19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCabinete de consiliere psihopedagogica in gradinite

Cabinete de consiliere psihopedagogica in gradinite

Cabinetele de consiliere sau asistenta psihopedagogica din gradinite reprezinta o premiera nationala. Beneficiarele acestui program de asistenta sint doar judetele-pilot implicate in reforma invatamintului, dintre care face parte si Doljul.


Incepind din acest an scolar, copiii de la patru gradinite din Craiova – Gradinita nr. 43, 51, 42 si Gradinita din cadrul Scolii nr. 9 – beneficiaza de consiliere din partea unui cadru specializat, consilierul educativ sau asistentul psihopedagogic. Potrivit coordonatorului de program, Marinela Dumitrescu, de la Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP) Dolj, din incinta Casei Corpului Didactic (CCD) Dolj, cele patru cabinete de consiliere au luat fiinta in Banie pentru a „da posibilitatea specialistilor de a identifica de timpuriu unele manifestari psihocomportamentale ale copilului aflat la virste fragede, intre patru si sapte ani, manifestari care pot duce in timp la tulburari psihologice de personalitate“.


Despre cei care asigura zi de zi o astfel de activitate cu prescolarii din gradinite, coordonatoarea programului a precizat: „Sint specialisti care ofera date despre proiectarea activitatii educative dintr-o unitate a sistemului de invatamint prescolar, in acord cu particularitatile individuale ale copiilor“. Mai mult, Marinela Dumitrescu a precizat ca „asistentii“ educativi poarta permanent un dialog cu parintii copiilor si efectueaza cursuri cu familia pe probleme de adaptare. „La persoanele adulte dintr-o familie exista intotdeauna plusuri si minusuri de comportament. Individul mic, copilul, aflindu-se in plin proces de formare, percepe de fapt ceea ce ii convine lui. Extrage ce i se pare lui a fi mai confortabil. De cele mai multe ori, prinde slabiciunea parintilor si-i manipuleaza fara prea mare dificultate“, a spus coordonatoarea de program. Aici intervine specialistul, care il invata pe parinte sa nu se lase induplecat de comportamentul copilului rasfatat. „Infiintarea acestor cabinete este categoric o masura foarte buna. Prin intermediul orelor de consiliere, care se efectueaza atit cu cei mici, cit si cu parintii acestora, se incearca integrarea micutului in gradinita si trecerea sa la pragul superior, scoala si clasa I“, a explicat Sorina Dumitrescu, consilier educativ la Gradinita nr. 43 din Craiova.


Copiii spun lucruri trasnite, dar adevarate…


Dezvoltarea copilului in colectivitate, inclusiv in gradinita, reprezinta o prioritate pentru consilierul psihopedagogic. „Motivatia este data de faptul ca generatiile de copii sint perspicace, receptive si inventive. Aici putem exemplifica cu un comportament frecvent intilnit la cei mici, comoditatea. Comoditatea de a-si stringe jucariile cu care se joaca, plictiseala de a desena sau de a trece la pasii urmatori – scrierea, bastonasele etc.“, a opinat specialistul.


Un comentariu pe aceeasi tema a fost facut de directoarea unitatii prescolare, educatoarea Stefaneta Dinculescu: „Am participat adeseori la sedintele de consiliere cu cei mici. Am intilnit cazuri de copii care uneori refuza sa-si stringa jucariile. Intrebati fiind de ce nu o fac, unii au spus: «Curatenia o face tata, pentru ca asa se intimpla si acasa. Aici de ce nu poate sa fie la fel?»“. Hazlii acum, astfel de replici devin suparatoare mai tirziu pentru o familie cu activitati intense si fara prea mult timp la dispozitie. Aici intervine rolul consilierului educativ, care trebuie sa-i explice copilului cum trebuie sa se comporte.


Confidentialitate


Activitatea desfasurata de asistentii psihopedagogici cu prescolarii sau familia acestora este confidentiala, indiferent de tipul discutiei cu subiectii. In cazul in care problemele de comportament ale micutului sint avansate, consilierea se efectueaza individual. In caz contrar, cind problemele de comportament sint minore si coincid la mai multi subiecti de aceeasi virsta, procesul de consiliere se realizeaza cu grupe de doi, maximum cinci prescolari.


Parintii apeleaza la consilieri cind sint probleme


Dintre intrebarile adresate de parinti, cele mai frecvente sint „cine este de fapt consilierul?“ sau „care este programul de lucru al acestuia?“. La aceste intrebari, conducerea Gradinitei nr. 43 raspunde: „Consilierul educativ are statutul oricarui cadru didactic si asemenea tuturor profesorilor este titular la o institutie de invatamint. Beneficiaza asemenea colegilor din sistem de toate gradele didactice si are o norma de 18 ore pe saptamina. Cine vrea sa discute cu acesta il poate gasi la gradinita noastra“, a spus Stefaneta Dinculescu, care a mentionat ca, atunci cind simt ca nu mai fac fata copiilor, parintii solicita fara teama ajutorul consilierului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU