15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCosti Dilgoci, deferit justitiei

Costi Dilgoci, deferit justitiei

Omul de afaceri craiovean si patru apropiati ai sai au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT Dolj, fiind acuzati de obtinerea a doua restituiri ilegale de TVA de la DGFP Dolj, ce totalizeaza peste 6,6 miliarde de lei vechi.


Procurorii Biroului Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus saptamâna trecuta trimiterea in judecata a omului de afaceri doljean Constantin (Costi) Dilgoci si a inca patru persoane, apropiati ai acestuia. Cei cinci sunt acuzati de obtinerea de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a doua restituiri ilegale de TVA, totalizând circa 6,6 miliarde de lei vechi, fapte care constituie, in viziunea procurorilor, infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si constituire de grup criminal organizat.


Grup infractional organizat


„In perioada august-decembrie 2003, la initiativa lui Constantin Dilgoci, pentru obtinerea unor rambursari ilegale de TVA, Tiberiu Oncica, Tatiana Nica, Diana Dorinela Borceanu si Marcella Patricia Chirea (fosta Searpe) s-au constituit intr-un grup infractional organizat, incheind in acest sens tranzactii comerciale având ca obiect bunuri supraevaluate ori tranzactii comerciale fictive, prin intermediul mai multor societati comerciale, administrate in drept sau in fapt de catre acestia, precum SC MIVAVAMI SRL, SC INDUSTRIAL MET GROUP SRL, SC VEST INVEST GROUP SRL, SC TUFON SA, SC CD GROUP INDUSTRIES SRL, SC CD PAN AGRO SRL, SC ENERGI INDUSTRIES SRL, toate din Craiova, societati care au fost folosite in parte si pentru spalarea prin conturile lor a sumelor de bani obtinute din rambursarile ilegale de TVA.


Grupul infractional a urmarit folosirea sumelor de bani obtinute din rambursarile ilegale de TVA pentru indeplinirea obligatiilor asumate de cumparator prin contract, cu privire la aportul in numerar si efectuarea de investitii pentru dezvoltare la SC TUFON SA, investitii care au fost fictive si supraevaluate pentru crearea aparentei de indeplinire intocmai a obligatiilor“, se arata in rechizitoriul procurorilor.


Oamenii legii au retinut in actul de acuzare si ca „societatile comerciale in cauza, prin intermediul carora grupul infractional organizat a urmarit si realizat scopul infractional, au suferit modificari ulterioare prin schimbarea, in mod repetat, a denumirii ori a actionarilor si administratorilor, tocmai in scopul ingreunarii identificarii adevaratului administrator de fapt, in persoana inculpatului Constantin Dilgoci“.


Un camin cu pret umflat


Prima dintre returnarile de TVA la care fac referire anchetatorii in rechizitoriu vizeaza tranzactiile privind Caminul nr. 4 Electroputere din Craiova. Pe 20 februarie 2002, caminul a fost achizitionat de SC BARIS COM Teleorman cu 1,516 miliarde de lei vechi, la o licitatie organizata de DGFP Dolj. Pe 1 aprilie 2003, BARIS a vândut jumatate din camin catre SC MIVAVAMI SRL Craiova, administrata de Mihai Pirvu si Anatolie Gruev, pentru suma de 5,985 miliarde de lei. Potrivit facturii fiscale, seria DJ ACB, nr. 5352503 din 7 august 2003, intocmita de Marcella Patricia Chirea, MIVAVAMI a vândut catre SC INDUSTRIAL MET GROUP SRL jumatatea de camin pentru suma de 28,560 miliarde de lei. Imediat, MIVAVAMI a cerut o rambursare de TVA, aferenta acestei tranzactii, in cuantum de 4,370 miliarde de lei. Pentru ca inspectorii de la Finante au solicitat si contractul aferent tranzactiei, a fost depus ulterior si acest contract, semnat din partea firmei MIVAVAMI de proaspatul asociat si administrator Tiberiu Oncica. Oncica fusese angajat pe 5 septembrie ca sofer la SC JURNALUL SA Craiova, firma la care actionar majoritar era SC CD GROUP INDUSTRIES SRL, al carei administrator (ca si la SC JURNALUL Craiova) era Constantin Dilgoci. Patru saptamâni mai târziu, pe 2 noiembrie 2003, Oncica a fost „promovat“ din sofer in asociat si administrator la SC MIVAVAMI. Pe baza documentatiei, DGFP Dolj a aprobat rambursarea de TVA solicitata. Ulterior, in aprilie 2004, partile sociale ale firmei MIVAVAMI au fost cesionate scriptic de Tiberiu Oncica catre Alin Oncica, fratele lui, care a parasit imediat tara.


Tranzactie cu o turnatorie


A doua afacere generatoare de rambursare de TVA a fost depistata de procurori si politisti chiar in „ograda“ SC TUFON, odinioara cea mai mare turnatorie de fonta din sudul României. Tranzactia vizeaza o linie formare AFA 30 cu anexele aferente, utilaje complexe de turnare care, conform procurorilor, fara sa se fi miscat din hala SC TUFON SA Craiova, ar fi fost tranzactionate fictiv intre mai multe firme controlate de Dâlgoci, aducând pentru SC TUFON TRADING SRL o rambursare ilegala de TVA de 2,128 miliarde de lei. Afacerea pare sa semene cu cea pe baza careia Genica Boerica a incasat peste zece miliarde de lei, dintr-o returnare ilegala de TVA obtinuta prin tranzactionarea fictiva a unei locomotive care nu s-a miscat din triaj. Pentru toate aceste acuzatii, procurorii DIICOT au dispus trimiterea in judecata a celor cinci, oamenii legii considerând ca toate aceste afaceri au fost puse la cale si coordonate de Dilgoci.


A pledat nevinovat


Atât omul de afaceri Constatin Dilgoci, cât si ceilalti patru inculpati din acest dosar au sustinut ca sunt nevinovati. Dilgoci a declarat in fata anchetatorilor ca nu a administrat in fapt nici una din societatile comerciale mentionate in rechizitoriu si nu a avut nici o participare morala sau materiala la obtinerea rambursarilor ilegale de TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU