19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEminescu, omagiat la Biblioteca Judeţeană

Eminescu, omagiat la Biblioteca Judeţeană

Manifestările care au avut loc ieri la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ sunt primele dintr-un lung şir care vor avea loc anul acesta cu ocazia centenarului instituţiei.

 

Biblioteca a fost gazda unei ample manifestări dedicate marelui poet. Pe lângă expoziţia de carte eminesciană, care conţine manuscrise, opere de valoare şi unicate, elevii Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu“ au susţinut un program artistic. Ei au recitat diverse poezii reprezentative ale poetului, iar în deschiderea programului, directorul instituţiei, Nicolae Băbălău, a ţinut un mic discurs.

La eveniment a fost prezentă şi profesor doctor Maria Tronea, care a vorbit despre traducerile în alte limbi ale poemelor lui Mihai Eminescu. „Indiferent de limba în care ar fi traduse, transcrierea nu redă muzicalitatea şi expresivitatea permise lui Eminescu de limba română“, a declarat Maria Tronea. „Nu se putea să nu marcăm cei 158 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Specificul instituţiei noastre ne obligă moral să îl serbăm pe cel mai mare gazetar şi cel mai mare român. Eminescu este legat sufleteşte de Oltenia, pentru că el a fost trimis la Floreşti, lângă Filiaşi, într-un concediu de refacere. Aici, se zice că s-ar fi scris poeziile “Sara pe deal” şi “Pe lângă plopii fără soţ”. Al treilea motiv care ne-a îndrumat să organizăm evenimentele, într-un fel sau altul, este legat de profesia noastră. Mihai Eminescu a fost bibliotecar încă de la 16 ani, iar la 24 a fost numit directorul Bibliotecii Universitare din Iaşi. Ironia sorţii este că rectorul de atunci al universităţii era Ştefan Micle, soţul Veronicăi Micle“, a specificat Nicolae Băbălău, directorul Bibliotecii Judeţene.

Serbare eminesciană şi la American Corner

Sala audio-video, în colaborare cu American Corner, a organizat o sesiune de vizionare a unor pelicule despre Mihai Eminescu. Pentru clasele primare a fost prezentat filmul „Un bulgăre de humă“, despre prietenia dintre poet şi Ion Creangă, cu Adrian Pintea şi Dorel Vişan. Pentru clasele gimnaziale, biblioteca a derulat filmul „Eminescu – călătorie virtuală în absolut“, în regia Ancăi Damian. „Am citit despre Eminescu. Am venit aici pentru că îmi place filmul, dar îmi place să şi citesc“, a mărturisit Nicolae Bădică, din clasa a III-a, prezent la vizionarea unuia dintre filme. Colega lui de clasă, Raluca Efrim, a menţionat că îi place să citească, dar mai ales poezia „Fiind băiet păduri cutreieram“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU