17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDirectorii spitalelor au interese ascunse

Directorii spitalelor au interese ascunse

Interesele directorilor care conduc activitatea din spitalele doljene sunt secrete. Desi noua Lege a sanatatii nr. 95/2006 prevede obligativitatea publicarii pe site-ul de internet al spitalului unde lucreaza a declaratiilor de interese si de incompatibilitate, nici una dintre acestea nu a fost facuta publica.


Curiosii care vor sa vada pe internet la ce firme detin actiuni sefii spitalelor din Dolj si rudele lor de gradul intâi sau ce activitati remunerate sau nu desfasoara acestia trebuie sa-si puna pofta in cui. La cinci luni de la intrarea in vigoare a noii Legi a sanatatii, declaratiile managerilor, ale membrilor comitetelor directoare, ale sefilor de sectie si cele ale membrilor consiliilor consultative lipsesc de pe site-ul de internet al spitalului unde au fost numiti. Legea prevede ca respectivele documente trebuia depuse in 15 zile de la numire la Ministerul Sanatatii sau, dupa caz, la ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie, lucru care s-a si intâmplat dupa cum recunosc directorii intervievati de GdS si reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Dolj. Respectarea cadrului legislativ s-a oprit insa aici. In plus, doar trei spitale din Dolj au site de internet, deci chiar daca s-ar fi dorit publicarea declaratiilor, acest lucru s-ar fi putut face numai pe site-ul ASP Dolj sau pe cel al ministerului. Nu s-a intâmplat asa.


Cine-i vinovatul?


Directorii principalelor spitale din judet au declarat la unison ca stiau de prevederile legale privind cele doua declaratii, dar au precizat ca dupa depunerea lor nu stiu ce s-a mai intâmplat. „Declaratiile le-am trimis la Ministerul Sanatatii“, a declarat Dragos Margaritescu, directorul medical al Spitalului de Urgenta, unul dintre spitalele care au site de internet. Purtatorul de cuvânt al Spitalului de Neuropsihiatrie, Mihai Pârlog, a precizat ca site-ul spitalului este in lucru si ca nu stie când va fi gata. La rândul sau, managerul Spitalului „Filantropia“, Mihai Coman, a spus ca intentioneaza sa publice declaratiile dupa ce spitalul va avea un site propriu incepând cu anul viitor. „Nu avem pagina, dar intentionam de la anul. Bugetul de anul acesta nu ne-a permis sa cream un astfel de site. Noi publicam pe site-ul ASP Dolj. Toti membrii comitetului director si sefii de sectie au trimis declaratiile la ASP“, a declarat Coman. Site-ul de internet al ASP nu contine insa nici o informatie legata de buclucasele declaratii, ci doar informatii despre pregatirea profesionala a conducerilor spitalelor. La fel si site-ul Ministerului Sanatatii. Managerul Spitalului din Filiasi, Dumitru Ioana, a recunoscut ca nu a publicat declaratiile pe internet, deoarece nu i s-a parut relevant.


„Avem site si o sa le publicam mâine. Stiam de lege, dar am considerat ca, daca nu suntem incompatibili, nu este relevant sa le publicam pe site“, a spus managerul spitalului.


Ce secrete pot scoate la iveala declaratiile


Spre exemplu, din declaratia de interese se putea afla daca persoana din conducerea spitalului are legaturi cu societatile producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, materiale sanitare, aparatura medicala, precum si cu reprezentantele din tara ale societatilor comerciale producatoare, distribuitoare sau importatoare de medicamente, materiale sanitare sau aparatura medicala. La acestea se adauga slujbele remunerate sau nu, dar si alte legaturi cu societati comerciale indiferent de profilul acestora: productie, prestari servicii, distributie, import in orice domeniu de activitate, precum si cu reprezentantele din tara ale societatilor comerciale producatoare, distribuitoare sau exportatoare. Pentru a elimina posibilitatea desfasurarii unor activitati care ar fi intrat in contradictie cu slujba din fruntea spitalelor, directorii si managerii trebuia sa dea aceleasi declaratii si in ceea ce ii priveste pe parinti, copii, frati si persoane aflate in intretinere.


ASP Dolj: „S-ar putea sa le declare din nou“


Reprezentantii ASP Dolj spun ca situatia existenta ar putea crea probleme in respectarea cadrului legislativ. „Ministerul Sanatatii a solicitat ca aceste declaratii sa fie trimise catre minister. Acum nu mai au cum sa le publice pe internet, pentru ca originalele sunt de mult la minister. Noi le-am trimis colet pe toate. S-ar putea sa fie nevoie sa le declare din nou“, a declarat Stefan Popescu, director executiv adjunct managementul asistentei medicale. Acesta a precizat ca potrivit unui ordin al ministerului, o comisie ministeriala trebuia sa faca diligentele pentru ca aceste declaratii sa fie afisate pe site-ul de internet al ministerului. Singurele declaratii publicate on line sunt declaratiile tip care trebuia completate de cei in cauza. Chiar daca este o incalcare a legii, lipsa declaratiilor de interese si de incompatibilitate nu poate fi pedepsita, intrucât Legea sanatatii nu prevede acest lucru, iar normele metodologice de aplicare nu au fost inca publicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS