15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn Peugeot s-a făcut praf într-o troiţă

Un Peugeot s-a făcut praf într-o troiţă

Un muncitor care lucra la construirea unei troiţe în oraşul Drăgăneşti-Olt a ajuns la spital, după ce fost lovit de o maşină ce circula cu viteză. Primarul localităţii, care a finanţat troiţa, va fi anchetat pentru că nu are autorizaţie de construire, iar muncitorii lucrau la negru.

Traian Stoenică, de 31 de ani, din comuna Mărunţei, a fost angajat de primarul Drăgăneştiului, Dan Mateescu, să construiască o troiţă la intrarea în oraş. Ieri, la ora 11.30, Traian lucra, împreună cu alt muncitor, la ridicarea pereţilor troiţei, când un Peugeot 307, cu numărul OT-02-ZKK, care încerca să depăşească alt autoturism, a intrat în zidurile construcţiei, l-a accidentat pe muncitor, apoi s-a oprit în maşina acestuia. Bărbatul a fost imediat transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde a şi rămas internat. El a fost diagnosticat cu politraumatism şi fractură de bazin. Şoferiţa neatentă, Mihaela Constantin, de 19 ani, din comuna Plopii-Stăvileşti, judeţul Teleorman, va fi cercetată penal pentru vătămare corporală din culpă. Primarul Mateescu şi cei doi consilieri care finanţau contrucţia vor fi şi ei cercetaţi de Inspectoratul în Construcţii şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

 

„Troiţa e blestemată, că e făcută cu bani furaţi!“

 

Deşi primarul oraşului susţine că el împreună cu alţi doi consilieri, Ilie Giondăc şi Dumitru Chirca, au plătit pentru ridicarea troiţei, localnicii sunt de altă părere. Ei spun că edilul foloseşte banii publici pentru a-şi face campanie electorală şi nu cred că Mateescu a dat bani din propriul buzunar pentru o construcţie religioasă. „Nici nu încape discuţie de donaţie. Asta e făcută pe banii noştri şi tocmai acum, când se apropie alegerile, ca să se dea mare în faţa oamenilor. Dar nu îl mai votează nimeni, că ştiu toţi ce fel de om este“, a spus un locuitor al oraşului. „Face troiţe să îi ierte Dumnezeu păcatele, că nici el nu mai ştie câte ilegalităţi a făcut. Nu mai avea ce face cu banii noştri decât troiţe?! Nu vede drumurile că sunt făcute praf, nu vede că murim de foame în oraşul ăsta mort?! Construcţia asta a lui distruge vieţi, că omul ăla are picioarele rupte din cauza lui Mateescu. Troiţa e blestemată, că e făcută cu bani furaţi!“, a strigat, de peste drum, alt localnic.

Viceprimarul oraşului, Ilie Mocioacă, şi unul dintre consilierii locali, Mircea Domi, spun că au aflat despre ridicarea troiţei abia când s-a petrecut accidentul. „Eu nu ştiu de unde a avut banii şi cu cine a luat dânsul decizia să contruiască troiţa, că pe noi nu ne-a întrebat. Ar fi trebuit să hotărască această investiţie abia după ce se aproba în şedinţa de consiliu, aşa cum prevede legea. Nu ar fi de mirare ca terenul pe care e construită să fie proprietate privată“, a spus cu înverşunare consilierul Domi. Afirmaţiile lui sunt susţinute de viceprimar, care e de părere că Mateescu a transformat oraşul Drăgăneşti în popria-i moşie. „Face numai ce îl taie capul, fără să întrebe pe nimeni. Drăgăneştiul a devenit, încet-încet, proprietatea lui Mateescu“, a menţionat vicele Mocioacă.

 

Troiţa este construită ilegal

 

Şeful Inspectoratului în Construcţii, Cinel Barbu, a spus că, înainte să înceapă lucrările, beneficiarul ar fi trebuit să aibă un proiect şi o autorizaţie de construcţie. „Pentru orice construcţie, mai ales dacă are ziduri şi fundaţie, este nevoie, potrivit legii, de autorizaţie“, a spus ieri Barbu. Pe de altă parte, primarul Mateescu a afirmat că, într-adevăr, nu s-a gândit la varianta realizării unui proiect aşa cum cere legea. „Nu avem un proiect întocmit, dar avem o schiţă realizată în creion. Troiţa este făcută din fonduri personale, de mine şi de doi consilieri locali. Îmi pare rău că s-a întâmplat una ca asta, dar ce să facem? Noi mergem cu lucrarea mai departe. Aşteptăm şi rezultatele radiografiei, dar, din câte ştiu eu, zidarul rănit nu e în stare gravă“, a spus primarul oraşului Drăgăneşti. Alt aspect care va face obiectul unei anchete întreprinse de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) este acela că bărbatul rănit la locul de muncă nu era angajatul nici unei societăţi, lucrând, practic, la negru. „Noi vom deschide o anchetă în acest caz, iar în urma cercetărilor vom stabili şi vinovatul. Beneficiarul lucrării va fi tras la răspundere pentru incidentul provocat la locul de muncă“, a spus ieri Eugen Mitu, inspectorul-şef al ITM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII