11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Mischii se construieste in prag de iarna

La Mischii se construieste in prag de iarna

Comuna Mischii, din judetul Dolj, localitate grav afectata de inundatiile din aceasta vara, este refacuta cu greu dupa dezastru. Oamenii si autoritatile locale inca isi mai amintesc cum pârâul Teslui si apa scursa de pe dealuri in cele sapte canale colectoare infundate s-au revarsat si au distrus totul in calea lor.


Pâna in prezent s-au refacut 300 m din digul de pe Teslui, 650 m de drum national, cinci km de strada. De asemenea, zilele trecute s-a terminat si reconstructia podului de la Motoci, iar Scoala de la Urechesti si-a deschis, cu o intârziere de aproape doua luni, portile pentru cei peste 20 de copii care invata aici. „Pentru renovarea acestei scoli s-au cheltuit 350 de milioane de lei, bani primiti de la guvern, si inca 50 de milioane, bani din sponsorizari. Initial, am crezut ca o sa terminam pâna in septembrie, dar socoteala noastra nu s-a potrivit cu aceea a constructorilor si astfel copiii au invatat doua luni intr-o casa particulara de lânga scoala“, a precizat Ion Duta, primarul comunei Mischii.


Si inundati, si cu banii luati


Daca la capitolul infrastructura lucrurile au mers bine, reconstructia celor patru case distruse de ape si repararea celor peste 400 avariate mai mult sta pe loc decât sa avanseze deoarece aducerea materialelor de constructie de la centrul de primire Electroputere din Craiova a durat destul de mult timp. „Daca dupa inundatiile din iunie centrul de primire a materialelor a fost la noi si am putut sa ne apucam mai repede de lucru, acum a durat mai mult pâna le-am adus de la Craiova. Mai avem de facut un singur transport ca sa aducem rabitul si scândura, transport pe care trebuie sa il achite consiliul local, pentru ca prefectura si-a luat mâna de pe noi. Astfel, am hotarât ca, atunci când vor veni sa-si ridice materialele de care mai au nevoie, oamenii va trebui sa plateasca in jur de 100.000 de lei“, a explicat primarul.


Casa de 500 de milioane pentru sinistrati


S-au reparat pâna acum aproximativ 200 de case avariate si s-au reconstruit doua, celelalte doua fiind inca in lucru. Proprietarul casei cu numarul 75 s-a mutat de câteva zile in casa noua. Ion Miut, de 84 de ani, a povestit cât de fericit este ca acum are din nou o casa unde sa stea el si sotia lui. „Eu si femeia stam aici, am facut si focul. Nu credeam ca o sa mai apuc sa ma vad din nou in casa mea. A venit apa noaptea si a cazut tot, iar noi ne-am suit in pod si când s-au retras apele ne-am dus la vecini. Ma gândeam ca o sa murim prin straini, ca putere ca sa ma apuc sa fac o casa noua nu mai am. Dumnezeu a fost cu noi si ne-a luat necazul de pe umeri“, a spus cu lacrimi in ochi batrânul. Daca in 1952 Ion Miut si-a facut casa cu 1.500 de lei, acum noua sa locuinta este evaluata la aproximativ 500 de milioane. „Casa nu e mare. Are doua camere, un hol si e inaltata ca sa nu mai intre apa asa usor. Numai materialele de constructie au costat peste 120 de milioane. Cu tocarie, scândura si mâna de lucru ajungi usor pe la 500 de milioane“, a precizat primarul.


O alta problema cu care se confrunta sinistratii din Mischii este aceea a fântânilor publice. Din cele 25 de fântâni distruse de inundatii, doar doua au fost reparate. Pentru acestea, cât si pentru cele doua camine culturale afectate de ape, Prefectura Dolj nu a alocat nici un ban, iar consiliul local nu dispune de fonduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS