19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrum distrus la Tismana din cauza unei surpări de teren

Drum distrus la Tismana din cauza unei surpări de teren

O surpare de teren s-a produs ieri la un drum comunal din localitatea gorjeană Tismana. În urma căderilor abundente de precipitaţii, o porţiune a părţii carosabile a Drumului Comunal (DC) 125 Pocruia-Sohodol, din apropierea intrării în satul Sohodol, s-a surpat pe o distanţă de aproximativ 13 metri lungime şi 3 metri lăţime. Poliţia a luat legătura cu Primăria Tismana şi cu administratorul drumului, care a dispus măsura restricţionării traficului în zonă a vehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone, circulaţia desfăşurându-se pe un singur sens. Autovehiculele ce depăşesc acest tonaj vor folosi o rută ocolitoare, respectiv fostul terasament al Drumului Comunal 125 Pocruia-Sohodol, platforma acestuia fiind pietruită. Fluidizarea traficului rutier este asigurată de lucrători din cadrul Poliţiei Tismana.

Primarul vrea să blocheze drumul

Primarul din Tismana, Marian Slivilescu, a declarat că va fi nevoie să rebalasteze ruta ocolitoare care face legătura între satele Sohodol şi Tismana, drumul de rezervă neprezentându-se în condiţii bune în momentul de faţă. Este vorba de un drum forestier care nu a mai fost folosit de foarte mulţi ani. În acelaşi timp, traficul pe Drumul Comunal 125 va fi oprit complet. O comisie din partea Prefecturii Gorj s-a deplasat ieri la Tismana pentru a analiza situaţia şi pentru a stabili ce fonduri sunt necesare pentru reparaţii şi pentru reluarea circulaţiei pe drumul afectat de surparea de teren. „Drumul este afectat pe o porţiune mai mare de 13 metri, iar zona cu probleme are în jur de 40-50 de metri. Apele au antrenat pământul, şoseaua s-a surpat şi nu mai este sigură pentru trafic. Drumul afectat a fost modernizat acum trei ani, deci este vorba de o şosea nouă. Din păcate, s-a turnat doar covor asfaltic, fără să se facă şi o consolidare. Zidul de sprijin din zonă este vechi şi a fost împins de alunecarea şi surparea de teren. Acest zid a fost construit înainte de 1989. Au fost aici specialişti, geologi, şi au venit cu o soluţie. Se vorbeşte de construirea unui podeţ şi de realizarea unor lucrări care să permită trecerea apei, să nu mai fie afectate terenul şi drumul. Noi vrem să blocăm complet circulaţia pe drumul afectat, să nu se mai circule pe un singur fir, şi să dăm în folosinţă ruta ocolitoare. Sper să începem în două zile lucrările de balastare a drumului ocolitor, care este unul forestier şi nefolosit. Are o lungime de 350 de metri. Aşteptăm să se pronunţe şi comisia de la prefectură, care va sosi la Tismana, pentru a repara ce a fost afectat. Încercăm să găsim surse de finanţare dintr-un fond guvernamental sau din bugetul local“, a declarat edilul din Tismana, Marian Slivilescu. Potrivit primarului Slivilescu, în Tismana mai sunt inundate 40 de hectare de terenuri agricole şi grădini, fără să fie însă afectate şi gospodării.

Alunecare de teren şi la Turcineşti

O altă alunecare de teren care a afectat un drum comunal s-a produs în comuna Turcineşti, în apropiere de Târgu Jiu. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, a fost afectat pe o porţiune de câţiva metri Drumul Comunal 148, care face legătura între satele Cartiu şi Hurezu. „În afară de alunecarea drumului de la Sohodol-Pocruia, mai avem o situaţie asemănătoare în comuna Turcineşti, acolo unde DC 148, care face legătura între satele Cartiu şi Hurezu, s-a surpat. Sunt la faţa locului domnul prefect şi echipe mixte alcătuite din angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii. Alte probleme nu ne-au mai fost sesizate“, a spus Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.
La rândul său, primarul din Turcineşti, Vasile Gogălniceanu, a declarat că specialiştii i-au recomandat să închidă drumul afectat de alunecările de teren. „Este o alunecare pe un drum comunal şi mi s-a recomandat să îl închidem. S-a rupt malul. Se poate ocoli prin  satul Rugi, vor avea sătenii de ocolit cam trei sau patru kilometri. Sătenii din aproximativ 100 de gospodării, dacă vor avea treabă la oraş sau în centrul comunei, vor ocoli. În această zonă nu am avut probleme“, a spus Vasile Gogălniceanu, primarul comunei Turcineşti.
Ruta ocolitoare prin satul Rugi se va face pe DJ 664 A. Drumul judeţean respectiv este afectat de câţiva ani de o alunecare de teren care a rupt jumătate din şosea pe o porţiune de peste 100 de metri. În momentul de faţă, pe tronsonul afectat de alunecarea de teren se circulă pe un singur fir. În cazul în care nici drumul prin Rugi nu va mai fi disponibil, singura variantă ocolitoare va fi prin comuna vecină, Stăneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS