22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŢigările electronice, mai toxice decât cele normale

Ţigările electronice, mai toxice decât cele normale

O echipă de cercetători americani atrage atenţia asupra faptului că ţigările electronice conţin unele substanţe toxice care nu se găsesc în ţigaretele normale, dar şi că dispozitivele electronice pentru fumat conţin cantităţi mai mari de substanţe dăunătoare care există în mod obişnuit în ţigări, scrie dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea South California au descoperit că vaporii degajaţi de ţigările electronice conţin crom, o substanţă toxică ce nu se găseşte în ţigaretele „tradiţionale“, iar cantitatea de nichel degajată este de patru ori mai mare decât cea din produsele din tutun obişnuite. În afară de acestea, înlocuitoarele electronice ale ţigărilor conţin plumb, zinc şi alte metale toxice – însă acestea, în concentraţii mai mici decât în cazul ţigaretelor. Unul dintre membrii echipei, profesorul Constantinos Sioutas, a precizat că prezenţa unor niveluri crescute de metale toxice în ţigările electronice este un element de îngrijorare, în ciuda faptului că cercetările realizate au relevat faptul că, deşi sunt mai toxice, ţigările electronice sunt mai puţin nocive decât cele tradiţionale.
Pentru studiul menţionat, oamenii de ştiinţă au realizat mai multe experimente în spaţii închise – birouri şi camere de locuit. În timp ce subiecţii voluntari fumau atât ţigări normale, cât şi ţigări electronice, cercetătorii au adunat particule din aerul din interior, studiind apoi conţinutul chimic şi sursa mostrelor prelevate. „Birourile şi camerele de locuit sunt medii în care nefumătorii devin fumători pasivi, inhalând fumul degajat de ţigările electronice. De aceea am ales să facem experimentul în astfel de medii, pentru a simula mai bine condiţiile reale“, a explicat Arian Saffari, principalul autor al studiului. Acesta a adăugat că particulele de metal găsite în urma cercetării provin de la cartuşul dispozitivelor electronice, tocmai de aceea descoperirea poate deschide calea către elaborarea unor standarde îmbunătăţite pentru producţia ţigărilor electronice, standarde a căror respectare ar putea reduce cantitatea de metal din dispozitivele pentru fumat. „Astfel de studii sunt necesare pentru punerea în aplicare a unor măsuri eficiente de reglementare. Ţigările electronice sunt produse relativ noi, de aceea nu au fost făcute prea multe cercetări în privinţa acestor ţigări“, a spus Arian Saffari.
Cercetarea a fost iniţiată la scurt timp după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat publicităţii un raport prin care sfătuia comunităţile să interzică fumatul ţigărilor electronice în medii închise, propunând totodată ca publicitatea pentru aceste produse să fie stopată până când industria va pune la dispoziţie „dovezi ştiinţifice convingătoare în favoarea ţigărilor electronice“ şi până la obţinerea aprobărilor de reglementare în domeniu. În acest context, Ram Moorth, reprezentant al Asociaţiei Medicale Britanice, a precizat că este nevoie de controale riguroase, pentru ca ţigările electronice să nu fie promovate agresiv în rândul tinerilor, astfel încât vânzarea acestor produse să nu transforme fumatul într-o activitate „normală“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS