22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSistemul de termoficare intră in reparaţii capitale

Sistemul de termoficare intră in reparaţii capitale

• Guvernul a alocat deja 500 de miliarde de lei pentru modernizarea centralelor termice şi a punctelor de distribuţie • Locatarii vor primi credite cu dobindă mică pentru reabilitarea instalaţiilor termice • Primele vizate sint blocurile construite intre 1950 şi 1985 • Reabilitarea sistemului de termoficare va duce la reducerea importurilor de materii prime

Asociaţiile de locatari sau proprietari ale locuinţelor din clădirile incluse in programele de reabilitare termică trebuie să asigure din surse proprii un fond reprezentind 15 la sută din cheltuielile totale aferente lucrărilor.

Proiectul de hotărire de guvern elaborat in acest sens de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) prevede că proprietarii şi locatarii vor fi obligaţi să faciliteze accesul in apartamente şi in spaţiile cu altă destinaţie decit cea de locuit a persoanelor fizice sau juridice autorizate pentru proiectarea şi executarea lucrărilor şi să ia toate măsurile organizatorice şi financiare necesare pentru ca lucrările să se desfăşoare conform graficului.

Ordonanţa de Urgenţă 174/2002, ale cărei prevederi sint completate de viitoarea hotărire de guvern, stabileşte programul de reabilitare termică a unor clădiri de locuit multietajate, realizate in perioada 1950-1985, amplasate in zone urbane dens populate şi racordate la sistemele centralizate de furnizare a energiei termice. Lucrările care vor fi efectuate constau, in principal, in izolarea conductelor din subsolul clădirilor şi inlocuirea ţevilor cu pierderi, precum şi in termoizolarea pereţilor exteriori ai apartamentului, inclusiv a ferestrelor şi uşilor exterioare.

Reparaţiile nu sint gratuite

Reparaţiile nu vor fi efectuate in totalitate pe banii statului. Fondurile necesare pentru executarea lucrărilor la locuinţele proprietate privată a persoanelor fizice vor fi asigurate din credite, din alocaţii de la bugetul de stat şi din fondul de reparaţii al asociaţiei de locatari, dar şi din fondurile proprii ale agenţilor economici, pentru spaţiile cu altă destinaţie decit cea de locuinţă, aflate in proprietatea sau administrarea acestora. Proprietarii vor fi obligaţi să restituie, după terminarea lucrărilor, sumele alocate de la bugetul de stat pentru executarea acestora, cu excepţia unei subvenţii de circa 30 la sută, care va fi suportată de stat. Sumele datorate vor fi apoi restituite in rate lunare egale, cu o dobindă de cinci la sută pe an şi cu o durată de rambursare de zece ani de la data recepţiei terminării lucrărilor. Drept garanţie, proprietarii vor fi nevoiţi să accepte instituirea unei ipoteci in favoarea statului, a cărei valoare să acopere costul lucrărilor efectuate. De asemenea, locuinţele care vor beneficia de acest program nu vor putea fi instrăinate inainte de restituirea sumelor bugetare decit cu acordul primarului localităţii şi cu condiţia ca noul proprietar să accepte să preia obligaţia de rambursare a cheltuielilor.

Pentru a fi incluse in acest program, adunarea generală a proprietarilor trebuie să aprobe derularea lucrărilor şi să asigure fondul de reparaţii necesar. Imobilele vor fi selectate in funcţie de anul construirii, de starea tehnică a clădirii, numărul apartamentelor şi de consumul de energie termică din ultimul an calendaristic. Cheltuielile pentru executarea lucrărilor la locuinţele aparţinind persoanelor fizice se determină din totalul cheltuielilor, proporţional cu cota-parte deţinută de aceste persoane.

Centralele termice vor fi, de asemenea, reabilitate

Guvernul a aprobat, de asemenea, in şedinţa din 22 august, suplimentarea cu suma de 500 de miliarde de lei a bugetului Ministerului Administraţiei şi Internelor pe anul 2003, pentru realizarea de lucrări de modernizare şi retehnologizare a centralelor termice aflate in administraţia consiliilor judeţene şi locale. Banii vor fi folosiţi pentru modernizarea şi retehnologizarea centralele termice, precum şi punctele şi conductele de distribuţie a energiei termice.

Scopurile principale ale programului de retehnologizare şi modernizare sint diminuarea volumului subvenţiilor şi micşorarea diferenţelor de preţ la energia termică livrată populaţiei.

Instalaţiile şi echipamentele care compun sistemele publice de incălzire a locuinţelor sint majoritatea uzate, ceea ce produce diminuarea capacităţii de producere şi distribuţie centralizată a energiei termice şi determină costuri şi consumuri ridicate de resurse naturale, care se achiziţionează parţial din import. Cumpărarea de combustibili din exterior, in special din Federaţia Rusă, conduce la dezechilibrarea balanţei comerciale a Romaniei, cu consecinţe grave asupra tuturor sectoarelor economiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS