13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPanourile solare - energia viitorului

Panourile solare – energia viitorului

O firmă craioveană vrea să spargă piaţa energiilor convenţionale cu tehnologie de nouă generaţie pentru doljeni: panourile solare. Cu astfel de panouri, încălzitul apei şi energia electrică nu ar mai umfla costurile nici pentru firmele mici, nici facturile pentru familiile care locuiesc la case sau chiar la bloc.

Vladimir Simanschi s-a gândit că poate face bani din simplul fapt că Doljul se situează într-o zonă însorită a ţării. Astfel că bărbatul a adus recent în ţară panouri solare şi fotovoltaice, ca alternativă la sistemele clasice de furnizare a electricităţii şi cele de încălzire a apei fie în sistem centralizat, fie cu gaz metan. „Am început să aducem în România sisteme de încălzire cu ajutorul energiei solare şi fotovoltaice, gândindu-ne că zona de sud a ţării este însorită o mare parte din an“, a spus Simanschi, deţinătorul firmei Simtec SRL din Craiova. Afacerea lui este la început de drum, iar panourile solare pe care le-a expus la Târgul agricol transfrontalier din Craiova au fost aduse tocmai din Statele Unite ale Americii. În condiţiile actuale ale pieţei combustibililor, când energia electrică şi gazul sunt tot mai scumpe de la an la an, panourile solare pot fi considerate „de viitor“, ele folosindu-se cu succes în ţări precum Grecia, însorită în majoritatea lunilor anului. „Panourile pot fi utilizate la făbricuţe, pentru încălzirea apei pentru muncitori sau pentru consumul de energie electrică destinată iluminatului. De asemenea, şi familiile pot utiliza panourile solare şi fotovoltaice. Acestea ar reduce considerabil costurile la facturile la încălzire şi la energia electrică în sistem clasic“, este de părere Vladimir Simanschi. Practic, firma sau familia care are panouri solare poate folosi şi energia solară, în anotimpurile călduroase, cât şi energia clasică, în sezonul rece.

Două-trei panouri pentru o casă

Un singur panou solar importat din SUA poate produce 500 w (apă caldă) şi 42 w (energie electrică), spune directorul firmei Simtec. Pentru o casă sau o vilă nu foarte mare este nevoie de două-trei panouri solare, iar la o firmă depinde de dimensiunea acesteia. „Preţurile sunt cuprinse între 2.000 – 2.500 de lei pentru un panou solar, dar este în funcţie de volum“, a menţionat omul de afaceri craiovean. Panourile solare şi fotovoltaice puse pe piaţă de firma craioveană sunt fabricate din materiale reciclabile şi nu conţin nici o piesă din metal. „Încercăm să producem şi în România aşa ceva. Să vedem dacă se poate“, a precizat Vladimir Simanschi.

Planuri de viitor

Vladimir Simanschi a arătat că în viitorul apropiat va aduce pe piaţa din sudul ţării panouri solare pentru firmele mari. Respectivele sisteme industriale produc până la 28 kwh şi se numesc în termeni de specialitate „concentratoare solare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII