20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Vacanta“ continua si astazi

„Vacanta“ continua si astazi

La negocierile de ieri, la care a luat parte si presedintele Basescu, guvernul a venit in fata sindicalistilor din invatamânt cu o noua propunere, vizând o majorare salariala de 11,83%. Sindicalistii din teritoriu urmeaza sa se pronunte asupra acestei oferte


Reprezentantii guvernului si liderii sindicali din educatie au reluat ieri discutiile pentru suspendarea grevei din invatamânt. Executivul a fost reprezentat de ministrul de stat Gheorghe Pogea, precum si de ministrii educatiei, muncii si finantelor, premierul Tariceanu aflându-se in Spania la o reuniune internationala. Dupa circa doua ore de la inceperea discutiilor, la Palatul Victoria a sosit si presedintele Traian Basescu, negocierile dintre guvern si sindicate incheindu-se imediat dupa plecarea sa.


O oferta imbunatatita


Pe parcursul celor peste sase ore de negocieri, guvernul a venit ieri in fata sindicalistilor din invatamânt cu o noua propunere, ce vizeaza o crestere salariala de 11,83% in 2006, aplicabila cu prioritate cadrelor didactice cu vechime in invatamânt sub zece ani.


Daca sindicatele vor accepta noua propunere a executivului, salariile personalului didactic sau nedidactic ar urma sa fie majorate in medie, la 1 ianuarie 2006, cu 5,5% fata de nivelul din decembrie 2005 si cu 6% de la 1 septembrie 2006, fata de nivelul din luna august 2006. In urma acestor majorari succesive, salariul mediu al cadrelor didactice ar creste cu peste 1.250.000 de lei vechi, reprezentând in termeni reali – suplimentar fata de nivelul estimat al inflatiei – o crestere nominala de 4,51%. Majorarea salariala va fi valabila atât pentru personalul didactic, cât si pentru personalul didactic auxiliar. Efortul bugetar total aferent acestor majorari este estimat la 4.718 miliarde de lei vechi.


Documentul mai stabileste ca titularizarea in sistemul de invatamânt sa fie mentinuta. Toate celelalte prevederi ale acordului, stabilite in negocierile anterioare dintre guvern si liderii sindicali din educatie, vor fi mentinute.


Propunere supusa atentiei dascalilor


Cadrele didactice din teritoriu vor decide, la inceputul acestei saptamâni, daca suspenda sau nu greva generala, ca urmare a noii oferte a guvernului, despre care unii dintre liderii profesorilor o considera a fi „atât cât se putea obtine“.


Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamânt (FSLI), a declarat ca oferta facuta ieri de guvern – desi situata sub nivelul cererii sindicatelor – este imbunatatita fata de precedentul proiect de acord. Potrivit lui Cornea, decizia cu privire la acceptarea sau respingerea acestei oferte va fi luata de liderii sindicatelor din invatamânt din teritoriu, care se vor reuni la inceputul saptamânii. „Asta nu inseamna ca de luni dimineata se va reveni la cursuri“, a spus Aurel Cornea. Liderul FSLI a evitat sa se pronunte asupra necesitatii de a continua sau nu greva generala declansata pe 7 noiembrie, aratând ca aceasta decizie o pot lua doar cadrele didactice.


Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Universitare „Alma Mater“, a aratat ca aceasta oferta, desi mai mica decât cererea sindicatelor, este „atât cât se putea obtine“.


Reamintim ca, tot astazi, Curtea Constitutionala va dezbate, de la ora 12.00, neconstitutionalitatea unor articole ale Legii conflictelor de munca invocate de sindicalistii din invatamânt in procesul in care guvernul a cerut suspendarea grevei profesorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII