17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalImpartirea penibilului la Salonul Municipal de Arte „Craiova 2006“

Impartirea penibilului la Salonul Municipal de Arte „Craiova 2006“

In aceasta editie a „Zilelor Craiovei“, marti, 24 octombrie, s-a deschis Salonul Municipal de Arte „Craiova 2006“, la Palatul „Jean Mihail“, unde s-au acordat premii unor artisti plastici in prezenta unei asistente numeroase. Pe simezele salonului sunt lucrari a 41 de artisti olteni. Directorul Muzeului de Arta, Florin Rogneanu, a anuntat si deschiderea unei exceptionale expozitii de caricatura a lui Mihai Stanescu.


Atmosfera nu a fost academica, ci una cu peripetii si controverse stârnite de unele decizii ale juriului alcatuit din: Nicolae Aurel Alexi (presedinte) si Florin Rogneanu, Minuna Mateias, Marcel Voinea, Valentin Boboc (membri). Premiile pentru pictura au fost obtinute de Ion Preda si Stelian Ghiga. Premiul pentru arta decorativa i-a fost acordat lui Cristian Popa – presedinte al Filialei Craiova a UAPR. Premiul special i-a revenit lui Marcel Voinea – vicepresedinte al Filialei Craiova a UAPR (paradoxal, membru al juriului – n.r.), iar premiul tineretului a fost atribuit lui Catalin Solcan. Alfred Rece a obtinut premiul Filialei Craiova a UAPR, iar premiul special al Uniunii Artistilor Plastici din România a fost acordat lui Eustatiu Gregorian.


Criteriile de evaluare ale juriului pentru decernarea acestor premii nu le cunoastem. Vorba lui Petre Tutea, a fost un fel de aflare in treaba. Ca sa fii in juriu, sa te autoevaluezi, sa-ti acorzi premiu si tie si sefului tau, neindoielnic, este mai mult decât penibil. Oltenisme pe tava. La festivitate, „intâmplator“, au fost prezenti si straini care au plecat total nedumeriti. Unul dintre acestia era britanicul Dave Chapman – lector in grafica si design – directorul Studiilor superioare de la Dewsbury College, afiliata la Universitatea Metropolitana Leeds (Marea Britanie), care a refuzat sa comenteze starea de fapt. Insa colegul sau, craioveanul Valentin Boiangiu (stabilit de multi ani in Marea Britanie), lector in Studii vizuale la Dewsbury College, a fost transant: „Niciodata nu am vazut asemenea mojicie. Asa ceva nu se face nicaieri in Uniunea Europeana. Se pare ca practicile si vechile mentalitati au ramas neschimbate“.


In fine, cea mai mare surpriza a serii a fost momentul acordarii premiului Fundatiei „Sorin Novac“. Acesta a fost decernat artistului plastic Silviu Bârsanu, cel mai nebun frumos al Craiovei, cum l-am denumit intr-un articol. Silviu Bârsanu si-a facut loc prin multime, in camasa de forta, având un fel de chip uscat, barbar fascinat de ruine, tipând apocaliptic. Gestul sau, probabil, a fost unul de protest, in sensul ca juriul i-a refuzat o lucrare mai greu de priceput. Este vorba de sculptura cinetica existentialista „Fiinta intru devenire“ care, paradoxal, a fost amplasata in fata intrarii de la Palatul „Jean Mihail“. Valentin Boiangiu considera ca nu exista un loc mai bun in interiorul muzeului pentru aceasta lucrare: „Neindoielnic, aceasta are o textura interesanta, chiar un dialog de texturi, si este pretioasa din punctul de vedere al realizarii. Artistul este dinamic, ambitios, nestatornic, variat si, bineinteles, foarte talentat“. Dave Chapman a estimat ca intr-o galerie de un nivel respectabil din Marea Britanie, aceasta lucrare valoreaza 15.000 de lire sterline. Alti straini au sustinut ca „Fiinta intru devenire“ care ilustreaza „obsesia starii de increat ori a starii de zero“ are sanse de a intra intr-o galerie cu nume de rezonanta din tarile occidentale si, in atari conditii, pretul acesteia poate fi fabulos. Numai ca lucrarea a fost deja achizitionata de un craiovean la un pret mult mai mic, insa Silviu Bârsanu este fericit ca a ramas in tara si are posibilitatea s-o mai priveasca din când in când.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS