15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStratul de ozon are nevoie de protecţia noastră

Stratul de ozon are nevoie de protecţia noastră

Săptămâna Mobilităţii, care se desfăşoară în perioada 16-22 septembrie, are o serie de evenimente menite să atragă atenţia asupra efectelor dramatice ale dispariţiei stratului de ozon care protejează viaţa de pe planetă.

Circulaţia rutieră pe strada Theodor Aman, între intersecţiile cu străzile A.I. Cuza, Olteţ şi Mihail Kogălniceanu, va fi întreruptă pe 22 septembrie, între orele 6.00 – 14.00, spun reprezentanţii municipalităţii.
Pe 22 septembrie se încheie „Săptămâna Mobilităţii Europene“, ediţia a IX-a, cu evenimentul „În oraş fără maşină“.
„Ediţia din acest an a Săptămânii Mobilităţii poartă titulatura «Călătorind inteligent, trăim mai bine». Acesta este un eveniment în calendarul ecologic prin care tragem un semnal de alarmă asupra poluării. Îndemnăm oamenii să folosească pe cât posibil mijloace de deplasare mai prietenoase faţă de mediu: mersul pe jos, rolele, bicicletele sau mijloacele de transport în comun în locul maşinilor personale. Perioada în care vor fi mai multe acţiuni este 16-22 septembrie. În ultima zi, vom organiza mai multe manifestări pe A.I. Cuza. În jurul orei 10.00, vor avea loc demonstraţii de lupte, tenis, badminton, box etc. Elevii de la Grupul Şcolar Electroputere vor veni cu mai multe mese pentru concursuri de şah. În colaborare cu cei care coordonează proiectul «Eco-şcoala» vom avea concursuri de role şi biciclete. Începând cu ora 11.00, pe soclul statuii lui Mihai Viteazul se va organiza un concert, la care vor participa reprezentanţi ai Palatului Copiilor, Cercului Militar, ai Şcolii nr. 22 şi ai Eco-şcolii. Manifestarea se va încheia în jurul orei 14.00“, a precizat Octavian Popa, şef serviciu în cadrul APM Dolj.

Au împărţit fluturaşi

Ieri, la debutul Săptămânii Mobilităţii, a fost „Ziua internaţională a stratului de ozon“.
„În ton cu acest eveniment, angajaţii APM Dolj au ieşit în stradă şi au împărţit trecătorilor fluturaşi pentru a aminti ce înseamnă stratul de ozon pentru protecţia vieţii de pe planeta noastră şi cât de important este să-l protejăm. Fără stratul de ozon, viaţa nu ar fi posibilă. Cel mai mult este afectat de freonul din instalaţiile de răcile ale frigiderelor, dar şi din cel prezent în sistemele de aclimatizare ale autoturismelor. De asemenea, alt element care distruge ozonul este mercurul din monitoarele televizoarelor şi ale computerelor. În consecinţă, se impune să avem foarte mare grijă cum manipulăm aceste produse“, a spus Octavian Popa.
După descoperirea găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, în 1985, 120 de ţări au înţeles că protejarea acestuia devine o prioritate şi au decis semnarea Protocolului de la Montreal, pentru a lupta împotriva tuturor produselor care îl distrug. Găurile din stratul de ozon îşi au contribuţia lor la efectul de seră. Printre substanţele cu efect nociv asupra stratului de ozon mai enumerăm: halonii – spume utilizate în stingătoare de incendii, solvenţii lichizi de spălare-degresare în diverse domenii (curăţătorii chimice, industria electronică, industria construcţiilor de maşini), bromura de metil – fungicid în industria agricolă, oxizii de azot proveniţi din activităţi antropice – arderea combustibililor în scop industrial, casnic şi al transporturilor, dinamitările în sectorul minier, activităţile militare.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII