10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgricultorii doljeni isi inscriu terenurile in Registrul Fermelor

Agricultorii doljeni isi inscriu terenurile in Registrul Fermelor

In perspectiva integrarii europene, identificarea fermelor este un aspect important. Drept urmare, agricultorii doljeni care planuiesc sa mai primeasca vreodata sprijin financiar pentru exploatatiile agricole trebuie sa-si inscrie terenurile in Registrul Fermelor. In caz contrar, acestia vor fi nevoiti sa-si autofinanteze culturile, nici guvernul, si nici Uniunea Europeana nefiind interesate sa-i mai ajute.


Subventionarea culturilor agricole incepind cu anul 2007 este conditionata de inregistrarea suprafetelor agricole in Registrul Fermelor. Astfel, producatorii agricoli din Dolj, care decid sa nu se conformeze si sa nu se inscrie, nu vor mai putea accesa niciodata subventiile europene sau guvernamentale destinate domeniului agricol. Ordinul MAPDR nr. 302/2005, prin care se instituie Registrul cu pricina, are drept scop identificarea si inregistrarea potentialilor beneficiari ai sprijinului prin plati directe in cadrul Schemei Unice de Plati pe Suprafata (SAPS – Single Area Payment Scheme), prevazut in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene. Aceasta decizie a Ministerului Agriculturii este similara cu cea adoptata de opt state importante care au aderat in anul 2004 la UE, asa ca, desi inregistrarea este optionala, fermierii trebuie sa se gindeasca bine inainte de a respinge ideea de Registru al Fermelor.


Adio, fisiilor agricole!


Actiunea de inregistrare a inceput la nivelul judetului Dolj pe 1 octombrie si va dura sase luni. Inscrierea se face pe baza unei cereri care trebuie completata de fermier, conducatorul exploatatiei agricole sau imputernicitul acesteia si depusa la primaria pe raza careia detin respectivele terenuri. „La nivelul judetului Dolj trebuie inregistrate, pina la sfirsitul lunii martie 2006, in jur de 100.000 de exploatatii agricole. La nivelul celor 111 comune din judet au fost deja distribuite formularele de cerere necesare pentru inscrierea in Registrul Fermelor. Dintre acestea, a fost raportat un numar de aproximativ o mie de astfel de cereri. Aceasta hotarire va duce la asocierea producatorilor agricoli pentru a rezulta suprafete care pot face obiectul subventiei si, implicit, la desfiintarea sistemului de lucru al pamintului pe fisii“, a declarat Mioara Gulie, consilier superior al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Reprezentantii APIA considera ca actiunea va avea un impact mai mare dupa finalizarea distribuirii cupoanelor pentru agricultura si dupa ce agricultorii vor termina muncile agricole de sezon.


Din 2007, parcele agricole de minimum 30 de ari


Una dintre conditiile pe care fermierii trebuie sa le indeplineasca pentru inscrierea in Registru este utilizarea in scopuri agricole a unui teren cu o suprafata de cel putin un hectar, care sa fie format din parcele agricole mai mari sau egale cu 0,3 hectare. De asemenea, este necesara mentinerea terenului in bune conditii agricole si de mediu. Dupa inscriere, fiecarui producator i se va atribui un cod unic, pe baza caruia va putea primi subventiile.


Categoriile de teren care vor fi inregistrate sint terenul arabil, viile, livezile, pasunile permanente, precum si alte culturi permanente sau gradini familiale. Nu se inregistreaza insa suprafetele de padure. „Avantajul consta in faptul ca pot fi inregistrate parcelele agricole utilizate, indiferent de proprietate. Astfel, daca o persoana munceste pamintul rudelor, el este cel care poate inregistra terenul respectiv, ca arendas sau utilizator“, a declarat Mioara Gulie. Inregistrarea fermelor va fi urmata de identificarea si localizarea parcelelor fiecarei ferme pe baza imaginilor aeriene ale terenului in format digital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS