15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConducerea SNLO vrea profit de 12,5 milioane de lei

Conducerea SNLO vrea profit de 12,5 milioane de lei

Şefii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) beneficiază de un buget de venituri şi cheltuieli, profitul estimat pentru anul 2008 fiind de 12,5 milioane de lei pentru o producţie de lignit de 18,9 milioane de tone.

 

 

GORJ. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia estimează pentru acest an un profit mai mare decât cel obţinut în 2007. Conform noului buget, el ar trebui să fie de 12,5 milioane de lei, faţă de 11,2 milioane de lei, cât a fost anul trecut. După cum a declarat Eugen Davidoiu, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, bugetul de venituri şi cheltuieli al celui mai mare producător de cărbune din România a fost aprobat de Consiliul de Administraţie şi a primit şi semnătura secretarului de stat responsabil cu mineritul, Viorel Palaşcă. „Bugetul a ajuns la ministrul Varujan Vosganian şi apreciem că este echilibrat, fapt ce a făcut posibilă şi negocierea contractului colectiv de muncă, acesta intrând în vigoare de la 1 aprilie. Este o companie de stat, iar ponderea lignitului în producerea de energie este de peste 70%. Marfa realizată de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este produsă în condiţii de eficienţă, după cum se prezintă în prezent bugetul de venituri şi cheltuieli, raportat la o producţie pe 2008 de 18,9 milioane de tone de lignit. Are un suport real. Noi avem foarte multe cereri şi comenzi“, a precizat Eugen Davidoiu.

 

297 de milioane de lei – fond de salarii

 

În ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, pentru acest an fondul de salarii va fi de 297 de milioane de lei, cu 51,1 milioane de lei mai mic decât solicitaseră sindicatele. Per total, creşterea netă este de 15%, însă există şi alte sporuri care să le facă viaţa mai uşoară celor 9.000 de salariaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Programul de lucru va fi de şase zile pe săptămână, iar prima de vacanţă va fi de 75% din salariul mediu brut. Primele de Paşte, Crăciun şi Ziua Minerului, în valoare de 400 de lei fiecare, au fost transformate în tichete-cadou. Sporul de toxicitate şi cel de utilizare a calculatorului nu au mai fost negociate, luându-se hotărârea de a fi achiziţionate prin licitaţie monitoare noi la toate computerele. De biletele de odihnă şi tratament vor beneficia aproximativ 40% din salariaţii fiecărei unităţi din subordinea SNLO.

Investitorii „roiesc“
în jurul SNLO

 

În ceea ce priveşte o posibilă privatizare a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, directorul Eugen Davidoiu a afirmat că, deocamdată, nu se poate pune această problemă, întrucât SNLO se află în portofoliul Ministerului Economiei şi Finanţelor. Cu toate acestea, investitori din toată lumea sunt interesaţi de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi de profitul pe care l-ar putea obţine aici. „Periodic, avem de-a face cu diferite companii interesate de lignitul Olteniei. Sunt de pe toate continentele. Din câte mi-am dat seama, sunt mai mult interesate de acţiunile societăţii, decât de investiţii în domeniu. Se merge probabil pe ideea de a obţine un profit maxim cu minimum de investiţii. Este o soluţie şi listarea la bursă, cum au făcut alte companii“, a declarat Eugen Davidoiu.

De precizat că Societatea Naţională a Lignitului Oltenia
şi-a obţinut şi licenţa de producător de energie, existând şi varianta ca, pe lângă extracţia de cărbune, să fie demarată şi o activitate de producere a energiei electrice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS