22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDosare penale pentru detinerea de substante interzise

Dosare penale pentru detinerea de substante interzise

• Din cauza indiferentei Inspectoratului Scolar Judetean, laborantii de chimie din mai multe licee s-au ales cu dosare penale si risca sa stea cinci ani dupa gratii • Directorii de unitati scolare spun ca era obligatia ISJ Olt sa avertizeze liceele in acest sens • Protectia Mediului Olt- sanctionata pentru detinerea de substante interzise • Seful Inspectoratului Scolar recunoaste ca a fost prins „cu garda jos“

Conducerile mai multor licee din judetul Olt au fost surprinse la sfirsitul anului trecut de un control amanuntit, efectuat de o echipa mixta, compusa din ofiteri ai Inspectoratului Judetean de Politie si din reprezentanti ai Parchetului de pe linga Tribunalul Olt.

Scopul controlului l-a reprezentat respectarea prevederilor Legii nr. 300, din 17 mai 2002, privind regimul juridic al precursorilor folositi la fabricarea ilicita a drogurilor. Politistii si procurorii au verificat daca laboratoarele de chimie din liceele judetului mai detin substante chimice interzise prin legea in cauza.

In afara de Colegiul National „Radu Greceanu“ si CN „P.S. Aurelian“ din Slatina, la toate celelalte unitati scolare verificate au fost descoperite nereguli. Conform procurorului Claudiu Negrila, din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Olt, toate laboratoarele de chimie de la liceele controlate detineau substante interzise prin Legea nr. 300/2002 si pentru care nu aveau autorizatiile corespunzatoare.

„Conducerile liceelor trebuia sa solicite autorizatie de la politie pentru folosirea substantelor interzise prin Legea 300. Directorii liceelor au motivat ca nu au stiut si ca nici nu era obligatia lor sa citeasca toate Monitoarele Oficiale, ci a Inspectoratului Scolar. Intr-adevar, ISJ trebuia sa le trimita o adresa si sa-i atentioneze, numai ca in Legea nr. 466/1979 sint deja mentionate aceste substante toxice impreuna cu precursorii lor. Faptul ca nu stiau prevederile acestei legi nu poate fi iertat! Orice elev mai inteligent poate folosi substantele din laboratoare ca sa fabrice un drog. Am intocmit dosare penale fiecarui laborant-sef, pentru ca ei aveau obligatia in primul rind sa intocmeasca referat pe baza substantelor detinute“, a spus Claudiu Negrila. Substantele gasite au fost confiscate si depuse in laboratoarele speciale din judet.

„Nu s-a procedat corect!…“

Colegiul National „Ion Minulescu“ din Slatina este pe „lista neagra“ a procurorilor si politistilor olteni. Gela Mitur, laboranta- sefa la chimie, spune ca liceul avea autorizatie pentru detinerea si folosirea de substante toxice, dar pentru ca in titlul autorizatiei nu era mentionat si cuvintul „precursori“- desi acestia erau mentionati in lista obligatorie atasata pentru autorizare -, i s-a intocmit dosar penal.

„Noi nu am stiut ca trebuie sa punem accent pe precursori, asta e tot. Ca sa nu mai spun ca nu stiam nimic de legea lor. Doar n-o sa stam noi sa citim toate Monitoarele Oficiale! Asta trebuia sa o faca juristii de la Inspectoratul Scolar, nu noi! Nu a fost corect cum s-a procedat“, a declarat Gela Mitur.

Directorul liceului, Dimitrie Pintescu, s-a aratat dezarmat in fata modului in care ISJ Olt a inteles sa-si faca datoria.

„Era de datoria Inspectoratului Scolar sa ne instiinteze, sa ne avertizeze macar. E acolo un Oficiu Juridic, au specialisti… Noi aveam substantele astea din 1997, cind am gazduit Olimpiada nationala de chimie, si de atunci am ramas cu ele. Ce era sa facem, sa le aruncam? Sint inregistrate in contabilitate… Acum incercam sa ne autorizam legal“.

Potrivit prevederilor art. 11 din Legea nr. 300/2002, pastrarea sau depozitarea precursorilor se face in incaperi prevazute cu usi metalice, grilaj de fier la ferestre, sisteme de inchidere sigure si de alarma, optice sau acustice, pentru prevenirea oricaror sustrageri. In aceste incaperi nu se vor depozita alte materiale sau produse, cu exceptia cazurilor in care spatiile respective sint autorizate potrivit legii pentru pastrarea substantelor toxice ori stupefiante. Producerea, sinteza, extractia, experimentarea, detinerea, transportul, vinzarea, plasarea pe piata sau efectuarea altor operatiuni cu precursori, fara drept, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea de la un la cinci ani.

Seful ISJ Olt: „No comment!“

Inspectorul scolar general al ISJ Olt, Silviu Neacsu, a recunoscut ca ancheta desfasurata de politisti si procurori l-a prins pe picior gresit. „Ce pot sa mai spun?! No comment! Au dreptate, trebuia sa fi stiut despre legea asta! Eu trebuia sa fi verificat acest lucru si nu am facut-o! A fost scaparea mea, dar cred ca si directorii trebuia sa cunoasca prevederile Legii 300. Am dispus sa faca un inventar complet al substantelor din laboratoarele de chimie ale liceelor gasite in neregula si le vom autoriza in acest sens. Procesul de invatamint trebuie sa continue“.

Procurorul Claudiu Dragan a declarat ca laborantii-sefi carora li s-au intocmit dosare penale risca o amenda contraventionala cuprinsa intre zece si 60 de milioane de lei si chiar inchisoarea. Daca faptele de detinere si/sau comercializare sint savirsite in scopul producerii sau fabricarii ilicite a drogurilor, altele decit drogurile de mare risc, acest lucru se pedepseste cu inchisoare de la trei la zece ani.

Lista cu substantele care sint folosite in mod frecvent la fabricarea ilicita a drogurilor contine 46 de precursori, printre acestia numarindu-se si multe substante care se regasesc in laboratoarele de chimie si stau la indemina elevilor: permanganat de potasiu, safrol, efedrina, acid sulfuric, acid clorhidric, acid fenil acetic, acetona, eter etilic, toluen etc.

Printre celelalte licee unde laborantii au fost sanctionati cu dosare penale se mai afla: Liceul cu Program Sportiv Slatina, Grupul Scolar Metalurgic Slatina, Liceul IPTAPA Slatina, CN „Nicolae Titulescu“.

Precizam ca, in afara de liceele din judet, au mai fost controlate in acelasi sens si unele societati comerciale. Nereguli s-au constatat la SC PIRELLI SA Slatina si la Depoul CFR Piatra-Olt. Chiar si Protectia Mediului, institutie care se presupune ca este la curent cu legislatia in domeniu, a fost sanctionata pentru detinerea ilegala de substante toxice interzise!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS