14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria, săracă, dar fudulă

Primăria, săracă, dar fudulă

Miliarde din bugetul local al Craiovei alocate pentru realizarea unor reţele de canalizare şi de alimentare cu apă sau pentru repararea cupolei primăriei, prin care plouă, sunt băgate în panouri decorative şi în spaţii verzi pe cale de dispariţie.

În vreme ce canicula împute Craiova, banii craiovenilor sunt băgaţi în panouri decorative pentru sala mare a Primăriei Craiova sau în contul unei regii falimentare care trebuie să îngrijească spaţiile verzi. În rectificarea bugetului Craiovei pe 2007 descoperim o notă de fundamentare uluitoare: 7,9 miliarde de lei vechi alocaţi lucrărilor de decolmatare a canalizărilor defectuoase şi reparaţiilor reţelelor de alimentare cu apă sunt pompaţi ca supliment în întreţinerea spaţiilor verzi. Banii urmează să fie încasaţi de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL), unitate aflată cu un picior în groapă din pricina datoriilor. În loc să protejeze mediul şi să asigure minima decenţă craiovenilor care încă nu beneficiază de canalizări sau de apă potabilă, primăria măreşte potul întreţinerii spaţiilor verzi, deşi pentru acest capitol au fost puse deoparte 78 de miliarde de lei vechi în 2007. Potrivit notei de fundamentare, lucrările la reţelele de canalizare şi de alimentare cu apă, în valoare de 7,9 miliarde de lei vechi, nu mai sunt posibile din pricină că „regimul juridic al locaţiilor pentru care s-a aprobat finanţarea nu permit (…)“. În loc să găsească tronsoane pe care se poate lucra, primăria trimite banii comision la RAADPFL, pentru că ar fi crescut tarifele la lucrările de întreţinere a spaţiilor verzi, dar şi volumul de muncă. Asta în condiţiile în care oazele de verdeaţă dispar văzând cu ochii, iar RAADPFL se automatizează, tot din bugetul local. De altfel, tarifele la care fac referire funcţionarii publici nu s-au mărit, majorarea acestora urmând să fie luată în discuţie abia pe 26 iulie 2007. Potrivit directorului Direcţiei servicii publice, Adriana Motocu, terenurile unde primăria îşi propusese să intervină la reţelele de utilităţi au fost cedate din ianuarie 2007 până acum. „În diverse zone, cum ar fi parcul Corniţoiu, de pildă, nu mai avem acces, fiindcă persoanele private care deţin acele suprafeţe nu permit acest lucru. Sunt însă şi alte zone în care peste noapte au apărut proprietari, iar noi nu putem executa lucrări fără acceptul lor. Aceşti bani trebuie redirecţionaţi“, a declarat Adriana Motocu. În privinţa tarifelor pentru amenajarea, întreţinerea şi înfrumuseţarea spaţiilor verzi, directoarea Motocu recunoaşte că acestea nu au fost încă modificate, dar crede că vor fi stabilite prin hotărâre a Consiliului Local Municipal Craiova. „RAADPFL a solicitat majorarea tarifelor la începutul lunii iulie şi cel mai probabil acestea vor fi aprobate în şedinţa Consiliului Local Municipal, pe 26 iulie“, a mai arătat Adriana Motocu.

Un miliard în ploaie

Altă modificare dubioasă a scheletului bugetar se regăseşte la capitolul autorităţi publice, unde banii alocaţi reparaţiei cupolei sediului central al primăriei vor fi cheltuiţi pe panouri decorative de pus în sala mare a primăriei. Potrivit notei de fundamentare întocmite de funcţionarii de la Direcţia patrimoniu, cei 1,6 miliarde de lei vechi alocaţi pentru repararea cupolei, prin care plouă la fiecare descărcare de nori, nu mai sunt necesari, fiindcă este în derulare un proiect cu finanţare externă pentru consolidarea sediului municipalităţii. Mai bine patru panouri, care să înfăţişeze podul din Parcul „Nicolae Romanescu“, Muzeul de Artă, centrul civic etc. Funcţionarii de la Direcţia patrimoniu au însă numai parţial dreptate. Un proiect este, într-adevăr, în derulare, ba chiar din anul 2000, însă nu cu finanţare externă, ci guvernamentală. În plus, acest proiect nu a adus niciodată Craiovei vreun ban şi nici nu se întrezăreşte vreun leu dinspre Bucureşti. Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu, a confirmat luni că municipalitatea nu a primit până acum bani pentru consolidarea sediului. Dacă panourile vor fi cumpărate până la urmă, primăria riscă să piardă de două ori: rămâne şi cu acoperişul netratat, şi cu panourile distruse de ploaie. Directorul Direcţiei patrimoniu, Ovidiu Vanghelie, nu a putut fi contactat.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU