17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii dau sânge cu pipeta

Doljenii dau sânge cu pipeta

Ziua mondiala a donatorilor de sânge a trecut aproape neobservata la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Craiova. Dupa criza medicamentelor, sistemul sanitar se confrunta acum si cu o lipsa acuta de sânge.


Conducerea Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Craiova sustine ca numarul persoanelor care doneaza sânge, pentru a capata bonul valoric de 300 de mii de lei, este destul de mic, in comparatie cu aceia care o fac benevol. Potrivit sursei citate, aproximativ 70 la suta dintre donatori ar face acest lucru din spirit civic si nu pentru contravaloarea bonului pe care il primesc. „Oamenii nu vin aici pentru acel bon, iar acest fapt este demonstrat de scaderea numarului de donatori, dinaintea sarbatorilor“, a explicat dr. Sevastiana Bran. In Dolj, lipsa donatorilor este suplinita de donatiile facute de personalul Centrului Regional de Transfuzie Sanguina, al unitatilor militare, studenti, dar si de mai multi membri tineri ai partidelor politice. Cu toate ca s-a facut apel la colegii din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova sa doneze sânge, foarte putini dintre acestia au raspuns afirmativ.


„Daca din rândul personalului nostru peste jumatate doneaza frecvent sânge, din rândul colegilor din cadrul spitalului doar putini au raspuns, insa acest lucru tine si de caracterul omului. Cetatenii trebuie sa constientizeze faptul ca actul donarii nu este daunator sanatatii, ca se face cu materiale sanitare de unica folosinta si ca donarea este un lucru extrem de important pentru ca sângele nu poate fi inlocuit cu nimic. Cel mai important lucru este ca donatorii isi afla starea de sanatate in mod gratuit“, a declarat dr. Sevastiana Bran, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Craiova.


Probleme la toate grupele sanguine


Anul acesta, tema Zilei mondiale a donatorilor a fost promovarea donarii de sânge benevole, neremunerate si fidelizate, in spiritul noului proiect de lege a transfuziilor, prin care se incearca eliminarea facilitatilor financiare si determinarea cetatenilor sa doneze sânge dezinteresat.


„Donatiile de sânge au scazut drastic. Avem intre 20 si 30 de donatori pe zi, ceea ce este foarte putin pentru judetul nostru. Nu inregistram probleme la o anumita grupa de sânge, ci la toate grupele. In momente de necesitate apelam la colegii din judetele invecinate, asa cum fac si ei când au urgente“, a completat Sevastiana Bran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS