15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreţul plătit de Ruşeţ pentru a sta la masă cu Ciurel

Preţul plătit de Ruşeţ pentru a sta la masă cu Ciurel

Liderul sindicatelor afiliate la Federaţia Naţională „Univers“, Ion Ruşeţ, fost prim-vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie şi lider interimar al defunctului Sindicat Mine Energie Oltenia, plăteşte un preţ greu pentru a sta la masa negocierilor cu Laurenţiu Ciurel. Cele 12 sindicate desprinse din Federaţia Naţională Mine Energie au fost primite săptămâna trecută în Federaţia Naţională Univers, după ce au eşuat în tentativa de a fuziona, în vederea constituirii Sindicatului Mine Energie Oltenia, care se dorea majoritar la nivelul Complexului Energetic Oltenia. În Federaţia „Univers“ erau deja alte şase sindicate care reprezintă salariaţi din sistemul minier şi energetic al Olteniei, astfel că, în prezent, s-a ajuns la un total de 18. Adică mai mult de jumătate din cele 30 de organizaţii sindicale, câte există la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Faptul că a fost aprobată afilierea sindicatelor lui Ion Ruşeţ la Federaţia „Univers“ nu a reprezentat un motiv de bucurie pentru toţi liderii de sindicat. Preţul plătit Federaţiei care reprezintă interesele angajaţilor din electricitate este destul de piperat.

Taxă lunară de şapte lei pe membru

Astfel, o parte din cotizaţia colectată de sindicatele reprezentate de Ion Ruşeţ trebuie să fie virată în conturile Federaţiei „Univers“. Suma stabilită pe membru de sindicat este de şapte lei lunar. În condiţiile în care, cel puţin teoretic, Ion Ruşeţ declară public că se bazează pe adeziunile a 10.029 de mineri şi energeticieni, salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, suma ce trebuie plătită lunar Federaţiei „Univers“ este una mai mult decât consistentă. La un calcul sumar, lună de lună, sindicaliştii lui Ruşeţ trebuie să vireze la organizaţia centrală suma de peste 70.000 de lei. Este un „tribut“ plătit lunar pentru privilegiul de a participa la negocierile cu administraţia Complexului Energetic Oltenia, condusă de managerul privat Laurenţiu Ciurel. Taxa mare cerută de „Univers“ i-a băgat în sperieţi pe liderii de sindicat din anturajul lui Ion Ruşeţ şi se negociază intens reducerea la jumătate a cuantumului sumei respective.   

Au o contraofertă de cinci lei

Dacă şefii Federaţiei Naţionale „Univers“ nu vor accepta oferta de 3,5 lei pe care se pregătesc să o avanseze sindicaliştii lui Ion Ruşeţ, aceştia sunt pregătiţi să accepte suma de cinci lei. Şi 35.000 de lei reprezentând „tributul“ lui Ruşeţ către „Univers“ este o sumă consistentă, având în vedere problemele din ultimul an legate de colectarea cotizaţiilor de la salariaţi. Faptul că liderilor Federaţiei „Univers“
le-au făcut cu ochiul cotizaţiile noilor sindicate afiliate poate fi legat şi de pachetul generos de beneficii pe care l-a primit Ion Ruşeţ. Este vorba de un post de prim-vicepreşedinte pentru sine şi două posturi de vicepreşedinţi: unul pentru Gabriel Căldăruşe, preşedinte al Sindicatului Mine Energie Rovinari, şi cel de-al doilea pentru Gabriel Nanu Mic, liderul sindicatelor din zona Craiova. Mai mult decât atât, minerii şi energeticienii lui Ruşeţ vor avea o pondere de 30% în Federaţia „Univers“ şi vor avea şi un număr de voturi pe măsură. De altfel, renunţarea la o parte din voturile în cadrul Federaţiei reprezintă  altă ofertă a sindicaliştilor lui Ruşeţ, pentru a-i convinge pe noii şefi de la Bucureşti să mai scadă din taxa de şapte lei. În actualele condiţii, fiecare sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia afiliat la „Univers“ trebuie să achite lunar o treime din cotizaţia de care dispune.

1.500 de salariaţi nesindicalizaţi

În acelaşi timp, şi Federaţia Naţională Mine Energie, şi sindicatele afiliate la Federaţia „Univers“ încearcă să câştige de partea lor cât mai mulţi salariaţi care în prezent sunt nesindicalizaţi. Numărul acestora este estimat la aproximativ 1.500 de către Ion Ruşeţ şi doar la câteva sute de către vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dan Pârvulescu. Lupta pentru a atrage cât mai mulţi membri este dură, având în vedere că angajaţii Complexului Energetic Oltenia sunt purtători de cotizaţie. În plus, Gabriel Căldăruşe încă nu este sigur pe cotizaţiile celor 2.700 de membri ai Sindicatului Mine Energie Rovinari, având în vedere că organizaţia pe care o conduce interimar nu a dobândit încă personalitate juridică. Ruşeţ şi-a propus să intre la negocierile cu administraţia Complexului Energetic Oltenia, după data de 15 mai, când se aşteaptă aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al companiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS