20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConformarea la UE merge pe datorie

Conformarea la UE merge pe datorie

Ca urmare a planului de investiţii de mediu asumat faţă de instituţiile europene, termocentralele din Turceni, Rovinari şi Craiova trebuie să investească împreună aproape 1,7 miliarde de euro. Cum sumele necesare sunt uriaşe, creditele bancare par să fie singura soluţie.

Potrivit graficelor de eşalonări la investiţii întocmite de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova, Complexul Energetic (CE) Craiova are de făcut în următorii ani investiţii de aproape 418 milioane de euro. Directorul general al complexului, Constantin Bălăşoiu, a precizat că deocamdată unitatea foloseşte surse proprii de finanţare, dar că are pachete financiare pentru împrumuturi la bănci. „Pe lângă investiţiile de mediu, avem de făcut şi modernizări. Este vorba de bani foarte mulţi, anul acesta, avem cheltuieli de 27 – 30 de milioane de euro, apoi avem deja un plan financiar pentru credite pe 25 de ani, în valoare de 210 milioane de euro“, a declarat Bălăşoiu. Societatea craioveană, ca şi cele din Turceni şi Rovinari, ar urma să fie privatizată în acest an, conform declaraţiilor făcute recent de ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Deocamdată însă, strategia prin care statul va face privatizarea nu este realizată.
De la 1 mai, CE Craiova a trecut în custodia Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care se va ocupa de privatizare. Până acum, procedurile nu au avansat. Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, le-a promis sindicaliştilor la începutul acestei săptămâni că strategia de privatizare se va face împreună cu ei. În legătură cu acest aspect, directorul Bălăşoiu susţine că la CE Craiova nu mai este loc de disponibilizări: „Strategia de privatizare urmează să fie elaborată. În ceea ce priveşte restructurările, nu se mai poate disponibiliza nici unul din cei 1.627 de salariaţi, pentru că deja suntem sub schema minimă de funcţionare a instalaţiei. Mai mult, prin investiţii vor apărea noi instalaţii, care trebuie menţinute, şi deci vom avea nevoie de personal“.

Investiţii mari la Turceni şi Rovinari

Cele mai mari investiţii, conform planului ARPM Craiova, le are însă de făcut CE Turceni. Aici este nevoie de aproximativ 877 de milioane de euro în următorii ani. Directorul societăţii, Dumitru Ilinca, spune că tot creditul bancar va fi o sursă importantă de finanţare. „Avem deja oferte de la patru instituţii bancare, pentru a contracta un credit în valoare de 300 de milioane de euro, şi mai avem în plan unul – de 100 de milioane de euro, pentru investiţii la groapa de cenuşă. Restul sumelor necesare sperăm să le acoperim din surse proprii“, a spus Ilinca. În ceea ce priveşte privatizarea, directorul a afirmat că nu poate da amănunte până când strategia nu va fi discutată cu preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu.
Şi la CE Rovinari, unitatea va apela la împrumuturi pentru a-şi putea onora obligaţiile. Conform ARPM Craiova, societatea are de făcut investiţii de circa 336 de milioane de euro. Directorul Ion Dondera susţine că numai 80 de milioane vor proveni din credite. „Suntem în negocieri cu o bancă pentru a contracta un credit în valoare de 80 de milioane de euro. Alte 40 le vom investi din surse proprii şi sperăm ca şi celelalte să fie tot din surse proprii, pentru că investiţiile sunt eşalonate pe mai mulţi ani“, a afirmat Dondera.

Interes din partea investitorilor

Dacă iniţiativa de privatizare a acestor unităţi se va concretiza în acest an, viitorii investitori vor avea de achitat mult timp creditele contractate. Interesant este că piaţa energiei este vânată de companii străine importante care activează în domeniu, cu toate că se ştie că producătorii de energie au nevoie de investiţii serioase pentru modernizări şi ameliorarea condiţiilor de mediu.
Rămâne de văzut dacă investitorii îşi vor asuma creditele sau valoarea lor va fi scăzută din preţul de vânzare. Demersurile pentru privatizarea celor trei unităţi au început în 2005, când guvernul a mandatat ministerul de resort să semneze împreună cu CE Rovinari şi CE Craiova contracte de servicii de consultanţă financiară cu consorţiul compus din Deloitte Central Europe Limited şi Fondul Româno-American de Investiţii.
Potrivit preşedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, companii de profil italiene, germane şi franceze s-au arătat interesate de privatizarea complexurilor energetice. Cele trei entităţi ar putea fi privatizate în a doua jumătate a anului. Grupul ceh CEZ şi italienii de la Enel şi-au exprimat în mai multe rânduri interesul pentru achiziţionarea producătorilor de energie. Conform strategiei de privatizare, statul va vinde 51% din capitalul social al CE Turceni şi un pachet de 65% din acţiunile CE Rovinari, în timp ce pentru CE Craiova strategia nu a fost finalizată. Specialiştii în domeniul energiei sunt de părere că CE Turceni şi Rovinari sunt mai interesante pentru potenţialii investitori decât CE Craiova deoarece, atunci când s-au constituit complexurile, cel din urmă a primit în custodie o singură carieră, care îi asigură doar 10% din consum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS