15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞase state europene nu recunosc Kosovo

Şase state europene nu recunosc Kosovo

Cipru, Spania, Slovacia, Grecia, România şi Bulgaria s-au alăturat Rusiei, văzând în declararea independenţei Kosovo un precedent periculos pentru propriile teritorii.

Şase state ale Uniunii Europene au precizat clar că nu sunt gata să recunoască independenţa Kosovo: Cipru, confruntată cu separatismul în nord, Spania, cu suveranitatea contestată în Ţara Bascilor şi Catalunia, dar şi Grecia, Slovacia, România şi Bulgaria. „Spania nu va recunoaşte independenţa Kosovo“, a spus la Bruxelles ministrul spaniol Miguel Angel Moratinos. La o reuniune de pregătire a întâlnirii de ieri, spaniolii „s-au arătat foarte dificili“ pe tema conţinutului declaraţiei comune, a spus un diplomat.

Proteste violente

 

Circa 2.000 de sârbi au atacat duminică seară, cu pietre, Ambasada americană de la Belgrad, protestând faţă de declararea independenţei Kosovo, susţinută de Washington, şi spărgând mai multe geamuri, înainte de intervenţia poliţiei, care a preluat controlul asupra situaţiei.

„Kosovo este inima Serbiei“, au strigat demonstranţii, în majoritate bărbaţi tineri, care au înconjurat ambasada păzită de peste 500 de poliţişti.

Şi sediile UE şi ONU din oraşul Mitroviţa, aflat în Kosovo, dar având şi populaţie sârbă, au fost atacate cu mai multe grenade de mână. Una dintre grenade a explodat la misiunea ONU, fără a provoca pagube semnificative, a declarat o sursă occidentală.

 

Rusia cere ONU o poziţie clară

 

Rusia i-a cerut ieri secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, să „îşi definească în mod clar poziţia“ după proclamarea independenţei Kosovo, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului Rus de Externe, citat de Interfax. Potrivit unor surse diplomatice citate anterior de AFP, Rusia este nemulţumită de poziţia de neutralitate adoptată de Ban privind Kosovo.

 

Aderarea la instituţiile internaţionale, împiedicată de Serbia

 

Serbia va împiedica regiunea Kosovo să adere la organizaţiile internaţionale, în special la ONU sau OSCE, şi va utiliza „toate mijloacele diplomatice“ pentru a nu fi recunoscută internaţional, a anunţat ieri ministrul sârb de externe. „Atâta timp cât Serbia va fi membră a Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Consiliului Europei (…), statul autoproclamat al Kosovo nu va avea acces la aceste instituţii“, a precizat Vuk Jeremici la televiziunea sârbă. Serbia va utiliza „toate mijloacele diplomatice pentru a bloca recunoaşterea statului Kosovo“, a subliniat acesta.

 

Liderii kosovari, în atenţia justiţiei

 

Tot ieri, poliţia sârbă a transmis justiţiei acuzaţii la adresa preşedintelui Kosovo, Fatmir Sejdiu, a premierului Hashim Thaci şi a preşedintelui Parlamentului de la Priştina, pentru că au „organizat proclamarea unui stat fals pe teritoriul sârb“, potrivit agenţiei Tanjug.

Proclamând duminică independenţa Kosovo, cei trei lideri „au comis un act penal împotriva ordinii constituţionale şi securităţii Serbiei“, se arată într-o declaraţie a Ministerului sârb de Interne. Acuzaţiile au fost transmise pentru ca justiţia să demareze o anchetă.

SUA – prima recunoaştere

Statele Unite au recunoscut oficial ieri independenţa Kosovo, informează Reuters, care citează BBC World Service.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII