13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii vor suporta costurile aderarii

Craiovenii vor suporta costurile aderarii

Facturi de plata mai mari, cu asta va trebui sa dea piept craiovenii o data cu aderarea la Uniunea Europeana. Caldura, gazul metan sau asigurarea locuintei sunt doar câteva dintre costurile suplimentare ale aderarii.


Daca, in 2005, craiovenii au scos din buzunar intre doua si sase milioane de lei pentru incalzire, in aceasta iarna va trebui sa bage mai adânc mâna in buzunare. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, tariful la gigacalorie se va mari cu peste 200.000 de lei in Craiova. De la 1 ianuarie 2007, pentru a se alinia la reglementarile europene, guvernul va renunta la acordarea subventiilor, ceea ce va face ca pretul gigacaloriei sa se dubleze, ajungând la 2,2 milioane de lei vechi, cu TVA inclus. „Noi speram sa mai estompam din aceste costuri pe care trebuie sa le suporte fiecare familie, prin costuri de productie mai scazute. Pentru aceasta, trebuie sa finalizam investitiile incepute in modernizarea retelelor de furnizare a agentului termic“, a declarat Sorin Iordache, viceprimarul municipiului Craiova. In prezent, primaria mai acorda o subventie de 4-500.000 de lei pe gigacalorie.


Se dubleaza costul caldurii


Ultima modificare de tarife practicata de Regia de Termoficare Craiova s-a facut la inceputul acestui an. Craiovenii au achitat pe facturile ultimelor luni de iarna, din sezonul 2005-2006, respectiv februarie si martie, mai mult cu 280.000 de lei (vechi) pe gigacalorie, daca au fost racordati la centralele pe gaze, si cu 30.000 de lei in plus, daca blocul a fost racordat la un punct termic. Astfel, cei care locuiesc intr-un imobil racordat la una dintre cele 45 de centrale termice pe gaze au platit in aceste luni 1.716.200 de lei/gigacalorie (cu TVA inclus). Costurile se vor mari insa substantial, incepând din aceasta iarna. Din 2007, pentru a se conforma directivelor europene, guvernul nu va mai acorda subventii. Totusi, cei cu venituri foarte mici vor beneficia de ajutoare de caldura acordate de la bugetul de stat si cel al CL. In perioada urmatoare, executivul va decide cum va fi acordat acest sprijin, pregatind o noua grila de venituri dupa care se vor acorda cupoane de caldura. Nivelul maxim al veniturilor nete ale celor care vor primi cupoane ar urma sa fie dublat, pâna la sase milioane pe membru de familie. Pentru craiovenii cu venituri mai mari, factura la caldura se va dubla.


Factura la gaz, peste doua milioane de lei


Nu vor scapa de majorari nici cei care se incalzesc cu centrale de apartament. In ianuarie 2007, un metru cub de gaz metan va costa peste 12.000 de lei. Fata de ianuarie 2005, pretul gazului a crescut cu 60%. Daca la inceputul anului trecut un metru cub de gaz metan costa 6.174 de lei, in luna aprilie 2006 valoarea unui metru cub a ajuns la 9.880 de lei. La tariful de 12.800 de lei, factura la gaz, pe o luna de iarna, in cazul unui apartament de doua camere, cu un consum de 200 de metri cubi, va fi de peste 2,5 milioane de lei vechi. Ca sa scape de cosmarul facturii incarcate la intretinere, mii de craioveni au depus cereri la asociatiile de proprietari pentru montarea repartitoarelor. „Cel putin 80% dintre locuitorii de pe scara blocului trebuie sa fie de acord cu montarea repartitoarelor“, a declarat Marian Giubelan, coordonatorul-sef al asociatiilor de proprietari din cadrul Primariei Craiova. Pentru ca locatarii unui bloc sa-si poata monta repartitoare de costuri la calorifere, asociatia de proprietari sau locatari, dupa caz, trebuie sa instaleze mai intâi pe scara blocului un gigacalorimetru care sa contorizeze cantitatea de agent termic furnizata de Regia de Termoficare. Potrivit directorului tehnic al regiei, Laurentiu Anghel, au fost montate gigacalorimetre la 80 la suta din cele peste 3.000 de blocuri din Craiova. In Craiova sunt 387 de asociatii de locatari, care administreaza 3.117 blocuri din municipiu. In total sunt 85.500 de proprietati, cu 260.000 de persoane inregistrate.


Asigurarea casei, obligatorie


Incepând de anul viitor, craiovenii vor fi obligati sa isi asigure locuintele. Fiecare familie va plati anual 20 de euro pentru a-si asigura locuinta impotriva inundatiilor, a cutremurelor sau a alunecarilor de teren. Casele care nu au autorizatie de constructie nu vor putea fi asigurate. Populatia cu venituri reduse va primi subventii pentru achitarea asigurarilor, iar cei care nu vor respecta legea vor fi sanctionati.


Contributie la bugetul comunitar


Costurile aderarii, pe care românii le vor suporta, sunt de trei tipuri: costuri publice (care vor fi acoperite din bugetul de stat), costuri private (ce vor fi suportate de societatile comerciale) si costuri individuale (ce vor fi platite de fiecare cetatean român pentru reforma sistemului de pensii, pentru reconversie profesionala, pentru alt standard de viata etc.). Doar pentru primii trei ani de dupa aderare, adica pâna in 2010, România trebuie sa contribuie cu 5,6 miliarde de euro la bugetul comunitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU