12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii au intrat în grevă

Minerii au intrat în grevă

Ortacii din Oltenia au intrat de ieri în grevă generală pe termen nedeterminat. Minerii, în frunte cu Marin Condescu, au o listă de revendicări şi aşteaptă ca reprezentanţii guvernului să-i cheme la negocieri.

Peste 15.000 de mineri şi energeticieni din bazinul minier oltenesc au intrat de ieri în grevă generală din cauza trecerii complexurilor energetice la AVAS. Aceştia nu au lucrat, iar energeticienii au asigurat numai o treime din capacitatea celor două complexuri energetice din Gorj. Ortacii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă dacă vor fi privatizate cele două complexuri energetice din Rovinari şi Turceni.
„Nu vrem să ne pierdem locurile de muncă. Odată privatizaţi, ne vor mai ţine un pic şi apoi vor scoate totul la vânzare. La fier vechi cu muncitori cu tot. Şi de familiile noastre cine va mai avea grijă?“, a spus unul dintre mineri. „AVAS-ul nu este sigur, ne vor vinde şi ne vor lăsa fără bani, fără un loc de muncă. Iar noi nu vrem acest lucru, de asta am făcut grevă. Ăştia de la guvern ne pun piedici, nu vor să ne ajute“, a mai afirmat un ortac. Ilie Păunescu, şeful departamentului zonal la Cariera Berbeşti, a spus că din cei 1.200 de angajaţi peste 70% sunt în grevă generală încă de la ora 7.00. „Toţi angajaţii sunt în grevă şi sunt de acord cu această acţiune, pentru că se tem că-şi vor pierde locurile de muncă“, a precizat Păunescu.

Deschişi la negocieri

Trecerea complexurilor energetice în administrarea AVAS este unul dintre cele mai rele lucruri care se puteau întâmpla, în opinia ortacilor şi a liderilor sindicali. „Trecerea complexurilor energetice la AVAS fără o strategie energetică naţională ni se pare o crimă economică şi un atentat la siguranţa economică a României. În Oltenia se produce 45% din energia naţională, deci cel care va deţine complexurile energetice va da stingerea şi aprinderea în domeniul energetic. Nimeni nu-şi va asuma ceea ce se va întâmpla peste un an sau doi cu cele trei complexuri.
Din păcate, nu cred că se doreşte rezolvarea problemelor din acest domeniu, ci se vrea exploatarea acestor centrale până în 2010, nu salvarea mineritului. România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu are strategie naţională energetică. Guvernul vrea să distrugă tot ceea se produce în România prin trecerea la AVAS a complexurilor. Ca în toate celelalte domenii, cred că sunt oameni plătiţi să distrugă. Problema energiei şi mineritului este problema tuturor românilor. Dacă ne vor chema reprezentanţii guvernului la negocieri, vom merge oricând şi oriunde, la Rovinari, la Cluj sau la Paris“, a declarat Marin Condescu, liderul minerilor din Oltenia şi preşedintele Federaţiei Naţionale Mine şi Energie (FNME).

Prelungirea grevei ar avea urmări grave

Liderul sindicatului minier din Cariera Lupoaia, Constantin Ureche, a afirmat că s-au făcut intervenţii la forurile superioare pentru a se legifera problema perimetrelor de exploatare, dar au rămas fără răspuns. Intrarea în grevă a peste 15.000 de mineri şi energeticieni a paralizat activitatea economică a Gorjului şi a judeţelor Mehedinţi şi Vâlcea. Liderul Sindicatului Minerul din Rovinari, Marin Golea, a spus: „O prelungire a grevei pe o perioadă mai mare de 24 de ore ar avea urmări grave în sistemul energetic, unde s-ar înregistra pierderi greu de calculat, dar credem că Guvernul României va fi deschis dialogului cu FNME, şi greva va avea o durată scurtă“.

Ciurel: „Greva este ilegală“

Greva minerilor şi energeticienilor este considerată ilegală de conducerea Complexului Energetic Rovinari: „Greva este ilegală pentru că există legislaţie care reglementează conflictele de muncă, Legea nr. 168/ 1999, care spune clar în ce condiţii se poate declanşa o grevă. Ei nu au ţinut cont de această lege. Juriştii noştri au înaintat la Tribunalul Gorj o întâmpinare împotriva acestei greve. Trecerea la AVAS nu ne afectează cu absolut nimic, tot statul este proprietar. Nu s-a schimbat nimic.
Sindicatele au avut la dispoziţie patru luni să atace legea prin care complexurile treceau la AVAS, dar nu au făcut-o. Acţiunea lor este ilegală şi sindicatele nu înţeleg că ne împiedică şi fac rău prin aceste greve. Putem rezista şi dacă ei nu muncesc, cărbune se mai găseşte şi în altă parte. Înţeleg că oamenii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă, dar nu va fi aşa“, a spus Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Rovinari.
În după-amiaza zilei de 23 mai, liderii sindicali ai ortacilor din Oltenia s-au întâlnit cu Marin Condescu pentru a decide soarta grevei generale şi perioada pentru care va continua protestul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS