17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopiii „capsunarilor“ - frustrati si tristi

Copiii „capsunarilor“ – frustrati si tristi

Tentatia unui loc de munca bine platit i-a determinat si pe olteni sa-si paraseasca familiile si locurile natale. Au ales sa mearga la cules de capsune sau sa lucreze in constructii, in Spania sau Germania… In urma lor au ramas mii de copii minori, lasati in ingrijirea bunicilor, rudelor sau uneori chiar a vecinilor.


Nu exista comuna mare din judetul Dolj care sa nu aiba cel putin o persoana plecata „sa faca bani“ in strainatate. Toate institutiile abilitate ale statului cunosc acest lucru, insa in prezent se implica extrem de putin. Unii apeleaza la contractele de munca oferite prin intermediul Oficiului de Migratie, altii, mânati de nevoia disperata de bani, renunta pur si simplu la tot si pleaca sa isi incerce norocul. Multi reusesc, vin acasa cu masini „de lux“, ridica vile impozante, au haine „de firma“, ajung sa fie invidiati de vecini. Insa, pe lânga acest aspect, exista si o latura mai putin „roz“, luni intregi sau chiar ani copiii lor ramân in grija unor bunici, impovarati de griji si boala, si ajung sa renunte la scoala sau sa o ia pe cai gresite, ajungând infractori…


Oficiul National pentru Migratia Fortei de Munca (ONMFM) a mediat in 2005 plecarea in strainatate cu contract de munca a 42.578 de persoane. „Din regiunea SV Oltenia au plecat cu contract de munca mediat prin intermediul nostru 3.656 de persoane. Cele mai multe au plecat in Spania, la cules de capsune sau la alte activitati agricole – 2.968 de olteni, in Germania – 668 de persoane in diverse domenii: constructii, servicii hoteliere, servicii medicale etc., in Elvetia si Nigeria doar câte o persoana. Insa, in realitate, numarul oltenilor plecati in strainatate fara contracte de munca este mult mai mare. Fenomenul migratiei este ingrijorator, fiind in crestere. Unii dintre cei plecati in strainatate pentru obtinerea unor venituri importante locuiesc acolo ilegal, insa, gasindu-si un loc de munca platit mult mai bine decât in tara, refuza sa se intoarca. Stim cu totii ca exista românce plecate in strainatate pentru a ingrji batrâni sau copii sau tineri care muncesc pe unde apuca… Multi dintre acesti oameni plecati la munca la mii de kilometri distanta au studii superioare“, a precizat Aurel Teodorescu, directorul Oficiului National pentru Migratia Fortei de Munca.


DGASPC Dolj va incheia un contract cu ONMFM


In urma acestor mii de olteni plecati la cules de capsune au ramas in tara copiii, de cele mai multe ori aflati la vârste fragede, deoarece strainii aleg in special „forta de munca tânara, cu putere de munca, familii pâna in 35 de ani“.


Reprezentantii Oficiului National pentru Migratia Fortei de Munca sustin ca au incheiat de câtiva ani un acord cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului pentru ca persoanele care hotarasc sa paraseasca tara pentru a munci cu contract de munca in strainatate sa precizeze câti copii minori au in ingrijire si cui ii incuviinteaza pe perioada cât au contractul. „Toti românii care parasesc tara cu contracte de munca incheiate prin Oficiul pentru Migratie trebuie sa depuna la dosar, pe lânga celelalte acte, si o declaratie notariala in care sa specifice numarul copiilor aflati in ingrijire, dar si persoanele cu care acesti micuti ramân pe perioada de sase luni, chiar un an, cât tine contractul. In câteva luni, aceste probleme vor trece in directa subordine a directiilor judetene pentru protectia copilului, care vor monitoriza toate cazurile nou-aparute“, a mai spus Aurel Teodorescu.


Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj au mentionat ca deja au primit insarcinare din partea Autoritatii Nationale pentru Drepturile Copilului sa incheie un protocol cu Oficiul National pentru Migratia Fortei de Munca. In prezent, DGASPC Dolj nu dispune de nici un fel de date despre familiile din judetul Dolj plecate in strainatate, la munca, si care si-au lasat copiii in ingrijirea rudelor sau prietenilor.


„In urma protocolului de colaborare dintre institutia noastra si oficiul pentru migratia fortei de munca vom afla din timp toate persoanele care au solicitat contract de munca in strainatate si vom lua legatura cu acestea pentru a vedea cui vor fi incredintati copiii pe perioada contractului. Aceasta este o solutie de depistare a unui numar impresionant de familii, insa nu este solutia cea mai buna, având in vedere numarul mare de doljeni care pleaca in strainatate fara un contract de munca… In maximum doua luni vom incheia acest protocol si vom monitoriza de aproape copiii lasati in ingrijirea bunicilor sau a familiei largite. Asistentii nostri sociali vor supraveghea inclusiv prezenta la scoala sau starea de sanatate a copilului respectiv. Vom face anchete sociale si vom incerca sa descoperim daca un copil este supus la rele tratamente sau neglijat. In cazul in care vom constata ca micutul are parte de rele tratamente pe perioada cât parintii sunt plecati din tara, minorul va fi luat din familia respectiva si se va gasi o masura speciala de protectie“, a precizat Cornel Baloiu, purtator de cuvânt in cadrul DGASPC Dolj.


Copiii „capsunarilor“ au rezultate slabe la invatatura


Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj au precizat la rândul lor ca nu dispun de o evidenta a familiilor care au plecat la munca in strainatate si si-au lasat copiii singuri. Insa au mentionat ca, de cele mai multe ori, acesti copii au un comportament diferit de al colegilor lor, fiind „permanent tristi, extrem de sensibili“. „Profesorii au inceput sa ii cunoasca… Micutii se simt frustrati ca parintii nu sunt lânga ei. Acestor copii aflati in plina dezvoltare le este afectata starea psihica, lipsa parintilor ii marcheaza vizibil. Incep sa aiba rezultate din ce in ce mai slabe la invatatura, iar altii cad victime anturajului… Nu de putine ori acesti copii renunta la procesul educational. Chiar daca ramân cu bunicii sau cu rude, copiii nu au aceeasi stare de spirit ca aceia care au parintii alaturi. Parintii insa se considera adevarati martiri, care fac efortul de a munci la mii de kilometri distanta pentru a-i oferi cele necesare copilului. Multi dintre adulti le trimit copiilor sume importante de bani, schimbându-le in mare masura aspiratiile si determinându-i la un libertinaj si mai mare“, a spus Doina Iliuta, reprezentant al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII