15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopii la congelator

Copii la congelator

Instalaţia electrică de la Grădiniţa nr. 40 cu program prelungit din Craiova a luat foc ieri, supraîncărcată de aparatele de încălzit. Cadrele din unitate au preferat să rişte un astfel de incident, decât să-i pregătească, să-i hrănească şi să-i culce pe copii la temperaturi sub zece grade Celsius. Acelaşi lucru îl riscă alte două grădiniţe, trei creşe şi două şcoli din cartierul Craioviţa Nouă, care nu au primit căldură. Vinovaţii morali sunt specialiştii închipuiţi din primărie şi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, care mănâncă degeaba banii contribuabililor.

Imagini de coşmar în câteva grădiniţe şi şcoli craiovene: asistente şi educatoare păzind copiii să nu se prăjească pe radiatoare cuplate la prize gata să sară în aer, instalaţii electrice carbonizate din cauza suprasarcinii la care au fost supuse de aeroterme, preşcolari zgribuliţi la câteva grade Celsius şi altele asemenea. La Grădiniţa nr. 40 din cartierul Craioviţa Nouă, unde educatoarele nu au mai suportat să vadă cum le tremură copiilor dinţii în gură, instalaţia electrică s-a făcut scrum din pricina radiatoarelor. Din fericire, nu s-a extins focul şi nu au fost direct afectaţi oameni, însă autorii morali – funcţionari din Primăria Craiova, din ISJ Dolj, precum şi constructori care tărăgănează lucrările la punctele termice – ar trebui să încerce o carieră la sapă. Grădiniţa nr. 40 cu program prelungit, Grădiniţa nr. 45 cu program prelungit, Grădiniţa nr. 51 cu program prelungit, creşele de la fiecare dintre aceste grădiniţe, Şcoala nr. 30 şi Şcoala nr. 33, toate din Craioviţa Nouă şi toate racordate la sistemul centralizat de încălzire, sunt reci ca gheaţa. Totul din cauza indiferenţei şi incompetenţei autorităţilor locale, care fie nu au luat în seamă proiectele depuse de conducerea şcolilor pentru construirea de centrale proprii, fie s-au apucat să dezafecteze centralele de cartier fără să ia în calcul răcirea timpurie a vremii. Directorul Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, ridică din umeri, aruncând vina pe constructori. „Noi am scos la licitaţie transformarea centralelor termice şi sunt trei firme care lucrează. Din păcate, punctele din Craioviţa Nouă nu au putut fi pornite în timp util. În jurul datei de 1 noiembrie sperăm să fie funcţionale“, a spus Tudorache.

 

Mai importanţi ca tabloul electric

 

Evenimentul de la Grădiniţa nr. 40 nu s-a soldat cu incidente, iar instalaţia a fost pusă în funcţiune de electricienii primăriei. Directoarea Doina Olaru nu a putut fi contactată, însă educatoarele au spus că aşa nu se mai poate, este inuman. La Creşa nr. 18 duduiau caloriferele electrice, iar asistentele păzeau copiii să nu se atingă de elemenţii încinşi. „Dacă nu le băgăm în priză, cum îi mai putem ţine pe copii aici, în câteva grade Celsius? Ştim că nu este voie, dar de sănătatea micuţilor noi răspundem“, ne-a expediat franc o asistentă. La Grădiniţa nr. 51, instalaţia ţine, nu şi siguranţele. „Au adus părinţii nenumărate calorifere, aeroterme şi tot felul de radiatoare. De fiecare dată când încercăm să le cuplăm, sar siguranţele. Dimineaţa e congelator aici, de aceea lipsesc zilnic mai bine de 100 de copii, a spus directoarea Elena Urucu. La Şcoala nr. 30, directoarea adjunctă, Dana Cotfasă, recunoaşte că în sălile de curs este destul de frig, chiar dacă încă „nu ies aburi“. „Nu am verificat temperatura, dar e destul de rece. Înţeleg că se lucrează încă la punctul termic. Nu avem ce face, fiindcă este interzis să folosim aparate de încălzire pe curent. Părinţii elevilor s-au oferit să cumpere astfel de echipamente, dar nu îi putem lăsa“, a arătat Dana Cotfasă. Şi directorul Şcolii nr. 33, Ovidiu Turcu, este şef peste nişte săli din ce în ce mai friguroase, însă nu poate mişca un deget. „Noi am depus de multă vreme la primărie proiect şi studiu de fezabilitate pentru a ne construi o centrală termică, dar nu s-au aprobat. Le-am trimis şi la ISJ Dolj, însă degeaba“, a afirmat Turcu. Părinţii sunt şi ei nemulţumiţi, dar fie nu au cu cine îşi lăsa copiii acasă, fie nu pot accepta ca odraslele lor să lipsească de la şcoală.

Primăria, aeriană

 

Şeful adunăturii de funcţionari publici care au în grijă creşele Craiovei, Ovidiu Vanghelie, directorul Direcţiei patrimoniu, a aflat de gerul din acestea numai după ce a luat foc tabloul electric de la Grădiniţa nr. 40. „Ştiu că o singură grădiniţă nu are căldură, nr. 40, acolo s-a şi întâmplat să ia foc instalaţia electrică. Au băgat în prize radiatoare, dar nu au voie, fiindcă instalaţia nu a fost prevăzută pentru asemenea sarcini. Noi am trimis imediat electricienii să repare reţeaua“, a spus directorul Vanghelie. La rugămintea noastră, directorul s-a interesat şi a aflat şi de celelalte unităţi. Şi la nici una instalaţia electrică nu duce în cârcă radiatoare şi aeroterme. Majoritatea şcolilor şi grădiniţelor au proiecte depuse la pachet cu studii de fezabilitate pentru realizarea de centrale termice proprii, însă acestea nu au fost aprobate din considerente de afaceri. Tot Vanghelie a explicat: „Asemenea investiţii nu se justifică, întrucât ar însemna ca primăria să investească în construcţie şi apoi tot primăria să plătească gazul la Distrigaz. Aşa, şcolile şi grădiniţele vor fi racordate la punctele termice care sunt ale Regiei de Termoficare, în subordinea primăriei“.

 

ISJ Dolj, cu mobila

 

Am încercat să aflăm de la inspectorul general şcolar Ersilia Oprescu câte sute de copii din şcolile şi grădiniţele din Craioviţa Nouă învaţă, se joacă şi dorm în frig. Răspunsul a fost şocant: „Nu ştiu, sunaţi-mă peste o oră“. După mai multe ore, Ersilia Oprescu aflase câte grădiniţe şi şcoli nu au primit căldură şi… atât. Întrebată ce reacţie a avut ISJ la vestea că proiectele de încălzire a acestor şcoli şi grădiniţe nu sunt agreate de primărie şi ce demersuri a făcut ISJ pentru reabilitarea situaţiei, Ersilia Oprescu a spus că… nu ştie. „Noi suntem în mutări, ce să vă spun? Nu am ce să vă spun“, ne-a lămurit Oprescu, mai preocupată de mobilierul din noul sediu al inspectoratului, decât de soarta şcolarilor şi preşcolarilor din Craioviţa Nouă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII