24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFacturile individuale la energia termica vor include si pierderile din reteaua de distributie

Facturile individuale la energia termica vor include si pierderile din reteaua de distributie

Facturile lunare ale populatiei la energia termica pentru incalzirea locuintei si apa calda furnizata vor fi calculate, in conditiile unui sistem de plata individuala a energiei, in functie de suprafata locuintei, de valoarea indicata de contorul pentru apa calda si de pierderile din reteaua de distributie, au declarat ieri surse guvernamentale. Potrivit acestora, valoarea facturii pentru incalzirea locuintei ar urma sa fie calculata in functie de cite gigacalorii sint utilizate in conditii de temperatura scazuta. De exemplu, pentru o temperatura de 20 de grade Celsius in interiorul unui apartament cu doua camere, in conditiile unei temperaturi exterioare de 0 grade Celsius, se va calcula un consum lunar de circa 1,3 gigacalorii. Pentru un apartament cu trei camere se va calcula un consum lunar de aproximativ 1,7 gigacalorii, iar pentru un apartament cu patru camere un consum lunar de circa 2,4 gigacalorii.

In aceste conditii, factura pentru incalzirea unui apartament cu doua camere, la un pret de referinta al gigacaloriei de 800.000 de lei se va ridica la aproximativ 1.040.000 de lei, iar factura pentru incalzirea unui apartament cu trei camere, respectiv cu patru camere va fi de circa 1.360.000 lei, respectiv de aproximativ 1.920.000 lei, sume la care vor fi adaugate si pierderile din retea. „Un calcul standard, utilizat atit in Romania, cit si in alte tari, arata ca, pentru a asigura intr-un apartament cu patru camere o temperatura cu 20 de grade Celsius mai mare decit cea exterioara, este necesar un consum lunar in jur de doua gigacalorii. Discutiile nu au fost finalizate si nu s-a stabilit inca modalitatea de calcul a facturii individuale la energia termica, dar acest principiu ar putea fi utilizat pentru stabilirea valorii acesteia“, au spus sursele citate. In privinta facturii pentru apa calda utilizata intr-un imobil, aceasta ar urma sa fie calculata pe baza sistemului de contorizare individuala. Modul de calcul al facturii individuale pentru incalzirea locuintei si prepararea apei calde, precum si conditiile pentru livrarea agentului termic vor fi precizate in conventia incheiata intre furnizor si fiecare consumator casnic in parte.

Conventia va impune proprietarului obligatia sa asigure accesul in locuinta al furnizorului pentru a intrerupe alimentarea cu energie termica, daca acest lucru se impune. Facturile la energia termica vor fi platite direct de catre consumator la una dintre casieriile furnizorului si nu prin intermediul asociatiei de locatari, sistem practicat in prezent. Ilie Stefan, secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice, a declarat luni ca guvernul ar putea introduce la nivel national un sistem de plata individuala a energiei termice pentru populatie, care va permite fiecarui consumator casnic sa achite direct la furnizor contravaloarea energiei livrate pentru incalzirea locuintei si prepararea apei calde. El a afirmat ca principalul avantaj al acestui sistem, asupra caruia se mai discuta inca la nivelul Ministerului Administratiei Publice, este acela ca va permite debransarea de la energia termica numai a acelor consumatori care nu isi achita facturile, fara a afecta celelalte apartamente din imobil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS