte cu 300.000 de euro.

Prin dispoziţiile legii trimise la promulgare, contractele de vânzare-cumpărare pe Legea nr. 112 devin opozabile oricărui act de proprietate a celor abuziv deposedaţi de proprietatea lor“, a mai explicat Băsescu, afirmând că actul normativ „consolidează ideea că legea face o nouă naţionalizare, nerecunoscând dreptul foştilor proprietari de a-şi dobândi proprietatea“.

 

Băsescu: Guvernul să construiască locuinţe

 

Preşedintele a mai argumentat că nu trebuie făcute acte abuzive. „Ea (legea – n.r.), fără să declare, devine un act de renaţionalizare, practic reconsolidând ceea ce s-a făcut în timpul comunismului. Trebuie să finalizăm cât mai curând procesul de retrocedare, dar asta nu înseamnă că trebuie să facem acte abuzive“, a mai comentat preşedintele. „Dacă citiţi cu atenţie legea trimisă la promulgare, veţi constata că sub acoperişul îngrijorării pentru chiriaşi se încearcă protejarea unei clientele politice“, a continuat şeful statului. Parlamentarii au stabilit, la sfârşitul lunii iunie, că imobilele naţionalizate şi vândute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură, foştii proprietari urmând să primească despăgubiri.

Preşedintele mai spune că ştie că „sunt chiriaşi cu probleme, dar guvernul trebuie să construiască locuinţe“. Într-una dintre ultimele şedinţe de plen ale sesiunii parlamentare februarie-iunie, deputaţii au adoptat o propunere legislativă a PC de completare a Legii nr. 10 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv, care prevede ca proprietarii imobilelor naţionalizate şi vândute de stat să primească bani în locul retrocedării în natură, propunere care a fost respinsă în Senat. Noua lege prevede că nu se restituie în natură, ci doar în echivalent imobilele care au fost înstrăinate în baza Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului.

Altă noutate o constituie faptul că persoanele cu statut de chiriaşi care au cumpărat imobilele în baza Legii nr. 112 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate ulterior în instanţă vor primi despăgubiri la valoarea de piaţă, iar dacă sumele plătite conform Legii nr. 112 le-au fost deja restituite, vor putea solicita în justiţie diferenţa până la valoarea de piaţă a imobilelor, actualizată cu indicele de piaţă.

De altfel, chiriaşii vor avea dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe din fondul de stat gestionat de primării şi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII