15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMugur Isărescu: Suntem total incoerenţi în politici şi în semnale

Mugur Isărescu: Suntem total incoerenţi în politici şi în semnale

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat ieri că nu se poate vorbi de o coerenţă a politicilor economice dacă, după trei luni de la majorarea TVA la 24%, în discursul public se discută despre reducerea importantă a TVA-ului ca o soluţie a ieşirii din criză.
„De fapt, ce înseamnă coerenţa politicilor macroeconomice şi ce înseamnă incoerenţa şi de ce nu trebuie să ne minunăm de ce se întâmplă în ţara asta, dacă în vară, prin forţa lucrurilor, ţara asta a fost nevoită să majoreze TVA-ul de la 19 la 24%, cu 5 puncte procentuale. Acest lucru a fost un şoc şi a perturbat ciclul economic, ne-a întrerupt nouă, Băncii Naţionale, un întreg ciclu de reducere a dobânzii. Şi asta nu e o chestie de joacă – să ai o anumită predictibilitate, să ai o anumită ţintă în politica monetară şi să fii întrerupt brutal şi să apară riscul să inversezi trendul din cauza creşterii inflaţiei, care apare după o asemenea măsură“, a menţionat Isărescu.
Guvernatorul BNR susţine că nu se poate vorbi de o coerenţă a politicilor economice atâta timp cât se discută despre reducerea TVA. „Mă întreb cum putem să vorbim de coerenţă dacă discursul public vorbeşte în prezent de reducerea importantă a TVA-ului ca o soluţie a ieşirii din criză (…) Suntem total incoerenţi în politici şi în semnale“, a mai spus Isărescu.  El a adăugat că prima de risc a României, care este reflectată de CDS, este cu 300 de puncte de bază peste cel al ţărilor europene performante. „Te întrebi de ce România trebuie să plătească cu 300 de puncte de bază mai mult decât o ţară europeană. Cred că CDS-ul României reflectă în mod categoric o coerenţă scăzută, dacă nu în politici, în mesajele pe care le transmite în exterior. Plătim cu toţii şi căutăm vinovaţi şi motive în alte părţi decât cele care sunt adevărate“, a mai spus Isărescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII