14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele din Olt nu-i atrag pe medici

Spitalele din Olt nu-i atrag pe medici

Unităţile sanitare din judeţul Olt se confruntă cu lipsa medicilor specialişti, acest lucru putând duce la închiderea anumitor secţii.

 

Anul 2008 a debutat cu surprize neplăcute pentru spitalele care au anunţat la concurs posturi vacante de medici specialişti, întrucât nici măcar pentru jumătate nu s-au depus candidaturi. Se pare că nici un spital din Olt nu este atractiv pentru medicii care ar putea veni de pe băncile facultăţii sau din alte unităţi sanitare în care nu şi-au găsit locul.

Despre situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina s-a tot vorbit, fiind probleme mari la Cardiologie, unde medicii nu mai fac faţă, asigurând cu greu garda, la Urologie, unde există un singur medic specialist, de altfel, singurul din judeţ, la Pediatrie, unde se pune problema ca din acest an să mai plece şi câţiva din medicii actuali, aflaţi în pragul pensiei, la Chirurgie – copii etc. Atractive par să fi fost doar posturile de medic ginecolog şi cele de chirurg – chirurgie generală, unde există candidaţi.

În condiţiile în care pe specialităţile deficitare medicii nu se prezintă la concurs, iar managerii nu găsesc alte soluţii, se pune în pericol funcţionarea anumitor secţii, scenariul cel mai trist fiind închiderea celor în care nu ar rămâne nici un specialist.

Situaţia nu este roz nici la Caracal. Directoarea medicală a Spitalului Municipal, dr. Maria Savu, a declarat că nici aici nu s-au înghesuit colegii de breaslă, pentru psihiatrie, alergologie, medicina muncii, cardiologie şi neurologie nefiind depusă nici o candidatură. „Eu sunt omul deschis la colaborare. Ideea este să ne mai şi implicăm puţin, să purtăm discuţii şi cu administraţia locală, unde cred că vom găsi înţelegere, să facem public faptul că am putea oferi locuinţă, spre exemplu…“, a declarat dr. Savu.

„Angajăm şi temporar pe post vacant, numai să vină“

O situaţie deosebită se înregistrează la Drăgăneşti, unde, din lipsa medicilor, spitalul aproape că nu mai poate funcţiona, existând doar medicii din ambulatoriu şi unul cu jumătate de normă în unitatea cu paturi.

Nici la Spitalul Orăşenesc Corabia lucrurile nu sunt mai bune, fiecare secţie funcţionând la limită din punct de vedere al încadrării cu medici. Autoritatea de Sănătate Publică a spus că au fost organizate nenumărate concursuri, dar situaţia a rămas neschimbată.

În ultima vreme a apărut şi altă anomalie. Deşi medicii sunt cei care, până la urmă, aduc banii în urma serviciilor prestate, din judeţ s-au primit informări conţinând deficitul de cadre medicale, dar şi menţiunea că posturile nu se pot scoate la concurs pentru că bugetul nu permite. Asta după ce asistenţi, infirmieri şi brancardieri s-au angajat mai peste tot. „Sunt multe specialităţi, ce-i drept, la care nu s-a înscris nimeni. Pe de altă parte însă, trebuie să demareze publicarea posturilor vacante, chiar dacă motivează că n-au buget. (…) Noi tot sperăm să atragem medici. Au venit, aproape nesperat, şi s-au interesat de posturi pediatri, aici şi la Balş. Un medic ftiziolog a întrebat, de asemenea, dacă există post vacant, iar eu n-am văzut un astfel de post scos la concurs. Dacă este nevoie, angajăm şi temporar pe post vacant, numai să vină. Pentru servicii de calitate ar trebui să facem cu toţii ceva. Comunitatea locală să adauge ceva la oferta noastră, să găsim şi alte soluţii“, a declarat şi directoarea executivă a Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Dana Conea.

Este posibil ca perioada în care a fost organizat concursul să nu fi fost nici ea cea mai fericită, pentru că mulţi medici înscrişi la rezidenţiat nu au putut să-şi întocmească dosarele în perioada de înscrieri, neavând toate documentele necesare. „Sperăm ca lucrurile să se schimbe, pentru că sunt mulţi rezidenţi care îşi caută de lucru“, a mai spus dr. Conea. Asta, dacă nu cumva li se par mai atractive posturile oferite în străinătate sau cele de la firmele din distribuţia de medicamente, mult mai bine plătite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS