19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDiferenţe flagrante la corectura de la bacalaureat

Diferenţe flagrante la corectura de la bacalaureat

În Dolj, 1.479 de elevi au cerut să li se recorecteze lucrările pentru că după ce au văzut baremele şi-au dat seama că punctajul afişat nu corespunde cu autoevaluarea. 1063 de elevi au primit note mai mari, în unele cazuri fiind creşteri de peste 3 puncte. Cele mai multe modificări au fost la limba română. Astfel, lucrări de nota 1 şi au ajuns să fie de peste 5 sau lucrări de 4 care după reevaluare au primit mai mult de 6. Au fost însă şi elevi care au primit iniţial note peste 5, iar după reevaluare s-au trezit cu lucrări de 3. Baremul arată punctaje strânse, dar corectura pare uneori a fi mai mult o loterie. Unii elevi au cerut să-şi vizualizeze lucările, chiar dacă acest lucru nu mai schimbă cu nimic punctajul. Ministerul Educaţiei a anunţat măsuri, dar deocamdată nu este nimic concret.

Conform baremului de corectare la limba şi literatura română, de exemplu, la un subiect de 30 de puncte, se dau următoarele indicii: pentru conţinutul eseului, vei primi 18 puncte (câte 6 puncte pentru fiecare cerinţă/reper), pentru redactarea eseului, vei primi 12 puncte (existența părților componente – introducere, cuprins, încheiere– 1 punct; logica înlănțuirii ideilor – 1 punct; abilități de analiză și de argumentare – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 2 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuaţia – 2 puncte; așezarea în pagină, lizibilitatea – 1 punct). Teoretic este clar cum se acordă punctajul chiar şi la eseu, despre care se spune că este corectat subiectiv. Cu toate acestea, după contestaţii punctajele fluctuează foarte mult.


De exemplu, la Liceul „Marin Sorescu” lucrarea unui elev notată iniţial cu 4.6 şpuncte a primit după reevaluare nota 6, iar o altă lucrare de 3.8 a fost reevaluată ca fiind de 5.3. La Liceul din Melineşti sunt cel puţin trei lucrări cu nota 3 la limba română care au primit 5 după ce au fost recorectate. Şi la Liceul CFR din Craiova o lucrare de 3.6 a primit apoi 5. Astfel de exemple se regăsesc şi la candidaţi din Călăraşi şi Dăbuleni.


Culmea este că şi lucrări de nota 1 au primit 5, exemplele uimitoare fiind la liceele din Dăbuleni, Calafat, Melinești dar și la licee din Craiova precum Colegiul ”Gheorghe Chițu”, Liceul ”Marin Sorescu”, Liceul ”Constantin Brâncuși”. Diferenţe de notare sunt însă şi la istorie, la logică şi argumentare, la biologie şi chiar şi la matematică. De exemplu, la un elev de la Colegiul ”Ștefan Odobleja” a primit la matematică 1,80 și după o altă evaluare a ajuns la 5,1.

Notele scad în acelaşi ritm


Nu numai creşterile par haotice. Dar şi scăderile. Sunt şi situţii în care lucrări de nota 5 au primit cu mult mai puţin. De exemplu, la Colegiul „Ştefan Odobleja” o lucrare la limba română notată cu 5.1 iniţial după reevaluare a primit 3.8. La Liceul Tehnologic Auto o lucrare de 5.3 a ajuns la 3.8. La Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, elev cu lucrare de 6 a ajuns să ia după reevaluare 4.7. Şi exemplele pot continua. Şi lucrări de 5 au ajuns la 2 sau la 1. Se regăsesc astfel de descreşteri chiar şi la matematică. După contestaţie, rezultatul rămâne final. Elevii promovaţi iniţial la disciplina respectivă devin nepromovaţi, primind note cu mult mai mici. Pare a fi mai mult o roată a norocului decât obiectivitate la aceste examene. Ministrul Educaţiei a anunţat verbal că se vor lua măsuri. Inspectorii şcolari spun că deocamdată se vizualizează lucrările.

„Şi în Dolj sunt candidaţi care cer să îşi vadă lucrările. Şi după această etapă se va încheia practic prima sesiune a bacalaureatului şi se va face un raport în care se vor prezenta concluziile!, a precizat inspectorul şcolar Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj.


Şi anul trecut au fost în Dolj au fost înregistrate 2.347 de contestaţii, în urma cărora 1.511 note au crescut, iar conform datelor transmise oficial la vremea respectivă 103 candidaţi au trecut de la promovaţi la nepromovaţi. Cu ce s-a îmbunătăţit situaţia, este întrebarea la care aşteptăm răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS