17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn vas de croazieră cu cel puţin 21 de cazuri de coronavirus la bord a acostat în California

Un vas de croazieră cu cel puţin 21 de cazuri de coronavirus la bord a acostat în California

Un vas de croazieră care rămăsese blocat în largul coastelor vestice ale Statelor Unite cu cel puţin 21 de persoane infectate cu coronavirus la bord, a acostat luni în nordul Californiei, informează agenţia DPA.


Circa 3.500 de pasageri şi membri ai personalului din 54 de ţări se află la bordul vasului Grand Princess care a fost ţinut în largul coastelor SUA începând de miercuri după efectuarea testelor în urma decesului din cauza COVID-19 a unui pacient care a călătorit anterior pe vas.

În imaginile cu vasul de croazieră intrând în portul din Oakland au putut fi văzuţi unii dintre pasageri făcând cu mâna de la balcoane.

Printre cei infectaţi se numără 19 membri ai echipajului şi doi pasageri, a declarat vineri vicepreşedintele Mike Pence. Cifra reală ar putea fi mai mare deoarece doar 45 dintre cei aflaţi la bord au fost testaţi săptămâna trecută.

Este de aşteptat ca eliberarea vasului să dureze până la trei zile, persoanele infectate fiind coborâte primele.

Pasagerii vor fi transferaţi în bazele militare din California, Texas şi Georgia pentru a fi testaţi şi pentru o carantină de 14 zile, a declarat duminică Departamentul de Sănătate din SUA.

Pasagerii străini urmează să fie repatriaţi în ţările de origine cu zboruri charter.

Ottawa va trimite o aeronavă pentru a-i aduce acasă pe cei aproximativ 237 de canadieni aflaţi la bordul vasului de croazieră, a anunţat ministrul canadian al Afacerilor Externe, Francois-Philippe Champagne.

Membrii echipajului vor rămâne pe navă, care va pleca din portul californian după debarcarea pasagerilor, potrivit operatorului Princess Cruises. Acesta a anunţat anterior că urmează să fie stabilite planuri pentru carantina echipajului.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat vineri că ar prefera ”ca oameni să rămână pe vas”, adăugând: ”Nu am nevoie ca cifrele să se dubleze din cauza unei nave”.

Administraţia sa a fost criticată pentru trimiterea unor mesaje contradictorii despre epidemie şi pentru că nu au fost efectuate suficiente pregătiri.

Numărul cazurilor de contaminare cu coronavirus creşte în Statele Unite, potrivit unei hărţi interactive a Universităţii Johns Hopkins, fiind raportate 600 infectări şi 22 de morţi.

Mai multe state, inclusiv New York şi California, au declarat stare de urgenţă.

Unui alt vas de croazieră Princess i s-a permis acostarea în Florida după ce doi membri ai echipajului bănuiţi că ar putea fi infectaţi cu Covid-19 au fost testaţi negativ.

Cu toate acestea, un al treilea vas de croazieră, Caribbean Princess, este ţinut în largul coastei din Florida pe perioada efectuării testelor pentru coronavirus, potrivit Princess Cruises.

Departamentul de Stat şi Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) i-au sfătuit duminică pe americani, în special pe cei diagnosticaţi cu diferite afecţiuni, să evite vasele de croazieră.

Canadienii avertizaţi ”se gândească de două ori înainte de a urca pe nave de croazieră” din cauza epidemiei de coronavirus


Între timp, la Ottawa, directoarea agenţiei de sănătate publică din Canada, Theresa Tam, i-a avertizat pe canadieni să ”se gândească de două ori înainte de a urca pe nave de croazieră” din cauza epidemiei de coronavirus.

Un înalt oficial din cadrul CDC a declarat luni că se aşteaptă ca ”numeroase persoane din SUA să fie expuse la noul coronavirus. ”Exist un risc mare ca mulţi să se îmbolnăvească”, a precizat Nancy Messonnier într-o informare de presă. ”Dar, din nou, pe baza a ceea ce ştim despre acest virus, nu ne aşteptăm ca majoritatea oamenilor să dezvolte boli grave”, a adăugat ea.

Oficialii CDC au recomandat persoanelor în vârstă şi celor cu boli cronice să îşi ia măsuri de precauţie imediată, cum ar fi stocarea alimentelor, medicamentelor şi accesoriilor medicale necesare.

Autorităţile medicale au cerut, de asemenea, instituţiilor de învăţământ superior să ia în considerare anularea programelor internaţionale pentru studenţi, în timp ce numeroase universităţi americane, inclusiv Stanford, Seattle, Columbia şi Princeton, au anunţat că organizează cursuri online sau anulează cursurile.

Cinci membri ai Congresului american se aflau luni voluntar în carantină, dintre care cel puţin doi republicani care s-au întâlnit cu preşedintele Donald Trump după ce au fost expuşi la coronavirus.

Virusul cu potenţial letal îşi are originea în oraşul chinez Wuhan şi s-a răspândit în decembrie pe tot globul, cu peste 110.000 de cazuri confirmate la nivel mondial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS