15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Scurte ştiri

Casa de pe Lună

Un artist suedez care vrea să construiască o casă pe Lună a câştigat sprijinul agenţiei spaţiale a ţării sale, informează ananova.com. În urmă cu cinci ani, artistul Mikael Genberg a prezentat proiectul său de construire a unei case roşii pe Lună, iar acum a primit în sfârşit aprobarea şi sprijinul Corporaţiei Spaţiale Suedeze. Până acum, bărbatul a reuşit să atragă de partea sa sponsori valoroşi, printre care se numără compania de închirieri de automobile SiXT, consiliul local al oraşului său, dar şi ministrul suedez al muncii, Sven Otto Littorin. Reprezentantul agenţiei spaţiale a explicat că, dacă acest proiect îndrăzneţ reuşeşte, atunci Suedia va deveni cea de-a treia ţară din lume care poate „revendica“ o parte din Lună. „Casa care va ajunge acolo va avea zece metri pătraţi şi trebuie să fie foarte uşoară, dar, în acelaşi timp, trebuie să fie suficient de solidă pentru a rămâne în picioare mii de ani. Nici un fel de echipaj nu va participa la acest proiect. Casa va fi ambalată într-un container ce va fi trimis pe Lună şi, odată ajuns acolo, acesta se va transforma într-o casă“, a explicat Mikael Genberg. El spune că prin acest proiect vrea să demonstreze că nimic nu e imposibil, dar şi să crească nivelul de mândrie naţională a suedezilor.

VirtualSphere, inovaţia supremă în materie de jocuri video

Pasionaţii de jocuri video se pot bucura acum de inovaţia supremă în materie: o consolă ce depăşeşte cu mult PlayStation 3 sau Xbox, informează site-ul ananova.com. VirtualSphere seamănă cu roţile în care se joacă hamsterii şi este, de fapt, o minge uriaşă care transpune utilizatorul într-o realitate virtuală tridimensională. Jucătorii se echipează cu o cască dotată cu senzori de mişcare, care proiectează imaginile, şi apoi intră în sferă, unde sunt gata să înceapă explorarea virtuală. Acaparaţi de realitatea artificială din joc, utilizatorii pot alerga, sări, se pot roti sau chiar târî pe distanţe nelimitate fără să întâlnească obstacole reale. Sfera este poziţionată pe un sistem de roţi care îi permite să se rotească la 360 de grade şi să se mişte liber în orice direcţie, fără să se deplaseze nici un centimetru. Producătorii spun despre consolă că nu este doar un simplu joc video, ci că poate fi folosit ca aparat de exerciţii fizice sau ca simulator. Vestea proastă pentru pasionaţii de jocuri este că, întrucât VirtualSphere depăşeşte PlayStation 3 şi Xbox din punct de vedere al performanţelor, preţul este pe măsură: 15.000 de lire sterline.

Carte înapoiată cu întârziere de un secol

Un finlandez a înapoiat o carte ce a fost împrumutată acum mai bine de un secol de la biblioteca din oraşul Vanta, în sudul Finlandei. După cum informează site-ul cyberpresse.ca, bibliotecara Minna Saastamoinen a anunţat în presă că nu ştie cine a luat cartea de la bibliotecă în urmă cu un veac şi nu cunoaşte nici identitatea celui care a adus volumul înapoi. Ea a putut doar să spună că este vorba de un număr din anul 1902 al revistei Vartija, o publicaţie lunară religioasă. Potrivit declaraţiei Minnei Saastamoinen, fişa originală de împrumut de la bibliotecă, lipită pe coperta interioară, demonstrează faptul că revista a fost împrumutată ultima dată la începutul secolului trecut. Nu s-a spus de unde avea persoana cartea respectivă şi nici dacă a fost amendată pentru întârzierea de 100 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS